Gode råd når man køber hund

Dette skal du altid spørge opdrætteren om, når du skal købe hund

At anskaffe sig en hund er en stor beslutning, og med den beslutning hører der sig også et kæmpe stort langvarigt ansvar med, som du som kommende ejer står med. Når man skal have hund er den en god idé at gøre sit forarbejde godt, for så vil du helt klart lette dit eget liv, men også hundens kommende liv hos dig ikke mindst. Vi kan desværre ikke komme udenom at der findes folk som ikke har rent mel i posen, når det kommer til opdræt af hunde. Det er hverken sjovt for dig som ejer, eller for hunden hvis der skulle opstå komplikationer af nogen art som følge af dårligt opdræt.

 

Man kan selvfølgelig ikke helgarderer sig mod folk, som ønsker at snyde og ikke spiller med åbne kort, men kan lave en smule forarbejde, som kan give dig en formodning om hvilke intentioner opdrætteren af hunden har.
 

Når man skal finde en opdrætter så er det vigtigt at kigge på om hundene har stamtavle, men det er også en god idé at se på tidligere kuld, som opdrætteren har opdrættet. Du kunne også kontakte ejerne af hundene fra de tidligere kuld, for de kan helt klart give dig noget brugbar viden, som du kan tage med dig på jagten efter dit nye bedste ven.

 

Der er også mange vigtige ting, du bør spørge opdrætteren om, når du endelig har fundet en opdrætter og er på besøg for at se din nye hund. Det vigtigste er, at du ikke forpligter dig til at købe en hvalp, før du har besøgt opdrætter og set de forhold hundene lever under, da leveforholdene faktisk spiller en stor rolle. Vi har samlet en række spørgsmål som du kan spørge opdrætteren om, og du kan bruge dem som inspiration til når du skal på jagt efter en ny hund.

 

Det er meget vigtigt at understrege at det hele selvfølgelig handler om din egen mavefornemmelse. Mavefornemmelsen er nemlig meget vigtig at lytte til, da den som oftest kan give dig flere svar, end hvad en række spørgsmål egentlig kan.

 


Hvordan bor hvalpene?

Det er altid vigtigt at spørge opdrætteren om det er muligt at se hvor hvalpene bor, og hvis det ikke er en mulighed at se hvor hvalpene opholder sig, så er det nok et rigtigt dårligt tegn. Det er altså meget afgørende, at du får lov til at se hvordan hvalpene vokser op, da det kan give dig en god idé om, hvad det er for en opdrætter vi har med at gøre. Det er vigtigt at se hvor hvalpene tilbringer dagtimerne, udeområdet som de færdes i og området hvor de sover. En pålidelig opdrætter vil altid hellere end gerne vise omgivelserne frem, hvor hvalpene bor. Når du ser hvor hvalpene bor, og hvalpenes områder, skal du kigge efter om de er lyse, lune, rene og tørre og der skal være adgang til vand og legetøj.

 


Hvorfor valgte du at opdrætte lige netop denne race?

Dette er et meget væsentligt spørgsmål at spørge opdrætteren om, da det tit og ofte forholder sig sådan, at opdrætter typisk har en historie med racen, og der er særlige ting ved racen der gør, at opdrætter elsker netop den. Hvis opdrætter svarer fyldestgørende på dette spørgsmål, så kan man godt sikre sig at opdrætteren er seriøs.

 


Hvad er prisen på hvalpen og følger der en købekontrakt med i købet af hvalpen?

Det er altid relevant at spørge om prisen på hvalpen, da det kan fortælle noget om hvor seriøs opdrætteren er, og om prisen matcher markedet. Hvis prisen er meget lavere end hvad andre hvalpe af samme race er sat til, så skal der ringe en lille alarm hos dig, for så er der helt sikkert noget, som ikke er, som det skal være. For din egen skyld er det også meget vigtigt at undersøge om opdrætter anvender en købekontrakt ved en eventuel handel. Det forholder sig nemlig sådan at alle seriøse opdrættere bruger en købskontrakt. Det er vigtigt at huske på, hvis du køber en hund med stambog fra Dansk Kennel Klub, bør opdrætter altid bruge købsaftalen fra Dansk Kennel Klub.

 

Føler du ikke at du får tydelige og klare svar på dine spørgsmål, så bør du overveje om dette er den rette hvalp for dig. Det er simpelthen bare så vigtigt at du føler dig tryg ved opdrætteren. Alle hvalpe er skønne og bedårende, men det er desværre bare sådan at ikke alle hvalpe er raske og velfungerende, selvom man ikke skulle tro det. Den beslutning du træffer (læs: hvalp) skal bo i dit hjem de næste mange år, og jo bedre forarbejde du gør, desto større sandsynlighed for at du får den rette hvalp med hjem. Hvis der foreligger en kontrakt, så er det altså din sikkerhed, og på den måde kan du stille opdrætteren til ansvar, hvis der imod forventning skulle opstå uforudsete komplikationer med hvalpen.

 


Hvor ofte får du kuld og hvor mange kuld hvalpen har tæven fået?

Som nævnt først i indlægget, er det en god idé at spørge efter erfaringer med opdrætteren du påtænker at handle med. Det forholder sig nemlig tit og ofte sådan, at en seriøs opdrætter bruger meget tid og energi på et kuld hvalpe. Hvis en opdrætter har mange kuld på samme tid, kan det være et tegn på, at vedkommende ikke bruger tilstrækkelig lang tid på hvalpene, som man ellers kunne ønske sig at opdrætteren gjorde. Det er også en glimrende idé at spørge ind til, om tæven har haft hvalpe før og hvor mange kuld hun har haft igennem sit liv. En tæve bør som absolut maksimum få fem kuld i sin levetid, da den er en hård byrde for tæven. Hvis tæven har haft kuld før, så spørg gerne ind til hvordan hvalpene er blevet og kontakt eventuelt ejere til hvalpe fra tidligere kuld og spørg ind til deres erfaringer med opdrætteren.

 

 


Hvordan får hvalpene stillet deres sociale behov?

De første uger i hvalpenes liv er enormt vigtige, og de uger kan faktisk på indflydelse hos hvalpen resten af dens liv. Især er det nogle vigtige uger for dem, når det kommer til socialiseringen med andre hunde og mennesker ikke mindst. Socialiseringen starter allerede ved opdrætter og det er vigtigt at få information omkring, hvad hvalpene har oplevet igennem deres korte liv.

 


Har hvalpene de nødvendige papirer, som de skal have?

Hvis hvalpene har stambog, skal stambogen altid følge hvalpen, og det er yderst vigtigt at den gør det. Dette betyder altså at stambogen ikke skal eftersendes, men at den skal følge med hvalpen,  når du henter den og tager den med dig. Alle hvalpe bør være beset af en dyrlæge inden de rejser fra opdrætteren, og have en sundhedserklæring på at alt er okay med hvalpen - udfyldt af en dansk dyrlæge.

 

 

På dyreportal.dk har vi samlet en oversigt over alle hunde som er til salg i Danmark: Klik her for at se alle hundehvalpe til salg

 

Udgivet: 02.11.2021