FB
Hvilken fugl skal jeg vælge?

Hvilken fugl skal jeg vælge?

Det kan være både sjovt og hyggeligt at have en fugl som kæledyr, men det kan være svært at finde ud af hvilken man skal vælge. På mange måder, er fugle lettere at have end andre dyr, fordi de hverken skal luftes eller trænes i et stort omfang, men man skal dog stadig være opmærksom på, at de kræver en vis form for pasning. Du kan faktisk lære din fugl det nødvendige på få uger, mens det kan tage månedsvis at træne en hund, mens en kat er virkelig svær overhovedet at opdrage på.

 

Hvordan vælger jeg den rigtige fugl?

Hvilken fugl man skal vælge, afhænger i høj grad af, hvor erfaren man er i forhold til at holde fugl eller fugle. Mange vil gerne have en papegøje, men hvis man skal have en fugl for første gang, kan det være bedre at starte med en kanariefugl eller en undulat, som er lidt mindre og nemmere at have og passe. Disse små fuglearter bliver sjældent mere end 18 centimeter og man kan sagtens have et par stykker i et stort bur sammen, mens en af disse fugle kan være i et bur på omkring 25 centimeter i bredde og dybde.

 

Hvis du gerne vil have en papegøje

Hvis du synes, at det kunne være spændende at have en papegøje, så skal du være klar over, at de fylder mere, ligesom de er meget intelligente, og derfor opfanger rigtig meget. En papegøje kan f.eks. lære at tale, ligesom de ofte gerne vil socialiseres ved at komme ud af buret og sidde på din skulder eller lignende. Der er mange ting at tænke på, når man gerne vil have en papegøjer og man skal også være opmærksom på, at der findes forskellige slags papegøjer, som har forskellige egenskaber og væremåder.

 


Den grå jaco

Det gælder for alle papegøjer, at der kan opstå misforståelser og problemer, hvis man ikke har sat sig ordenligt ind i det at have en papegøje inden man skaffer sig en. Det gælder også for den grå jaco, også kaldet gråpapegøjen. Den grå jaco er superintelligent og meget følsomme, og det er vigtigt at være opmærksom på dette, for at sikre sig papegøjens trivsel. Selvfølgelig har en gråpapegøje brug for frisk vand og mad, men den har også brug for aktivering og opmærksomhed.

 

Nu kan det være, at du tænker, at det gælder om at aktivere papegøjen hele tiden, men det er også vigtigt, at din papegøje får ro. Generelt har en papegøje i høj grad brug for det samme, som mange andre dyr, nemlig faste rammer og en god struktur omkring dens liv. Roen kan papegøjen få i dens bur, som fungerer som en helle, hvor den ikke behøver at tænke på udefrakommende ting. Aktiviteten kan din papegøje få, når du har den udenfor buret, og f.eks. øver den i forskellige ting, som eksempelvis at tale.

 

Andre papegøjearter

Foruden den grå papegøje, findes der også andre papegøjer, som man kan holde som kæledyr. De har hver især, deres egenskaber, som man bør undersøge inden man vælger, hvilken det skal være. Groft kan man dele papegøjearterne op i psittacidae, som er egentlige papegøjer, i kakaduer og i uglepapegøjer. Inden for de egentlige papegøjer er der f.eks. amazone, blå-gul ara, gråpapegøjen, senegal og dvægpapegøjen.

 

Hvis man ser på tværs af alle tre familier inden for papegøjearter, så kan man faktisk tælle omkring 400 forskellige udgaver af papegøjer, så der er rigtig mange at vælge imellem. Nogle af papegøjerne er de mest normale at holde som kæledyr, og her er f.eks. gråpapegøjen, den blå-gule ara og en mørkerød ara populære.

 

Hvad spiser en fugl?

Når man skaffer sig en papegøje, såvel som en anden fugl eller et helt andet kæledyr, så skal man sætte sig ind i, hvad den spiser og drikker. Du kan hos dyrehandlen købe foder, der er specielt tiltænkt til papegøjer, og det indeholder f.eks. korn, frugter og nødder i tørret format. Man kan dog også købe mad i pilleform, hvor indholdet er komprimeret til ensartede piller, som indeholder ting, der er gode for papegøjen.

 

Udover dette grundfoder, så kan en papegøje rigtig godt lide at få godbidder, f.eks. i form at nødder eller solsikkefrø. Det er også nødvendigt, at man ofte tilbyder sin papegøje eller anden fugl frisk mad, f.eks. i form at frisk frugt eller grøntsager. Mange giver også sin papegøje vitaminer, hvilket kan være en rigtig god idé, da det kan styrke papegøjens led, knogler og immunsystem. Vitaminer fås ofte i pulverform.

 

Træn din fugl

Det kan være rigtig sjovt at træne med sin fugl, men der er også ting, som man bør lære fuglen uanset hvad, så den kan få et godt liv. F.eks. er det vigtigt, at man tilvænner sin fugl til børn, så den ikke bliver bange eller aggressiv, hvis den pludselig møder et barn, som ofte kan være mere voldsom og impulsiv i sin ageren overfor fuglen, end du selv kan.

 

Faktisk kan du træne din fugl eller papegøje lidt ligesom du træner et mindre barn. Den skal lære, at du går i seng om natten, ligesom den lære hvornår der er liv i huset, fordi du er stået op igen. En fugl aflæser ens kropssprog mere end man lige tror ved første øjekast, og de er faktisk meget lærenemme.

 

Hvis man gerne vil træne sin fugl eller papegøje til mere komplicerede ting, så er der nogle redskaber, der kan være rigtig gode at bruge i sin træning. F.eks. er det en god idé at have både bur, godbidder og en klikker klar, da det kan bruges i træningen. Du kan lære din papegøje at tale, at flyve bestemte steder hen, at flyve ind i sit bur og så videre. Andre fugle kan også lære mange ting, men generelt er papegøjer blandt dem, som du bedst kan lære forskellige tricks og lignende.

 

Hvor køber jeg en fugl?

Hvis du nu har besluttet dig for, at du gerne vil have en fugl, så mangler du bare at købe en. Når du skal købe en fugl, så er det en dyrebutik, der er det rigtige sted for dig. De fleste dyreforretninger har fugle, og hvis ikke de har, kan de hjælpe dig med at skaffe en eller henvise dig til en forretning, hvor du kan købe fugle. Butikker som eksempelvis Plantorama, har ofte også små kæledyr. Du kan også shoppe din fugl over nettet, men du skal være opmærksom på, at du ikke kan sende din fugl med posten, ligesom hvis du køber andre varer over nettet. Det er altid en god idé selv at afhente sin fugl, så man er sikker på, at den kommer fra ordenlige forhold, og på den måde har gode forudsætninger for at få en god tilværelse hos dig. Man kan også handle sine fugle trygt og sikker her på dyreportal.dk, vi har flere samarbejdspartner både virksomheder og private som vi hjælper med at videre formidle deres skønne fugle. Se alle fugle til salg.

Udgivet: 07.01.2022