Hvis du ønsker dig en aktivitet, som er enormt sjov for både dig og din hund, så skal du se efter agility. Agility er en sjov sport, hvor man træner forskellige forhindringer med sin hund, og det er en glimrende måde at træne med sin hund på - da agility både styrker dit forhold til din hund, men det stimulerer den også mentalt, og så får den samtidig brugt en masse energi.
Det er faktisk sådan at hunde som er sunde og raske - og er voksne kan deltage i agility, men det skal selvfølgelig også siges, at der selvfølgelig er nogle hunderacer, der egner sig bedre til formålet end andre, og som har større succes ved konkurrencer, hvis man ønsker at gøre sig i dette. Men i det store hele er agility altså en sport for alle hunderacer, og hunden vil helt sikkert elske det! Det er nemlig sådan, at hundens størrelse er ikke nogen hindring i forhold til agility. I alle officielle arrangementer som afholdes i forbindelse med agility inddeles hundene i tre størrelsesgrupper, som ikke konkurrerer mod hinanden - og det er simpelthen for at gøre det fair for alle. Forhindringerne tilpasses hundens størrelse, og der er regler for, hvor højt en hund må springe i forhold til sin egen højde, så man ikke ender med at overbelaste hunden i forhold til dens størrelse. Det er hundeføreren, som skal føre sin hund igennem banen så hurtigt som muligt, og derfor kræves det, at hunden er hurtig og har god kontrol over sine bevægelser, og at ejeren har god kontrol over sin hund og ved hjælp af tydelige kommandoer og kropssprog kan guide sin hund. Det er altså en fordel, hvis din hund altså er lydig, men hvis den ikke er det, så er agility altså en helt oplagt mulighed for at få det trænet.
Hvis man ønsker at involvere sig i agility med sin hund, er det vigtigt, at hunden trænes korrekt op. Det betyder altså at du langsomt opbygger hundens muskulatur og færdigheder og derved undgår skader, da sporten kan være hård, hvis man ikke starter blidt ud. Agility inkluderer løb og spring, og derfor skal hunden være fuldt udvokset, før den må begynde at dyrke agility, så den ikke tager skade på skelettet. Det er meget forskelligt, hvornår en hund er udvokset - men man gør sig klogt i ikke at starte før hunden er omkring 15-18 måneder gammel. Det er dog en god idé at konsultere din dyrlæge inden start af agility, hvis man er den mindste i tvivl. Det forholder sig dog sådan, at en hund først kan deltage i agility-konkurrencer, når den er 18 måneder gammel, men det er selvfølgelig tilladt at starte træningen tidligere, hvis hunden altså er i stand til det.
Man behøver selvfølgelig ikke at have som et mål for øje, at deltage i konkurrencer for at træne agility med sin hund. Mange ejere vælger at træne agility, fordi det er god aktivering for hunden og en god oplevelse for både hund og ejer, og det agility kan helt klart styrke båndet mellem hund god ejer. Agility er en sjov sport hvor samarbejdet mellem hund og fører er en af de vigtigste ting.
Alle hunde kan lære agility, men det er ikke alle hunde som er bygget til at skulle springe, løbe i tunneller eller op og ned af felt forhindringer, som er nogle af de aktiviteter, som agility indeholder.
Det er vigtigt at starte rigtigt op, når man ønsker at træne agility med sin hund. Hvis man ikke starter rigtigt op, kan der hurtigt opstå skader eller uhensigtsmæssige situationer for hunden. Dog kan agility under kontrolleret forhold dyrkes lige fra hobby-plan til den professionelle konkurrerende sport, hvis det er det, som man ønsker. Agility ser egentlig ret nemt ud, men der ligger en masse træning bag, og det er faktisk mere krævende, end hvad man lige går og tror. Det er til denne træning, at mange oplever, at det er sjovt at udvikle sig sammen med sin hund. Her lærer man at forstå hinanden og den kommunikation der er på selve agility banen. Agility er godt for hukommelsen, da du som fører skal lære en bane udenad. Det er nemlig sådan at man ikke kender banen på forhånd, og banen kan være nem eller svær. I starten vil alt føles svært og måske en anelse uoverskueligt, da du som fører skal huske banen, og din hund skal også have de rigtige beskeder på banen, så den ved, hvor den skal hen, og i hvilken retning den skal løbe. En normal konkurrencebane er på omkring 20-22 forhindringer. Sværhedsgraden afhænger af hvilken klasse du deltager i, og højden på forhindringerne afhænger af din hunds højde.
På træningsbanen drejer det sig ikke altid om at løbe hele baner men der trænes også på de enkelte teknikker. Disse teknikker kan blandt andet omhandle, at du skal krydse bagom hunden, eller om du skal være foran. Slalom træning og feltforhindringer er også tit en del af banerne. Ved feltforhindringerne skal hundene røre opgang og nedgangsfelt – denne træning kan tage en del tid at træne, da hundene og førerne nogle gange bliver yderst ivrige for at komme videre i baneforløbet.
Det giver fejl hvis hundene ikke rammer feltet. Dette kræver præcision, at få hunden til at forstå hvor den skal blive stående samt hvornår den må forlade feltet igen. Alt få alting til at gå op i en højere enhed giver en kick.
Agility kan blive yderst ambitiøst, når det dyrkes på professionelt plan. Der findes flere forskellige teknikker, som kan hjælpe med at komme nemmere igennem banen.
Udgivet: 17.03.2021