Fjern en tæge eller flåt på din hund

Fjern en tæge eller flåt på din hund

Det er meget normalt at hunde, såvel som andre dyr og mennesker kan få flåter på, når de bevæger sig ud i naturen i sommerhalvåret. Hunde får oftere dette utøj på sig, da de løber gennem græs og lignende, hvor de nemt at støde ind i både flåter og tæger, hvor det er særligt flåten man skal være opmærksom på. I langt de fleste tilfælde sker der ingenting, men man skal dog være opmærksom, for de kan bære på sygdomme, som kan overføres til din hund eller dig selv, hvis ikke de bliver fjernet korrekt.

 

Hvad er en flåt og en tæge?

Mange tror, at flåter og tæger er en af og samme ting. Det er dog ikke korrekt, for faktisk er der stor forskel på disse to ting. En tæge er ganske ufarlig, mens en flåt er den vi kender, som sætter sig fast på huden og suger blod.

 

En tæge er et harmløst insekt med seks ben, og den ligner mest en flad bille med en bred krop. Dette insekt er ganske ufarligt, hvorimod flåten er meget farligere. Flåten er en ottebenet mide, der på nogle måder kan minde om en lille edderkop. Dette dyr lever af at suge blod fra større dyr, normalt rådyr og ræve, men den kan også sætte sig på vores husdyr eller endda på os selv. Før en flåt har suget blod er den ganske lille og kan være svær at få øje på. Den vil dog lige så stille blive større, da dens krop fyldes med blod.

 

Hvornår skal jeg være opmærksom på flåter?

Det er primært i sommerhalvåret, at man skal være opmærksom på flåter, selvom de dog også kan fremkomme om vinteren, særligt hvis vejret er mildt. Det er altså særligt i månederne fra maj til oktober, at man kan møde de små mider, og det er altså også her, man skal være opmærksom på sin hund. For ligesom hos os selv, kan flåter overføre sygdomme til vores hunde, og derfor er det vigtigt at fjerne flåterne, så snart man opdager dem. Man skal tjekke for flåter dagligt på sine hunde, for på den måde undgår man med størst sandsynlighed, at hunden bliver syg.

 

Hvordan fjerner jeg flåten fra min hund?

Hvis din hund har fået en flåt eller flere på, så er det vigtigt at fjerne dem, så snart man opdager dem. Det er også vigtigt, at man fjerner flåten korrekt, så hele flåten kommer af. Nedenfor finder du tre lette trin til, hvordan du lettest fjerner en flåt fra din hunds pels.

 

1. Først er det vigtigt, at du får taget håret til side i det område, hvor flåten sidder. Det er vigtigt, at du har flåten synligt fremme inden du begynder at fjerne den. Du kan få en tang, som er specielt beregnet til at fjerne flåter, men du kan også bruge en pincet eller dine negle.


2. Når du har fået frigjort området ved flåten, så skal du tage tangen eller pincetten og sætte rundt om flåten så tæt på hundens hud, som overhovedet muligt. Jo længere en flåt har siddet, så mere indgroet er den som regel i huden.


3. Når så du har fat omkring flåten, skal du dreje den rundt et par gange, hvorefter du skal hive den af i en hurtig bevægelse. På den måde får du med størst sandsynlighed hele flåten af.

 

Hvad hvis jeg ikke får det hele af?

Når man skal fjerne en flåt, eller det som nogle tror er en tæge, kan man risikere, at man ikke får det hele med. Hvis du står i den situation, hvor du ikke har fået det hele af, er det ekstra vigtigt, at du holder øje med din hund. Hold øje med om der opstår hævelse eller området bliver meget rødt. Hvis du er usikker på, om der er problemer, skal du altid kontakte din dyrlæge, som kan hjælpe dig.

 

Forebyg mod flåter

Der findes forskellige præparater, som man kan bruge til at forebygge, at flåterne sætter sig fast på hunden. Det kan være en god idé at bruge, hvis man har en hund, som kommer meget i naturen i sommerhalvåret. Du har mulighed for at få forskellige midler, og hvad der er det rette for dig og din hund, er op til dig. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle hunde, der kan reagere allergisk overfor disse præparater. Det kan derfor være en god idé at spørge dyrlægen til råds omkring, hvad du skal bruge og hvordan du skal bruge det. Selvom du bruger et middel mod flåter, skal du fortsat holde øje med flåter, for der kan stadig sætte sig nogle på din hund.

 

Hvilke sygdomme kan hunden få?

Både på grund af ubehag og på grund af, at flåten kan overføre sygdomme til din hund, er det vigtigt, at du er opmærksom. Det er langt fra alle flåter der bærer sygdomme, men det er der en del der gør. Din hund kan risikere at få borrelia, anaplasmose, babesia eller andre alvorlige sygdomme, hvis man ikke får fjernet flåten i tide.

 

Du bør tjekke din hund hver eneste dag, for hvis du fjerner flåten indenfor de første 24 timer, er risikoen for at være smittet meget mindre, end hvis flåten sidder der i flere døgn.

Udgivet: 19.01.2022