FB
Fakta om kæledyr i Danmark

Fakta om kæledyr i Danmark

 

Der er rigtig mange familier der har kæledyr i Danmark, og mens de fleste familier enten har en kat eller hund, så findes der også mere specielle kæledyr i Danmark.

Omkring 1 million familier har kæledyr i Danmark og det betyder, at omkring 40 procent af den danske befolkning ejer et kæledyr. Hunden er det kæledyr, som flest forskellige familier har, mens katten er det kæledyr, som mange vælger at have to af.

 

Faktisk er der omkring hele 600.000 familier, der har hund, mens 430.000 familier har katte. Nogle familier har mere end ét kæledyr, hvilket betyder, at der er ca. 800.000 hunde og hele 750.000 katte rundt omkring i de danske husstande.

 

Specielle kæledyr i Danmark

En af de ting, der er interessante, når man dykker ned i fakta om kæledyr i Danmark er, at der også er rigtig mange andre, måske lidt mere specielle kæledyr i Danmark.

 

Der findes mennesker i Danmark, der har insekter, som eksempelvis en edderkop, som kæledyr, mens flere danskere holder fisk, fugle eller slanger som kæledyr. Der findes også typer af gnaverfamilien, som er blandt de specielle kæledyr i Danmark, mens det også er blandt gnaverne, at man finder nogle af de andre populære kæledyr.

 

Der er rigtig mange danskere der har en hamster, et marsvin eller en kanin. Disse kæledyr holder nemlig ikke kun til på landet, men også i rigtig mange villahaver rundt omkring i landet. Deres smarte størrelse og forholdsvis beskedne brug for plads, gør, at mange ser dette som et kæledyr, der er lettere at have.

 

Store kæledyr

Selvom langt de fleste danskere har små kæledyr, der er på størrelse med en kat eller mindre, så er der også danskere, der har rigtig store kæledyr.

 

Her er hesten helt klart favoritten og faktisk er der omkring 180.000 heste i Danmark. Der er dog en del af disse heste, der er en del af et erhverv, og derfor tæller de måske ikke rigtigt med på kæledyrslisten. Modsat f.eks. hund og kat, så gælder det, at rigtig mange heste ejes af personer, der har mere end en hest. Det formodes, at 80.000 familier har hest i Danmark, og rigtig mange af dem, har mere end en. Der er selvfølgelig også mange, der har to hunde eller to katte, men hos heste er det meget normalt, at en ejer, har to eller flere. Der er også rigtig mange af de personer, der har en hest, der har minimum et andet kæledyr, f.eks. en hund eller en kat.

 

Blandt andre større kæledyr finder man en kælegris eller de store hunderacer. Hunde fås i mange afskygninger, så hvis man er hundeejer, kan man både være ejer af et stort kæledyr eller et lille kæledyr, alt efter hvilken race man har valgt.


 

Hunden er menneskets bedste ven

Selvom der er flere katte end hunde i Danmark, så tyder undersøgelser og fakta om kæledyr i Danmark på, at hunden er menneskets bedste ven. Faktisk har undersøgelser vist, at det er hunden der har den største plads i deres ejers hjerte. Hele 78 procent mener i en undersøgelse fra 2021, at hunden betyder mest for dem, mens kun 11 procent svarer deres kat. 

 

Populariteten af forskellige kæledyr

Hvis man dykker ned i nyere fakta omkring kæledyr i Danmark, kan man se, at nogle af de måske mere specielle dyreracer også har vundet indpas som nogle af de mest populære. I en under målt på mængden af hustande, der har dyret, lyder top-10 som følgende:

 

1.     Hund

2.     Kat

3.     Fisk

4.     Fugl

5.     Kanin

6.     Hest

7.     Gnaver

8.     Anden dyreart (kælegris, pindsvin eller geder)

9.     Krybdyr

10.  Insekter/edderkopper

 

Det er altså meget blandede kæledyr, der er i Danmark. Top-5 på listen er kaninen, som det forventes, at der er omkring 85.000 husstande i Danmark er har mindst en af. Kanin er som nævnt tidligere rimelig let at have og så kan den fås i mange søde og børnevenlige udgaver. En kanin kan faktisk fås i hele 52 forskellige raceudgaver, mens der er omkring 340 forskellige farvevarianter. Samtidig kan man også få kaniner i både kort- og langhårede varianter, ligesom de kan fås med hænge- eller stritører. Der er altså mange muligheder, hvis man vælger en kanin som sit kæledyr.

 

Kæledyr er et stort marked

Bare alene kæledyret i sig selv er en stor industri i Danmark, hvor rigtig mange familier opdrætter hunde, heste, katte eller noget helt fjerde med henblik på salg.

 

En ting er dog selv dyret, en anden er alt det der følger med. For som kæledyrsejer skal der bruges mange penge på mad og ting til dyret. Derfor er der i Danmark et stort marked for salg af ting til dyr. Det gælder foder, hvor der findes forhandlere der forhandler et bredt udvalg til mange dyr, mens der er andre der er mere typespecifikke. Samtidig er der også rigtig mange danskere, der lever af at sælge ting til dyr. Det kan være alt lige fra en swimmingpool til hunden og til et kradsebræt til katten.

 

Danmark er af de lande i verden, hvor der er flest familier der har et eller flere kæledyr, og der er også rigtig mange danske producenter indenfor dyrefoder og udvikling af forskellige ting til dyr. Kort sagt er Danmark et rigtigt kæledyrsland, og der er mange sjove fakta omkring de mange forskellige kæledyr.


Hvilket kæledyr leder du efter?

Se alle kæledyr til salg i Danmark her

Udgivet: 25.11.2021