FB
Gratis hund

Gode råd til anskaffelse af hund

Er du en af de mange danskere som i disse dage planlægger at gøre drømmen om en hund til virkelighed? Så har du sandsynligvis tænkt længe og grundigt over din beslutning.

 

Det er ikke nogen lille ting at anskaffe sig et kæledyr. Især hunde er forbundet med meget ansvar og mange forpligtelser. Når du bliver hundeejer vil du kunne se frem til mange år med daglige gåture og timevis af arbejde.

 

Til alt held vil den glæde, din hund kommer til at give dig, opveje alle anstrengelserne og det ansvarsmæssige pres. Det er de færreste hundeejere som vil være dagene med deres bedste firbenede ven foruden – også selv om livet med hund af og til kan være hårdt.

 

Vælg en hunderace som matcher dine forhold

Mange vordende hundeejere begår den store fejl at vælge en hund fra en race på grund af dennes ydre karakteristika eller tidens mode. Dette er dog så langt fra hensigtsmæssigt, og kan give anledning til store problemer senere hen. Det er utroligt vigtigt at du sætter din ind i de enkelte hunderacers dispositioner, både når det handler om temperament og potentielt arvelige sygdomme. Samtidig skal du tage et kig på dine egne forhold, og overveje hvorledes disse matcher hundens behov.

 

Det er for eksempel sjældent en god idé at anskaffe en hund fra en af de større jagt racer hvis du bor i en toværelses lejlighed midt inde i byen. Vælger du alligevel at foretage dette valg skal du være forberedt på mindst én gang om dagen at tage hunden på en længere løbe- eller cykeltur – gerne til en nærliggende hundeskov hvor den kan få afløb for sin trang til fysisk aktivitet på den store skala. Har du mindre børn i huset er det ligeledes smart at overveje hvilken slags hund der skal være en del af familien. Det er vigtigt at dine børn har en alder hvor de kan lære at omgås hunden og respektere dens grænser, således at begge parter kan have glæde af hinanden.

 

Alt for mange familier ser sig hvert eneste år nødsaget til at vinke farvel til drømmen om en hund i huset, og dermed også til hunden. Det er rigtig ærgerligt for alle involverede – måske nok især for hunden, som er nødt til at flytte ud. Denne situation kan nemt undgås hvis du sørger for at planlægge anskaffelsen af hunden. Og her kan du med stor fordel overveje om familiens nye medlem skal være en hvalp eller et fuldvoksent eksemplar.

 

Kennel, internat eller omplaceringshund – et spørgsmål om temperament

Når du står for at skulle købe hund kan det være fristende at gå efter en lille, sød hvalp fra en kennel eller et opdræt. Det er de færreste som kan stå for sådan én. Og du tænker måske at en hvalp er det bedste valg hvis dit barn skal kunne knytte bånd med hunden. Her skal du være forberedt på at der er utroligt meget arbejde i det at anskaffe en hvalp. Hvalpen er kun otte uger gammel når den bliver fjernet fra sin mor og skal ud i det nye hjem. Det betyder at det er dig og din familie, som kommer til at udgøre hvalpens nye flok – og dermed dig og din eventuelle medforælder som overtager hundemors opdragende rolle.

 

Selv om det er ungerne, der har plaget om en hund, påhviler det endelige ansvar for hundens trivsel altid de voksne. Det er dit ansvar at hunden bliver socialiseret og trænet så at den er til at holde ud at være i nærheden af når den vokser til. Det betyder at du skal sætte mange timer af til hjemmetræning hver eneste dag – og at du skal gå til hvalpetræning med hunden mindst én gang om ugen. Da der sagtens kan gå et par måneder inden hvalpen bliver stueren, skal du samtidig belave dig på en del rengøring af gulve og tæpper. Og du skal være forberedt på at hvalpe gnaver i alt hvad de kan komme i nærheden af, såvel møbler som sko og børnenes legetøj. Vil du slippe for disse irritationsmomenter er det oplagt at adoptere en fuldvoksen hund. Og her har du flere muligheder.

 

Find en hund på et internat

Hvert år havner i tusindvis af hunde på dyreinternater landet over. Der kan være mange grunde til at en hund kommer på internat. Det kan for eksempel være at hundens ejer er gået bort, og at ingen af de pårørende har mulighed for at tage hunden. Mange hunde overdrages til internater fordi familien skal flytte, eller der er opstået allergi hos et af dens medlemmer. Endelig ses det ofte at familien ikke magter hunden – måske fordi de blev overraskede over de mange krav, en sådan hund stiller til såvel økonomi som mentalt og tidsmæssigt overskud.

 

Det er rigtig ærgerligt når et ellers sundt og raskt dyr skal rives bort fra sin familie. De fleste hunde bliver dybt ulykkelige når de fjernes fra deres vante omgivelser blot for at blive placeret på et internat. Heldigvis forholder det sig for de fleste internaters vedkommende således at de er drevet af dygtige og kompetente kræfter. På et dansk dyreinternat vil hundene dagligt blive luftet og trænet, og på alle måder få den opmærksomhed de kræver for at kunne trives. Og samtidig vil internathunde blive matchet med deres nye familier gennem omhyggelig screening for at undgå at hunden atter kommer tilbage til internatet.

 

Et internat vil altid være et bedre alternativ end en aflivning. Men helt optimalt er det for hunden hvis den kan flytte direkte fra sit gamle hjem til sit ”forevigt hjem” uden først at skulle ind og vende omkring et internat. Derfor kan du med stor fordel finde din nye hund blandt de mange omplaceringshunde her på siden.

 

Gratis hunde – go eller no go?

Måske synes du at tanken om at finde en helt gratis hund er for god til at være sandt. Men det kan faktisk godt lade sig gøre at finde en omplaceringshund som gives væk uden beregning. De fleste hundeejere, som er nødt til at opgive deres bedste ven, gør dette med blødende hjerte. Og det er de færreste som har lyst til at sætte hunden af på et internat hvor den måske skal vente i månedsvis på en ny familie.

 

Derfor vælger mange hundeejere at sætte hunden til adoption. Her på siden kan du finde op til flere annoncer for gratis hunde til omplacering. Det betyder ikke at hunden på nogen måde er mindre værd end en hvalp fra en kennel eller en voksen hund fra et internat  - snarere tvært imod. Når du adopterer en omplaceringshund får du mulighed for at give hunden de bedste betingelser for at omstille sig. Hunden slipper for den stress og uro som kan følge med indlevering på et internat. Ved omplacering går hunden direkte fra sin gamle flok til en ny – og selv om dette kan være forbundet med lidt forvirring, vil det være lettere for hunden at falde til hvis den fra begyndelsen bliver inkluderet.

 

Du undgår selvfølgelig ikke en vis tilvænningsperiode. Når du adopterer en hund skal du være forberedt på at mange af de indledende øvelser er identiske med dem som udføres i forbindelse med optagelse af en ny hvalp i familien. Hunden skal lære familien, og vigtigst af alt sin plads i hierarkiet, at kende fra begyndelsen. Sandsynligvis skal du hjælpe hunden med at lære at være alene hjemme i de ye omgivelser selv om den allerede har fået den træning som hvalp. Og det er en god idé at tilmelde dig selv og hunden træning på en hundeskole, så I kan styrke jeres indbyrdes bånd.

 

Her på dyreportal.dk kan hundeejere gratis oprette annoncer for omplaceringshunde. Du har således en god chance for at finde din nye firbenede ven her på siden – held og lykke, og god jagt!

Udgivet: 14.07.2022