Drægtig hund

Drømmer du om at få lavet hvalpe på din tæve?

Så kan du med fordel læse med i det følgende. Her kan du få nyttige råd omkring parring af hunde, tævens drægtighed, hvad du skal holde øje med i løbet af drægtighedsperioden, og hvordan du håndtere selve fødslen.

 

Det er hyggeligt og morsomt at følge de små hvalpe i deres opvækst. Der er dog mange faktorer i forbindelse med opdræt som det er værd at være opmærksom på. Det anbefales derfor at du sætter dig grundigt ind i alt hvad der er værd at vide om parring, drægtighed, diegivning og socialisering af hvalpe inden du sætter dig ind i dette projekt.

 

Undersøg markedet for købere

En hund får temmelig mange hvalpe per kuld. Det er ikke unormalt for især tæver af de større racer at føde hele ti hundehvalpe på én gang.

 

Derfor er det vigtigt at du på forhånd kan skaffe aftagere til de kære små. Hundehvalpe er typisk parat til at flytte hjemmefra i en alder af otte uger. Det er derfor en god idé at undersøge om der skulle være interesserede købere inden du sender din tæve til parring.

 

Sæt prisen på hvalpene realistisk

Med mindre du er relativt velstående er det en god idé på forhånd at finde ud af hvad du har tænkt dig at tage for hvalpene.

 

Prisen på en hvalp skal helst kunne dække de omkostninger som er forbundet med opdrættet – det vil sige foder, dyrlæge besøg, og eventuel oprettelse af stambog. Ellers kan du hurtigt blive ruineret.

 

De fleste seriøse opdrættere sørger tillige for at dyr, som ikke skal bruges til avl, er neutraliserede inden de kommer ud i nye hjem. Du bør også lade hunden få de nødvendige vaccinationer inden du overdrager den.

 

Da det er lovpligtigt at lade sin hund chippe eller øretatovere så den kan blive optaget i Dansk Hunderegister vil den ansvarlige opdrætter også sørge for at dette er gjort inden hunden skifter hjem. Og omkostningerne forbundet med disse tiltag skal selvfølgelig afspejles i prisen på en hundehvalp.

 

Kend hundens løbetid

En tæve er som regel kønsmoden når den er mellem et halvt og et helt år gammel – og så vil den en til to gange om året i en varighed på cirka tre uger. De mest tydelige tegn på at hunden er i løbetid er hævede ydre kønsorganer samt blødninger herfra. Som regel vil hundens adfærd også afspejle at den er i brunst.

 

Selv om en tæve på et halvt år således sagtens kan blive drægtig er det bedst at vente til hunden er fuldt udvokset før du sender den i parring. For visse store hunderacer handler det om et par år eller tre.

 

Hvornår skal jeg sende tæven i parring?

Det optimale tidspunkt for parring er et par dage efter tævens ægløsning. Ægløsningen forekommer som regel et par uger efter at de første tegn på løbetid viser dig i form af blødninger som beskrevet oven for.

 

Hvis du ønsker at optimere muligheden for resultat af parringen lader du hundende parre sig en gang om dagen i tre til fire dage. Chancen for drægtighed øges yderligere ved det der kaldes for sammenhæng, som forekommer når hanhunden ”hænger fast” i tæven efter parring. Det er derfor vigtigt at du bare lader dette ske selv om det ser mærkeligt ud.

 

Forud for parringen kan du vælge at lade tæven få taget en blodprøve som viser progesteron niveauet. Denne blodprøve skal tages en uge efter blødningens start. Med en sådan blodprøve kan det helt optimale tidspunkt for parring fastlægges med meget stor nøjagtighed. Dette er særdeles nyttigt hvis du skal rejse langt for at få tæven parret, og ikke ønsker at rejse forgæves.

 

Kan jeg lade min tæve kunstigt inseminere?

Kunstig inseminering af hund er en mulighed hvis parring ikke er mulig, enten på grund af store geografiske afstande, eller fordi hanhunden ikke længere kan bruges til konventionel parring på grund af alder eller skavanker.

 

I forbindelse med kunstig inseminering anvendes som regel frisk sæd, og insemineringen foregår ved hjælp af et kateder som indføres vaginalt. Hvis insemineringen skal udføres med nedfrosset sæd skal sæden placeres helt inde i tævens livmoder.

 

Drægtigheds procenten ved inseminering med frisk sæd ligger på på omtrent 80%. Ved anvendelse af frossen sæd falder denne andel til 70%, hvor den for naturlig parring generelt ligger på cirka 90%. Det anbefales derfor at du i videst muligt omfang benytter naturlig parring hvilket også er billigere ind kunstig inseminering af hund.

 

Hvor kan jeg købe en graviditetstest til min hund?

Uanset om du har valgt konventionel parring eller kunstig inseminering af din tæve er det en god idé at følge op på resultaterne. Den sikreste måde at gøre dette på er ved hjælp af en graviditetstest til hunde.

 

Du vil kunne iagttage forandringer i hundens adfærd og udseende, for eksempel hævede dievorter og opsvulmet mave. Dette kan dog lige så godt være tegn på en falsk graviditet som følge af de hormoner som udløses i forbindelse med parringen. Derfor bør du få foretaget en graviditetstest hos dyrlægen.

 

Få testet hundens drægtighed hos dyrlægen

I modsætning til hvad mange tror kan man ikke bruge den samme graviditetstest til hunde som anvendes af mennesker. En drægtighedstest foretages hos en dyrlæge, og kan antage forskellige former. Cirka tre uger efter undfangelsen kan dyrlægen ved hjælp af en blodprøve teste for relaxin – et signalstof som kun produceres af drægtige tæver.

 

Dyrlægen kan også lytte på tævens maven med et stetoskop for at høre hvalpenes hjerteslag. Efter fire uger kan ultralyd anvendes til at fastslå drægtighed. Og efter syv uger kan en røntgen undersøgelse ydermere afsløre antallet af hvalpe og deres placering i livmoderen.


 

Sådan passer du den drægtige tæve

En tæve er typisk drægtig i otte til ni uger. I løbet af denne periode skal du selvfølgelig holde et vågent øje med hundens adfærd og generelle sundhedstilstand. Det er ikke unormalt at den drægtige tæves aktivitets niveau falder. Og i dagene op til fødslen vil hun naturligt nok blive rastløs og kræve mere opmærksomhed fra dig.

 

Du bør opmuntre hunden til at gå ture hver dag selv om den måske er sløv og ikke helt orker. Daglig motion styrker cirkulationen, og en god fysisk form hos hunden vil i sidste ende gøre fødslen lettere.

 

Især tæver fra de lidt større hunderacer, som typisk føder flere hvalpe ad gangen, kan få brug for ekstra kost tilskud i drægtigheds og diegivnings perioden. Du kan vælge at tilsætte lidt hvalpefoder til hundens almindelige kost, og supplere med ekstra tilskud i form af eksempelvis kalk og B vitamin. Der findes mange forskellige typer kosttilskud til drægtige tæver på markedet – og det anbefales at du rådfører dig med din dyrlæge inden du begynder at administrere dette.

 

 

Sådan hjælper du den fødende tæve

Når tidspunktet for fødslen nærmer sig vil tæven udsøge sig et trygt sted at føde. Du bør på forhånd have indrettet en tryg fødekasse som er placeret på et uforstyrret sted.

 

Den normale fødsel forløber over få timer, selvfølgelig afhængig af antallet af hvalpe. Der vil typisk være en halv til en hel times hvileperiode mellem de enkelte hvalpe. Går der mere end tre timer mellem to hvalpe bør en dyrlæge tilkaldes, da dette kan indikere komplikationer ved fødslen.

 

Som regel vil tæven selv kunne klare at bide fosterhind og navlestreng itu og vaske den lille hvalp så vejrtrækningen stimuleres. Hvis ikke hvalpen begynder at trække vejret af sig selv kan du hjælpe den ved at åbne luftvejene.

 

Det er altid en god idé at have kontakt til en dyrlæge som kan træde til hvis der skulle opstå en kritisk situation i løbet af fødslen. I langt de fleste tilfælde vil en hvalpefødsel dog forløbe uden problemer.

 

God fornøjelse med dit nye kuld hvalpe!

Udgivet: 22.11.2021