Hvis du er på udkig efter et spændende og anderledes kæledyr, som kan noget andet end de klassiske kæledyr som hund, kat og gnavere, så er du kommet til det helt rigtige sted! Her på siden finder du en oversigt over forskellige anderledes kæledyr, og hvis du klikker ind på hver af dem kan du læse mere om hvert dyrs karakteristika, egenskaber og behov. Det kan være ret fantastisk ar have et unikt kæledyr, som bidrager med sine egne særlige træk til din familiedynamik. Der findes et utal af forskellige dyr, som man, med lidt arbejde og omsorgsfuld pleje, kan få rigtig stor succes med at holde derhjemme. Mulighederne spænder over alle mulige dyr, lige fra edderkopper, hen over mindre pungdyr og til de større dyr som grise og geder. Her er der altså fantastiske muligheder for at finde et dyr, der passer lige præcis til dine personlige præferencer, behov og hverdag.
Kælegrisen er et eksempel på et anderledes, men kærligt og hengivent kæledyr. Grise er utroligt kloge dyr, med en stor social begavelse. Man siger, at den har samme intelligens som et treårigt barn, og derfor kan den faktisk også trænes til at være stueren, til at sitte og til at lave tricks. Dens intelligens og dens venlige sind gør også, at det er ret nemt at opbygge et meget nært forhold mellem gris og ejer. Kælegrisen er som sådan ikke en egentlig race i sig selv, og alle grise kan i princippet fungere som kælegris. Der findes dog grise, som er avlet til ikke at blive særligt store, og derfor ofte er foretrukket som kæledyr. Der findes minigrise, som er under 50 kilo og miniaturegrise som er under 25 kilo. Det er ret vigtigt at vide, hvilken størrelse din kælegris får som voksen, da man før har hørt om ærgerlige situationer, hvor en person fik en lille, sød gris med hjem, der så voksede op til at blive en flere hundrede kilo tung basse. Det er jo naturligvis noget, der kan give en udfordring eller to. Så husk ikke at være helt ukritisk med hvor du køber din nye kælegris henne.
Grise er meget sociale dyr, der ikke bør være alene, og det er derfor en klar anbefaling at have minimum to grise sammen. Hertil er det vigtigt at nævne, at alle grise pr. dansk lovgivning ikke er kæledyr, men husdyr og derfor gælder det for alle grise – også kælegrise – at de skal registreres i Fødevarestyrelsens Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR). I det hele taget så gælder der nogle forskellige regler, som er anderledes end for hold af almindelige kæledyr, som er vigtige at være opmærksom på. Det er ikke tilladt at holde grise i byzoner, og grisen bør uanset hvad have plads til at gå ude og rode i jorden. Men hvis du er i en position hvor du kan tilbyde disse gode forhold, så er grisen et rigtigt dejligt dyr at have derhjemme.
Et andet eksempel på et sjovt og anderledes kæledyr er sugar glideren eller flyvepungegernet, som den så mundret hedder på dansk. De er små, fine pungdyr, som kommer fra Australien og som har den specielle feature, at de mellem for- og bagben har ekstra hud, som de kan brede ud og derved svæve fra træ til træ. De er smukke, søde og meget spændende at have som kæledyr. De ”snakker” gerne for at fortælle hvordan de har det; eksempelvis smasker de hvis maden er god, de hvisler hvis de kalder, og du vil opleve en god del gøen fra dem, når de ”taler” med dig eller deres artsfælder. De er desuden nataktive, så hvis du gerne vil have en sugar glider, så er det nok en god idé at finde en plads til dem, så langt væk fra soveværelset som muligt. At de er nataktive betyder, at de nok ikke er de bedste kæledyr til børnefamilien, da børnene jo sjældent vil få dyrene at se, når de er aktive. Den er til gengæld måske et godt valg til den travle person, som har bedst tid til sine kæledyr om aftenen og tidligt om morgenen. Sugar glideren er et flokdyr, og skal derfor altid bo sammen med en artfælde, for at forhindre at den bliver ensom og deprimeret. De er ikke nemme dyr at have, og man skal være forberedt på at servere en meget varieret kost, at give dem ret meget plads (helst et større voliere), og at de kan blive op til 15 år i fangeskab. Man skal altså overveje grundigt om man er klar til at påtage sig et forholdsvist stort ansvar i så mange år. Men hvis man er, så får man også bare et rigtigt dejligt og unikt kæledyr ud af det.
Fugleedderkoppen er en mulighed for dig, der gerne vil gå i en helt andet retning. Der findes omkring 900 fugleedderkoppearter og der findes altså et utal af muligheder for at få en fugleedderkop, der passer præcis til dig i forhold til størrelse, farver, aftegninger og behov. Det gør det til et ret sjovt og fascinerende dyr at have, og man kan virkelig få mange timer til at gå foran terrariet med at observere og studere de smukke og spændende dyr. Der findes i hovedreglen tre forskellige typer af fugleedderkopper: De bundlevende, de trælevende og de tunnelgravende. Det er ofte i den bundlevende gruppe, at vi finder de edderkopper, som er nemmest at holde. Det er også muligt for begynderen at vælge en trælevende art, dog med det forbehold at de ofte er både hurtigere og mere aggressive end mange af de bundlevende arter. De tunnelgravende edderkopper er ret udfordrende at holde og er ikke nogle, vi ville anbefale til nybegynderen. De forskellige arter kommer også fra mange forskellige steder på kloden og det er vigtigt altid at afklare, om den edderkop du ønsker dig kommer fra den fugtige regnskov eller fra et tørt ørkenmiljø. Deres pasning og terrarieindretning vil være afhængig af dette. Der er altså meget at undersøge, men hvis du er til de mere alternative hobbydyr, så er det helt sikkert en god mulighed med en fugleedderkop.
De tre dyr vi har nævnt her er jo kun et meget lille udpluk af alle de anderledes og spændende dyr, som du kan holde som kæledyr eller hobbydyr. Hvis du er havnet på denne side, så er det måske fordi du er nysgerrig på, om der kunne være det perfekte dyr til dig mellem disse andre, anderledes kæledyr. På denne side finder du et overblik over de forskellige kæledyr og hobbydyr, som ikke umiddelbart passer ind i de andre kategorier her på siden, og vi kan kun opfordre til at gå på opdagelse og blive inspireret af alle de muligheder der findes. Her i vores dyreleksikon kan du klikke dig ind på de forskellige arter og racer og læse mere om dyret og dets unikke egenskaber som kæledyr/hobbydyr. Vi her på Dyreportal.dk har en ambition om at skabe Danmarks største online kæledyrsguide. Vi laver og skriver det hele fra bunden, så vi er sikre på, at alt bliver gjort ordenligt og at vi kun videreformidler korrekte informationer. Det betyder dog også, at der nok vil være en tid hvor du ikke kan finde udførlige beskrivelser af alle arter herinde, fordi vi stadig er i processen med at bygge leksikonet op. Vi håber, at du i mellemtiden stadig vil bruge siden til at skabe overblik over de forskellige muligheder for kæledyr eller hobbydyr, og måske blive inspireret til at udforske det perfekte dyr til dig.