FB
Hvad må hunde / hundehvalpe få at spise

Hvilke ting må min hvalp ikke spise?

At få en hvalp er forbundet med så meget glæde for hele familien. En hvalp er altid bedårende med sine søde øjne og fine ansigt, og det kan være så evigt svært at sige nej til sin hvalp som den står der med sine store øjne og kigger på en. Man kunne jo derfor helt naturligt godt have en tendens til at give hvalpen en lille bid af det man nu sidder og spiser. Dette skal man dog være ret så påpasselig med, da der faktisk er fødevarer som er direkte giftige og skadelige for din hvalp, selvom mennesker sagtens kan spise det. Det ville jo være noget så forfærdeligt at komme til at give sin hvalp noget forkert, og det ville man jo aldrig kunne tilgive sig selv for.

 


 - Vi har derfor udarbejdet en liste til dig over ting, som du ikke skal give din hvalp - også selvom den simpelthen bare står der og ser så sød ud.

 

Hvis det skulle ske, at du ved et uheld er kommet til at give din hvalp noget, som den ikke må spise, så er det en god idé at kontakte dyrlægen straks - og det er altså bedre at ringe en gang for meget, end en gang for lidt, så det må man absolut ikke tøve med. Den vigtigste faktor for, hvor godt din hund klarer en eventuel forgiftning, er tiden mellem indtagelse og behandling, og derfor skal man straks handle på situationen, hvis uheldet nu skulle være ude.

 

Vi fraskriver os selvfølgelig al ansvar ved nedenstående, da der kan være vigtige ting, som ikke er tilføjet. Brug gerne vores guide som en rettesnor, men ikke som et opslagsværk da der kan være ting som er skadelige for hvalpen, som ikke står listet her. Disse ting som er listet her er ikke kun dårlige for hvalpe - men selvfølgelig også for voksne hunde!Flydende andefedt

Det er jul eller anden højtid, som byder på and, og man kunne jo godt tænke at hvalpen ville værdsætte at få lov til få resterne af stegefedtet fra anden, men det kan faktisk være dødeligt. Lige så snart fedtet bliver koldt, så størkner det - og så vil det faktisk størkne i hvalpens tarme, og det kan altså koste den livet.

 

Fedtafskæringer fra kød

I kølvandet på ovenstående kunne man jo også fristes til at tro, at fedtafskæringer på kød er lækre for hvalpen - og det synes hvalpen helt sikkert også det er, men de kan give akut dårlig mave og diarré, som kan være ret så ubehageligt for hvalpen!Laktose

Laktose er faktisk ikke godt for hvalpen, selvom de elsker at drikke fløde og mælk - dette kan altså forårsage diarré og ondt i maven hos hvalpen, så fødevarer med laktose bør man altså helt klart undgå at give sin hvalp.

 


Kattemad

Mange hvalpe elsker simpelthen bare kattemad, og det er der faktisk en helt særlig grund til at de gør. Kattemad er rigt på protein og ofte også fedt, og det er måske derfor hvalpe er helt vilde med det. Skulle det ske at de hvalp i ny og næ kommer til at spise lidt kattemad, så går det nok - men det skal ikke ske for tit, da den kan give hvalpen ret så ondt i maven!

 


Bolde

Bolde er enhver hvalps drøm, og de er da noget så skønne at lege med for hvalpen - det kan vi ikke komme udenom! Man skal dog være meget opmærksom på, at ikke alle bolde er egnede som legetøj for hvalpen. Man skulle faktisk ikke tro det, og det er nok det som overrasker mange, men små bolde - det kunne være hoppebolde eller bolde i hvalpe-størrelse, kan sluges og sætte sig fast i mave eller endda i svælget, hvilket kan få fatale konsekvenser for din hvalp. Sørg altid for at din hvalps legetøj passer til din hvalps størrelse, da bolde faktisk kan forårsage mere ulykke end glæde.

 


Tilberedte ben

En hvalp elsker at gnaske på ben - især tilberedte ben. Fjerkræ er at foretrække for hvalpen, men det kan være ret så farligt. De kan faktisk splintre og sætte sig fast i spiserøret, maven eller tarmene hos hvalpen. Hvis du gerne vil give din hvalp ben, så kan du vælge råt okseben, men man skal altid være opmærksom når man giver sin hvalp ben at gnave i, da det kan være hårdt for dens tænder.

 


Løg

Undgå at give din hvalp løg, da alle typer løg indeholder et stof, der kan påvirke hvalpens blodlegemer. Større mængder er giftige for din hvalp og kan give generelt ubehag, kvalme og opkast.

 


Citrusfrugter

Citrusfrugter kan give hunden dårlig mave - som kan forårsage opkaste og diarré.

 


Rå broccoli

Mange ved ikke dette, men rå broccoli i større mængder bør ikke gives til hunde. Kog i stedet broccolien hvis du ønsker at give din hvalp broccoli, for så er den helt ufarlig for hvalpen at spise.

 


Macadamianødder

Macadamianødder er giftige for din hvalp. Faktisk er årsagen til at nødderne er giftige ukendt, men det anbefales ikke at begynde at eksperimentere med det!

 


Avocado

Avocado indeholder persin, som er giftigt for hvalpe, og som kan være dødbringende i rigelige mængder.

 


Rabarber

Rabarber kan påvirke din hvalps fordøjelsessystem og nervesystem, så rabarber skal helt klart undgåes.

 

 

Chokolade

Chokolade indeholder teobromin, som er giftigt for hvalpe. Teobromin findes også i the, kaffe og andre kakaoprodukter. Jo mere teobromin der findes i chokolade, desto mere giftigt er det. Derfor er mørk chokolade det farligste, da det har et højere indhold af teobromin. Teobromin er giftigt i mængder omkring 20 mg/kg. legemsvægt og en mængde på 100mg/kg. legemsvægt er dødelig. Grundet dette må man aldrig give sin hvalp chokolade.

 


Vindruer og rosiner

Vindruer og rosiner kan give din hvalp nyreskader, hvis den spiser dette.

 


Xylitol

Xylito er et sødemiddel, som findes i mange madvarer, og i tyggegummi.

For meget xylitol får hvalpens blodsukker til at falde, hvilket kan give permanente leverskader og andre gener for hunden.

 


Blåskimmelost

Blåskimmelost indeholder en svamp, roquefortin, som hvalpe er meget overfølsomme overfor.

 


Frugtsten

Frugtkerner og frugtsten indeholder giftstoffet cyanid, der er ekstremt giftigt for hvalpe. Det kan være dødeligt, hvis din hvalp spiser frugtsten eller kerner. Større frugtsten kan også sætte sig fast i fordøjelseskanalen og lave indre skader hos hvalpen.

 

- Hvis du skulle være i tvivl, så kan du altid kontakte din dyrlæge eller andre fagfolk med forstand på, hvad din hvalp må indtage.

Se alle vores hunde til salg ved at klikke her: Se hunde og hvalpe til salg

Udgivet: 03.02.2021