FB
DIY - Legetøj til din hund

Sådan laver du selv legetøj til dit kæledyr

Når du får et nyt kæledyr kan det være fristende at gå amok i dyrehandlens legetøjsafdeling. Du behøver dog ikke ligefrem at vælte dit budget for at finde legetøj til din hund eller kat.

 

Selv om det er vigtigt at stimulere dyret gennem daglig leg og fysisk aktivitet er det ikke ensbetydende med at dyrt legetøj er en nødvendighed. Det kan nemlig godt lade sig gøre selv at fremstille legetøj til både hunde og katte ud af ganske dagligdags genstande. Og det er en del billigere end at købe legetøj i dyrehandlen.

 

Gør det selv legetøj til katte – nemt og billigt

De fleste katteejere har sikkert prøvet at stå i en situation hvor katten synes at den medfølgende papkasse eller indpaknings papiret er langt mere spændende end det legetøj man lige har indkøbt i dyre domme. Og sådan er katte – ganske nøjsomme og dog kræsne.

 

Selv om der er noget sjovt og hyggeligt ved at købe sig fattig i tøjmus og fjerklædte drillepinde til katte er der mange penge at spare ved selv at fremstille legetøjet til Lillemis. Det er både morsomt og udfordrende selv at lave legetøj til katte. Og katten bliver med sikkerhed glad for det – især hvis du selv gider lege med!

 

Lav sjovt legetøj til katten med tomme toiletruller

Mange killinger har stor fornøjelse af at rulle alt toiletpapiret af toiletrullen på badeværelset – til de menneskelige beboeres store fortrydelse. Men faktisk kan paprøret i rullen også bruges til fremstilling af morsomt legetøj.

 

Du kan for eksempel folde siderne på rullen så der kun er en lille åbning, og så fylde ti – tolv stykker katteslik derind. Så kan missedyret more sig med at trillerundt med den raslende cylinder og prøve at få fat på lækkerierne inden i.

 

Flotte kreationer med fjer og garn

Du behøver ikke at være det store håndarbejdsmæssige geni for at kunne få en hel masse ud af diverse materialer fra hobby butikken. Med nogle farvede fjer, bambuspinde og kulørte bånd eller ditto garn i fletninger kan du hurtigt flikke sjove drillepinde sammen. Og det til en brøkdel af hvad et tilsvarende produkt vil koste, skulle du købe det færdigt i en dyrehandel.

 

Duller og pom pom’er af garnrester

Hvis du er typen som strikker har du sikkert allerede opdaget at din kat er særdeles fascineret af garn nøglerne i din strikkekurv. Har du garn til overs efter at du har strikket en sweater eller lignende kan du med stor fordel fremstiller duller af den samme type som anvendes på strikhuer, og lade Misser jagte dem huset rundt.

 

Legetøj med katteurt – et kæmpe hit

De fleste katte er helt eksede med planten katteurt. Hvis du gemmer noget katteurt i kattens legetøj kan den få timer til at gå med at bokse rundt med dette, og kan blive helt høj af denne intense leg.

 

Du kan på nettet finde mønstre til at sy nemme små poster og puder, i hvilke du kan gemme lidt tørret katte urt. Det kræver ikke det store symaskine kørekort at fremstille denne type legetøj – det kan sys i hånden, og du kan for eksempel bruge aflagte t-shirts eller skjorter til formålet.

 

Byg dit eget kradsetræ

Der er faktisk ingen grund til at bruge penge på et dyrt kradsetræ hos en dyrehandler når du lige så godt selv kan tømre sådan ét sammen. Du skal blot bruge et PVC rør og en krydsfinerplade – begge dele kan købes i et byggemarked hvor du også kan få hjælp af personalet når det skal saves til – sat sisal reb.

 

Krydsfiner pladen bruges til fremstilling af top plade og bund plade til dit kradsetræ som består af PVS røret med sisal rebet viklet rundt om. Når reber er kradset i stykker kan du genbruge disse elementer, og blot omvikle røret med nyt reb. Hvis denne model er en kende for avanceret kan du nøjes med at købe en krydsfinerplade og så omvinde den med sisal reb. Pladen kan monteres på væggen, eventuelt skråtstillet så katten bedre kan få fat.

 

Legetøj til hunde – lidt mere krævende

Hunde er generelt en del stærkere og mere voldsomme end katte. Samtidig har hunde en tendens til at æde alt hvad der kan sluges, hvilket kan få fatale konsekvenser for dyret. Hvert år havner i hundredvis af hunde på dyrehospitaler landet over fordi de har slugt noget som de ikke kan passere. Det være sig alt fra tennisbolde og sokker til foliebakker, hårelastikker, mønter og legetøj – også børnenes. Ofte må der en operation til for at fjerne disse fremmedlegemer. Og det er opslidende for såvel hund som pengepung.

 

Derfor er der flere hensyn at tage når du laver legetøj til din hund. Du bør sørge for at legetøjet ikke indeholder dele som hurtigt kan gå løs og sluges eller sætte sig fast i halsen på din hund. Bruger du træ bør det ikke være imprægneret. Og det er en god idé ikke at benytte materialer som alt for nemt splintrer og dermed kan forårsage skader i hundens gummer.

 

Den Fyldte Tennisbold

Til dette utroligt simple stykke hundelegetøj skal du blot bruge en gammel tennisbold og så nogle godbidder til hunde. Skær en lille revne i bolden så der er plads til at stoppe fire til fem godbidder ind. Hunden kan lugte godbiderne og kan bruge vældig lang til på at få dem ud af bolden.

 

Sokkebolden

Her skal du ligeledes bruge en tennisbold – og så en bomuldssok. Prop tennisbolden i sokken, slå en knude på sokkens skaft, og vupti har du et nemt og handy stykke legetøj. Når du laver hundelegetøj ud af tekstiler bør du ikke anvende eksempelvis sokker, skjorter eller bukser som du selv har gået med. Tøjet vil nemlig stadig dufte af dig – og du ønsker ikke at din hund associerer din duft med noget der er okay at bide i!

 

Den Knasende Sok

Her får du brug for en plastikflaske og en sok. Start med at smide låget til flasken væk da hunden kan blive kvalt i det. Så stopper du flasken ind i sokken og slår en knude på denne. Når hunden sætter tænderne i sokken med plastikflasken inden i vil der fremkomme en sprød knasen, ganske som hvis den havde fanget en kanin eller et andet dyr i den størrelse. Din hund vil elske Den Knasende Sok!

 

Det Flettede Håndklæde (eller viskestykke)

Har du et gammelt håndklæde eller viskestykke som efterhånden er godt slidt? Så kan du klippe det op i tre lige lange og lige tykke baner, og flette dem sammen. Slå knude i begge ender, og du har et solidt bide legetøj til Fido.

 

Det Flettede Håndklæde er et billigt alternativ til de reb legetøj som kan købes hos dyrehandleren. Og har du brug for et længere stykke legetøj kan du flette flere opklippede håndklæder eller viskestykker sammen. God fornøjelse med at lave legetøj til dine kæledyr derhjemme!

Udgivet: 23.11.2021