FB
Top banner

Krybdyrarter

Hvilken art leder du efter?

Krybdyr som kæledyr

Krybdyr, også poplært kaldet reptiler, er til dem der gerne vil have et anderledes, og måske mere eksotisk kæledyr. Faktisk er det ikke helt præcist at kalde krybdyr for kæledyr. Den rigtige betegnelse er nærmere hobbydyr, da krybdyr ikke er sociale på samme måde som mange af de klassiske kæledyr, og man kan ikke kæle med dem som sådan. De er til gengæld enormt fascinerende dyr, og man kan nemt få mange timer til at gå foran terrariet med at betragte dem. Krybdyr dækker også over ekstremt mange forskellige arter, og der er virkelig mulighed for at få nogle unikke og smukke dyr i sit hjem. De fleste krybdyr er eksotiske og har hjemme i lande langt varmere end Danmark. Der har faktisk kun levet 8 krybdyrarter i Danmark hvad vi ved af, og heraf er der kun 5 tilbage: snogen, hugormen, markfirbenet, almindelige firben og stålormen. De er alle fredede.

 

Hvad du skal være opmærksom på med krybdyr

Krybdyr dækker over krokodiller, alligatorer, tuataraer, slanger, øgler, ormeøgler og skildpadder, og de kan kendes på, at langt de fleste lægger æg og er vekselvarme (altså koldblodede). Dette betyder, at de regulerer deres kropsvarme i forhold til omgivelserne, og de har derfor ikke en konstant kropstemperatur som eksempelvis pattedyr. Det betyder også, at man med krybdyr skal være ekstra opmærksom på forholdene i terrariet. Det er helt afgørende at sætte sig grundigt ind i dyrets behov og give dem det miljø, der passer bedst til dem. Målet er som udgangspunkt altid at efterligne deres naturlige habitat bedst muligt. Der bør være særlig opmærksomhed på lys og varme samt vitaminer og mineraler, da disse ting har afgørende betydning for, at de eksotiske dyr har det godt her i det kolde nord. Det er også vigtigt at undersøge hvor stor dyret bliver inden du køber det, så du er sikker på, at du også har plads til at have det når det er fuldvoksent.

 

Det kan være fristende at gå ud i naturen og samle forskellige smukke elementer til at pryde dit nye terrarie, men det vil vi på det kraftigste fraråde. Krybdyr er generelt lidt sarte og det er ikke en god idé at udsætte dem for en masse fremmede bakterier, som deres immunforsvar ikke har mødt før. Køb dine dekorationer hos en dyrehandler der forstår sig på krybdyr. I samme ombæring kan det nævnes, at det er vigtigt at holde øje med sit krybdyr og sørge for at kigge godt efter, om der er små ting der er anderledes. Det kan være rigtig svært at opdage sygdomme i dine krybdyr, da den mimik og de lyde vi ellers oftest bruger til at spotte smerte eller ubekvemhed jo ikke er til stede hos krybdyrene. Hold derfor øje med ændringer i bevægelsesmønstre, vaner og energiniveau.

 

I Danmark er der en liste af dyr, som du ikke må holde som privat person, herunder flere krybdyr, og det er altid en god ide at tjekke, at du ikke erhverver dig et ulovligt eller farligt dyr. Herudover skal du være opmærksom på, om det dyr du gerne vil have, er omfattet af CITES lovgivning, for i så fald skal sælger have et certifikat der beviser, at de har særlig tilladelse til at handle med dyrene.