FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Hellig Birma

Leder du efter en Hellig Birma? Det kan vi godt forstå! Katten er et helt fantastisk kæledyr med en stor personlighed, og det er ikke uden grund, at det er et af de absolut mest populære kæledyr blandt danskerne. Inde hos Dyreportal.dk har vi et stort udvalg af katte til salg. Det er muligt at finde både voksne katte og killinger, som leder efter sit evige hjem. Nedenfor kan du tage et kig gennem vores annoncer og finde din nye bedste ven 🐱.

Du kan læse mere om racen Hellig Birma her.

Læs mere i vores leksikon om racen Hellig Birma.

Køb hellig birma

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.



Hellig Birma

Hellig Birma er en katterace, som også er kendt under navnet Den Tibetanske Tempelkat. Der er ikke helt enighed om, hvor katten stammer fra, men den menes at komme fra Østen, hvor den blev anset som et helligt dyr – ligesom fx siameseren. Katten er meget karakteristisk og iøjnefaldende pga. sine helt særlige og unikke aftegninger. Kropsfarven er nemlig lys/mælkehvid med et gyldent skær, mens hale, ben, ører og ansigt er maskefarvede, dvs. har en anden farve end kropsfarven.



Oprindelse og historie

Racen dukkede første gang op i Europa omkring 1920. Der går mange historier og legender om, hvordan den kom hertil, men den mest anerkendte historie er, at der kom et par Hellig Birma til Frankrig fra Lao-Tsun Templet i Burma i det sydøstlige Asien. Den ene af kattene, hannen, døde desværre, men den anden, som var en hun, overlevede, og var desuden drægtig. Dette kuld skulle ifølge historien danne grundlag for racen, som vi kender den i dag. Der er som sagt uenighed om hvorvidt historien er sand eller ej. Nogen mener også, at racen i stedet er opstået ved at man krydsede en siameser med en perserkat. De første Hellig Birma kom til Danmark i 1968, og kom fra Sverige, Holland og England.



Udseende og kendetegn

Hellig Birma har et meget karakteristisk og eksotisk udseende. Den har en mellemlang pels som er hvid, mens den er mørk ude i ”enderne”, dvs. i snuden, benene, halsen og ørerne. En sådan en kombination kaldes en maske. Hovedet er kraftigt med fyldige kinder og små blå øjne, som er ovale i formen. Den har korte, men solide ben. Halen er tynd ved roden og fyldig og plysset i spidsen. Ørerne er små og placeret med god afstand til hinanden. Katten har en lang krop og kan blive ret stor og veje helt op til 5 kg. Den synes dog større, pga. dens store, flotte pels. Pelsen er blød og silkeagtig og er nem at pleje, da den ikke har tendens til at filtre.


Temperament og personlighed

En Hellig Birma er en meget social kat, som elsker at være sammen med mennesker og som også kommer godt ud af det med andre dyr. Racen har dog tendens til primært at knytte sig til én bestemt person.

Det er en pålidelig, mild og venlig kat, som er let at have med at gøre. Den egner sig derfor godt som familiekat til fx børnefamilien. Det er også en race, som godt kan lide at lege. Dog er den ikke krævende, og kan sagtens selv lege, hvis blot den har noget legetøj. På grund af kattens sociale væsen, er det ikke en race, som egner sig til at være meget alene. Efterlades katten alene i mange timer hver dag, vil den blive ulykkelig. Har man derfor lange arbejdstider, eller andet som gør, at katten er meget alene, kan man med fordel anskaffe sig en legekammerat til den. Racen har let ved at danne sig venskaber med andre dyr – hunde som katte.



Sundhed og sygdom

Hellig Birma er generelt en solid kat, som er sund og rask. Der er ikke registreret nogen arvelige sygdomme eller defekter, man skal være opmærksom på. En sund og nærende kost, er den bedst måde at holde katten sund og rask på. Sørg derfor altid for at købe foder af høj kvalitet med et højt indhold af kød og animalsk protein. Den gennemsnitlige levealder for en Hellig Birma er 12 til 16 år.



Pleje

Da Hellig Birma ikke har en særlig kraftig underuld, har pelsen ikke tendens til at filtre. Den skal dog stadig børstes, men typisk ikke mere end et par gange i ugen.