FB

Læs om alt tilbehør til dyr

Når du anskaffer dig et kæledyr, kræver det altid en del forberedelse. Du skal eksempelvis have styr på alt det udstyr, du og dit dyr har brug for. Her kan du læse om alt tilbehør til dyr - det som man måske nemt glemmer at anskaffe sig, men som er vigtigt at have.

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Hvad skal du bruge, hvis du anskaffer dig fisk?

De fleste har styr på, at de skal købe et akvarium, hvis de ønsker at anskaffe sig fisk. De ved også godt, at foder er en fornødenhed, hvis fiskene skal overleve. Dog kan man nemt glemme, at det også er vigtigt at anskaffe sig planter, når man er fiskeejer. 

Hvis fiskene ikke lever i fangenskab, lever de i vand, hvor der naturligt vokser forskellige arter af planter. Disse planter fungerer godt som skjulested for fiskene, da de ellers nemt bliver bytte for større fisk. Derudover lever en del af de mindre fisks føde også netop i disse planter, og planterne er således et naturligt tilflugtssted for fiskene. Planterne har desuden den vigtige egenskaber, at de optager forskellige former for næringsstoffer fra selve vandet. Dermed er der færre næringsstoffer til algerne. Dette har også betydning for, at vandet syntes mere klart – og dette er at foretrække i et akvarium.

Planter til akvariet

For at sikre, at dine fisk føler sig i deres naturlige omgivelser - selvom de er i fangenskab - er planter derfor en essentiel del af miljøet i akvariet. 

Derudover evner planterne i akvariet også at have en afgørende rolle i forhold til kvælstof som kulstofkredsløbet. Planterne kan nemlig optage blandt andet kvælstof, der ellers lader sig ophobe i vandet. Denne ophobning er skadelig for mange mindre fisk og vil tilmed skabe forurening. Ydermere fremmes væksten af alger også betydeligt. Planterne er således ikke en ubetydelig genstand - eller blot for synets skyld - og de er vigtige elementer i et sundt akvarium, hvor fiskene trives. 

Hvilket andet tilbehør er vigtigt, hvis du elsker at ride?

Mange har forelsket sig i heste og ridesporten generelt. Dette er også en af de mest krævende sportsgrene rent udstyrsmæssigt. Her har hesten og rytteren begge behov for meget udstyr og tilbehør. Der er dog en vigtig del af tilbehøret, som man som rytter aldrig må nedprioritere. Dette er sikkerheden. Sikkerheden for både hest og rytter kommer altid i første række. 

En god måde at højne sin egen sikkerhed på, er ved at anskaffe sig en sikkerhedsvest. Vesten er netop udført i hårdt og stærkt materiale, der tåler utallige kilo. Flere ryttere udsættes årligt for skader i forbindelse med deres hest og håndteringen af denne. Flere af disse skaber involverer et styrt fra hesten, der medfører at hesten træder på rytteren. Hesten er utrolig tung, og der kan dermed forvoldes voldsomme skader med store og fatale konsekvenser for den uheldige rytter. 

Når du som rytter anvender en sikkerhedsvest, kan denne "tåle" hestens mange kilo. Skulle uheldet således være ude, er du som ryttere sikret. Vesten kan desuden tages under store trøjer, hvis den er til gene at bære synligt. 

En sådan vest kan være en dyrere investering. Heldigvis findes der et stort marked for brugt rideudstyr, hvor denne sikkerhedsvest kan erhverves.

Hvilket tilbehør er vigtigt, hvis man har kat?

De fleste katteejere husker både kattebakken og ikke mindst foder. Dog kan de fleste hurtigt glemme, at katten også har behov for leg, tryghed og stimuli i løbet af dagen. Katten der primært færdes indenfor, har således brug for alternative redskaber som erstatning for træerne, de i naturlige omgivelser ville kravle i. Derfor er det en god idé at investere i et kradsetræ.

Et kradsetræ giver således katten mulighed for at kradse i noget, således dens klør slides ned. Dermed mindsker du også risikoen for, at det ikke er din sofa eller din lænestol, som din kat vælger at sætte kløerne i. Kradsetræet fungerer også godt som udstrækning for katten. Katten kan hægte kløerne fast i kradsetræet og gøre sig lang. Dette kan være ganske tiltrængt for katten, der ofte har været sammenrullet gennem flere timer.

Flere kradsetræer har desuden også små huler. I disse huler kan katten søge skjul i løbet af dagen og samtidig bruge dette som en tryg base, hvor også søvnen kan finde sted.

Kradsetræer kan ligeledes købes brugt, da disse ofte er i god stand, selvom de har haft en tidligere ejermand. 

Hvordan vil du transportere din hund?

De fleste hunde skal af og til med på farten. Derfor er det også vigtigt - og essentielt tilbehør - at du anskaffer dig de fornødne ting, således din hund transporteres trygt og sikkert. Det er derfor en god idé at købe en transportkasse. Disse fås i mange størrelser, og du kan dermed finde transportkasser til både store og små hunde. Det er ydermere obligatorisk at rejse med sin hund i transportkasse, hvis den skal med ombord på flyet. Dette gælder uanset, om hunden skal med ind i kabinen, eller om den skal fragtes som cargo. 

Foruden hundens sikkerhed kan det også virke tryghedsskabende for hunden, at den har mulighed for at "gemme" sig i transportkassen. På den måde får hunden et helle, hvor den kan trække sig tilbage. Dette er således en god idé, da mange hunde ikke er glade for transport. Det gælder særligt offentlig transport såsom fly og tog.

Transport kasse 

Det er også nemmere for dig at transportere din hund og sørge for, at den ikke genere de øvrige passagerer, når du har den medbragt i en transportkasse. Husk at find en transportkasse der passer til din hunds størrelse. Når hunden skal befinde sig i transportkassen gennem mange timer, er det vigtigt at pladsen ikke er for trang. 

Priserne på transportkasser varierer typisk afhængigt af størrelse og stand. Det kan også anbefales at købe en brugt transportkasse, da der på den måde er penge at spare. De fleste transportkasser har en lang levetid.

Hvordan underholder du din gnaver?

Du har som ejer af en gnaver formentligt styr på udstyr såsom bur og foder. Dog er det også vigtigt at skabe elementer, der kan underholde din gnaver. Det er vigtigt at give dyret mulighed for at leve så naturligt som muligt - selvom det er i fangenskab. En gnaver har nogle grundlæggende instinkter, som du som ejer gerne skal forsøge at efterleve efter bedste evne. 

Gnavere - særligt mus og hamstere - finder det både naturligt, nødvendigt og ikke mindst tryghedsskabende at kunne grave tunneller, huler og at gemme sig. Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at din gnavers bur har disse muligheder eller redskaber til rådighed. En god idé kan derfor  være, at du køber små huse og hytter, hvor din hamster eller mus kan "flytte ind." Her kan din mus eller din hamster søge tryghed, gemme sig og sove. 

Sele og snor 

Hvis du derimod vil underholde din kanin eller dit marsvin, kan du købe en sele og en snor. På den måde får du mulighed for at tage din kanin eller dit marsvin med ud på græsset. Det anbefales dog, at du holder dyret inde i en lukket have, således dyret undgår et møde med eksempelvis en hund. Med en snor vil gnaveren kunne græsse, og du kan ligeledes bygge forskellige forhindringer, som gnaveren kan hoppe over. 

Der findes således en lang række af andet - men vigtigt - tilbehør til dyr. Du kan også undersøge, hvilke konkrete behov dit kæledyr har og dermed handle ud fra disse.