FB
Barnets første kæledyr

Barnets første kæledyr – hvad skal jeg vælge?

De fleste børn vil, når de når en vis alder, ønske sig et kæledyr. Måske har de set deres kammeraters hund, kat, kanin eller marsvin og synes det virker hyggeligt med en lodden følgesvend. Eller også er de bare glade for søde dyr som ikke siger dem imod og altid er ubetinget hengivne.

 

Børn og dyr har som oftest et tæt bånd og en helt unik forbindelse – sikkert fordi de har meget tilfælles. Dyr og mindre børn deler en vis uskyld og et følsomt sind. Med et dyr i huset er man aldrig helt alene om sine glæder og sorger. Dyret vil altid være der for at lytte til barnets dybeste hemmeligheder. Og det gode er at et dyr faktisk er i stand til at holde på dem.

 

Kæledyret er barnets bedste ven

Du kan med stor fordel vælge at anskaffe et kæledyr til husstanden hvis du under dit barn en sød og kærlig kammerat som kan følge det gennem dets opvækst. Et kæledyr kan være med til at udvikle barnets empatiske side. Samtidig kan barnet lære omsorg og ansvar gennem den daglige omgang med dyret.

 

Du kan sagtens give barnet mindre opgaver i forhold til dyrets pasning og pleje – for eksempel at sørge for at vandskålen altid er fyldt, eller at dyret bliver aktiveret gennem leg hver dag. Du skal blot være forberedt på at det primære ansvar for dyret påhviler dig – og at det både kan være dyrt og krævende at have et dyr i huset.

 

I det følgende kan du læse lidt mere om de foretrukne familiedyr i Danmark, og hvad de hver især kræver når det kommer til pasning og pleje.

 

Hunden – det populære valg

Som forælder vil du med stor sandsynlighed opleve at dit barn på et tidspunkt begynder at plage om en hund. Og dette med god grund.

 

Hunden er på mange måder menneskets bedste ven – en legesyg og intelligent fætter som på mange måder selv minder om et barn. Med en hund kan man gå eller cykle lange ture, gå på opdagelse i lokalområdet, og træne forskellige kunster og tricks. Hunden vil altid være der for én, og man kan hurtigt få oplevelsen af at den forstår hvad man siger og trøster én når man er ked af det. Som barn kan man ofte savne sådan en ven. Og derfor vil de fleste børn ønske sig en hund.

 

Tænk dig om inden du køber hund

Du bør dog ikke styrte ud og købe en hund uden at have overvejet dette valg grundigt. Hunden er det mest krævende familiedyr der findes. Det at have hund er faktisk nærmest en livsstil. En hund skal luftes hver dag, og helst flere gange om dagen. I hvert fald hvis du ikke har adgang til have.

 

Samtidig skal du sætte ikke ubetydelige beløb af til dyrlæge, foder, hunde udstyr og sundhedsforsikring samt lovpligtig ansvarsforsikring. Hunden vil med stor sandsynlighed gnave i møbler og sko så længe den er hvalp. Og du kan roligt regne med at dit hjem aldrig vil blive rigtig fri for hundehår.

 

Hunden er de voksnes ansvar

Selv om dit barn sværger og lover at det nok skal gå tur med hunden hver eneste dag skal du belave dig på selv at tage denne tjans. Dit barn vil nemlig sandsynligvis have mistet interessen efter et par måneder. Og da der ikke kommer noget godt ud af at forsøge at tvinge denne pligt igennem bør du selv tage teten og lufte Fido.

 

Hvis hunden ikke trives kan I risikere at den bliver stresset og dermed uegnet som familiehund. Mange hunde, som er indkøbt af danske familier, ryger hvert år tilbage til opdrætteren eller havner på et internat fordi familien ikke kunne håndtere at have hund. Og i værste fald vil en dårligt socialiseret hund blive aflivet.

 

Derfor er det meget vigtigt at du overvejer om I har rammerne til at holde hund inden du køber sådan én. I mange tilfælde vil et mindre – og mindre krævende – kæledyr kunne gøre det.

 

Katten – den søde spinder

Du kan for eksempel vælge at anskaffe en – eller allerhelst to – katte til familien. En kat er ikke tilnærmelsesvis så dyr i drift som en hund, idet den er småt tærende og derfor ikke spiser så meget. Samtidig kræver en kat ikke så meget udstyr, og du er ikke pålagt at skulle have en ansvarsforsikring på din kat på samme måde som hvis du har en hund.

 

Det er dog ikke uden omkostninger at have kat da der stadig er både foder, dyrlægeregninger og sundhedsforsikring som skal betales. Skal katten være indekat bør du samtidig investere i indendørs legetøj, for eksempel et klatretræ og et kradsebræt, som katten kan underholde sig med. En kat har et behov for aktivering. Og selv om det på ingen måde kan sammenlignes med hundens er det stadig vigtigt at du leger med katten hver dag hvis den skal trives.

 

Lær barnet den korrekte omgang med katten

En kat kan sagtens være barnets bedste ven, hvis det lærer at omgås dyret med varsomhed og respekt. Alt for voldsom adfærd kan medføre at katten stikker af og gemmer sig. Vælger du at anskaffe en kat til familien er det derfor vigtigt at du lærer barnet at være blid og kærlig over for katten. Så kan barnet til gengæld også forvente masser af kæl og spinderi retur.

 

Du skal være opmærksom på at du, selv om du har egen have, ikke blot bør lukke katten ud. Der er i Danmark krav om at man som katteejer holder katten på egen matrikel. Som ansvarlig katteejer bør du derfor opsætte et hegn eller bygge en kattegård hvor katten kan opholde sig når den er ude.

 

Der ud over bør du lade din kat neutralisere. Internater landet over boomer af uønskede killinger som er kommet til verden fordi katteejere ikke har taget ansvar for deres dyr. Killingerne risikerer at skulle lade livet som følge af denne uansvarlige opførsel. Og derfor bør du sørge for at din kat er enten kastreret eller steriliseret inden du lukker den ud – hegn eller ej.

 

Kaninen – den legesyge springfyr

Hvis du ønsker et kæledyr som er både sødt, blødt, intelligent og kærligt, og som samtidig ikke kræver det helt store hvad angår pasning og pleje, er kaninen et oplagt valg.

 

Med en kanin kan du altid regne med hyggeligt og underholdende selskab. Kaniner er ikke dyre at have på kost – og selv om du bør besøge dyrlægen i ny og næ med henblik på at få klippet kløer og filet tænder på den lille uldtot er der ikke de store omkostninger forbundet med at have kanin.

 

Du bør selvfølgelig lære børnene ikke at være for voldsomme i deres leg med kaninen, og ikke at forvente for meget. Men kaniner kan godt lære mange ting, for eksempel at gå på bakke. Det betyder at du kan have kaninen løbende rundt i stuen uden at skulle gå rummet efter for kaninkugler bagefter. Du bør blot sørge for at skærme diverse ledninger med kabelsokker da kaniner godt kan lide at gumle på disse. Og så er det en god idé at have diverse aktiveringslegetøj liggende til kaninen.

 

Uanset hvilket kæledyr du vælger er det vigtigt at du er dig dit ansvar for det nye familiemedlem bevidst. God fornøjelse med din nye firbenede ven!

kæledyr

Udgivet: 18.11.2021