FB
Hvilket hesteracer er mest populære?

10 mest populære hesteracer

Der findes rigtig mange forskellige hesteracer, som har forskellige egenskaber og kvaliteter. I Danmark bliver mange af disse hesteracer brugt, og nedenfor finder i mere information omkring 10 af de mest populære hesteracer.

Der findes hesteracer fra forskellige dele af verdenen. Der findes danske hesteracer, tyske hesteracer og så videre. I Danmark findes der hesteracer med oprindelse fra mange forskellige dele af verdenen, og de 10 mest populære hesteracer i Danmark er:

 

• Dansk Varmblod

• Islandsk hest

• Holstener

• Shire

• Shetlænder

• Fjordhest

• New Forest

• Oldenborg

• Hannoveraner

• Pinto

 

Disse 10 populære hesteracer er meget forskellige og grunden til, at de alle er populære er, at der er meget forskel på, hvilken type hest som folk har brug for. Hvilken hesterace man har som sin favorit afhænger i høj grad af om man er barn, voksen, stævnerytter, turrytter eller avler. De forskellige racer har forskellige kvaliteter og egenskaber, som gør, at de er velegnede til nogle ting, men knap så velegnede til andre ting. Nedenfor går vi lidt i dybden med de 10 førnævnt hesteracer.

 

1. Fakta om Dansk Varmblodshesten

Denne hesterace er en af verdens varmblodsracer, som bruges rigtig meget i ridesporten i de forskellige discipliner. Hesteracen er varmblodsheste, der er opdrættet i det danske forbund, som blev stiftet tilbage i 1962. Det var dog først i 1970’erne, at forbundet blev døbt Dansk Varmblod, for før det, var det kendt under Dansk Sportsheste Avlsforbund og Danmarks Lette Hesteavl, som var de to forbund, der slog sig sammen. En Dansk Varmblod er en lettere hesterace, som kvag sine atletiske evner egner sig rigtig godt i ridesporten, hvad enten det er til dressur eller ridebanespringning.

En Dansk Varmblods hest er en hest, der er omkring 170 cm i stangmål, som er det mål man tager lige foran, der hvor sadlen er placeret på en hest. En Dansk Varmblod er ædel og smidig, og de avles mod at have en god sundhed, gode evner til at kunne uddannes under rytter og således, at de kan præstere på højt internationalt niveau i både springning, dressur og military, som er de mest almene ridesportsdiscpliner i hestesporten.

 

2. Fakta om den Islandske hest

Den islandske hest er en meget historisk hesterace. Den stammer fra tiden, hvor vikingerne bragte dem med sig da de bosatte sig på Island. Siden vikingetiden har man ikke kun importere hest til Island, da man vil passe på racen. Netop derfor ser man stadig denne oprindelige fuldblodsrace i form af stærke små heste.

 

Den natur, som de har boet og levet igennem århundreder, har gjort det til små hårdføre heste, som gør, at de er et alsidigt transportdyr, der er særlig god til brug i naturen. Den islandsk hest er samtidig en behagelig og pålidelig hesterace med øje på dens sind, men i dag bruges denne hesterace også til konkurrence. Der findes nemlig særlige sportskonkurrencer, hvor det kun er islandske heste, der kan deltage.

 

3. Fakta om Holsteneren

Denne tyske hesterace minder på mange måder om Dansk Varmblodshesten. Det er en hest, som er meget brugt i ridesporten og særligt springrytterne er glade for denne udtryksfulde og robuste, men samtidig atletiske ridehest. Holsteneren har normalvis en højde på omkring de 170 cm, og opfattes som en intelligent, lærenem og omgængelig sportshest.

 

Holsteneren har sin oprindelse helt tilbage i det 14. århundrede, hvor dens forfædre blev opdrættet. På dette tidspunkt blev den brugt i militæret og som arbejdshest, men senere forædling har gjort den ideel som sportshest. Forædlingen er blandt andet sket ved at tilføje blodlinjer fra den engelske fuldblodshest.

 

4. Fakta om Shire hesten

En shire er blandt verdens største hesteracer. Det er det man kalder en koldblodshest, som henviser til store kraftige arbejdsheste med et roligt sind. Opdrættet af denne hesterace begyndte for mere end 100 år siden, da racen the Great Horse kom til England i forbindelse med Slaget ved Hastings.

 

En shire kan blive et godt stykke over 180 cm i højden og de har en vægt på mere end 800 kg, men vejer ofte op til 1200 kg. Denne store størrelse, gør den ideel til brug foran vogn og en shire har en trækkraft på omkring fem ton. Samtidig har dens behagelig sin og stabilitet gjort, at den har været særdeles brug i landbrug og industri for år tilbage. I dag bruges shire hesten både som skovturshest, til kørsel og der er endda nogle rideskoler, der har en shire hest som en del af deres elevskole.

 

5. Fakta om Shetlænderen

En shetlænder er en meget kendt race i Danmark og den er blandt de mindre hesteracer. En shetlandspony bliver nemlig ikke højere end maksimalt 110 cm, og ofte er den næsten bredere end den er høj. Det skyldes, at langt de fleste shetlændere har en høj udnyttelse af deres foder og derfor lettere tager på i vægt, end større varmblodsracer.

 

Shetlandsponyen stammer fra Shetlandsøerne og har i dag sin udbredelse i både Europa, Amerika og Australien. Der er rigtig mange, som bruger shetlænderen som ridepony til børn, men ofte er shetlandsponyer meget egenrådige, og de kan derfor til tider være lidt svære at tøjle for børn. Det er en meget stærk pony, så den er virkelig ideel til vognkørsel, og kan sagtens trække voksne mennesker i en mindre hestevogn.

 

6. Fakta om Fjordhesten

Fjordhesten har mange navne, og hos rigtig mange går den under navnet nordbagge. Denne pony bliver oftest mellem 135 og 145 cm i højden, og er oftest gul, men kan have nuancer af rød, brun eller grå i sin pels. En fjordhest er en stor, stærk pony, som er meget velegnet som ridehest både til børn og voksne. Den har en kraftig hals, en bred pande og så er den rund og muskuløs.

 

Denne ponyrace kom til Norge for mange år siden, hvor den blev brugt af vikingerne, og i dag ligner hesteracen i høj grad den hest, som blev brugt at vikingerne dengang. I dag er fjordhesten stadig mest udbredt i Norge, men den er også særdeles populær i Danmark, hvor flere bruger den som sportspony. Der afholdes også særlige mesterskaber udelukkende for denne race.

 

7. Fakta om New Forest-ponyen

En New Forest er også en ponyrace, som har kvaliteterne fra en lidt mere kraftig ponyrace, men samtidig har elegance og en lethed, som gør den særdeles attraktiv i ponysporten. Ponyen stammer, som navnet indikerer, fra New Forest-egnen i Hampshire. Denne pony fås i forskellige typer og størrelse og er oftest brun, selvom den kan fås i de fleste farver. I dag har den sin udbredelse i det meste af Europa.

 

8. Fakta om Oldenborgeren

En oldenborger, er en kraftigere udgave af en varmblodshest, som er rolig og afbalanceret, samtidig med, at den har en arbejdsvillighed. Den bliver brugt både som køre- og ridehest, og stammer oprindelige fra det tyske hertugdømme Oldenburg. I dag har man i den tyske region fremavlet mere ædle rideheste, som går under betegnelsen oldenburger.

 

9. Fakta om Hannoveraneren

Denne hesterace stammer som mange andre fra Tyskland, nærmere bestemt området omkring hannover. Denne hesterace hører også til varmblodsracerne og er meget brugt i ridesporten. Den er velegnet til flere discipliner og bruges både i springning, dressur og military, ligesom der også er nogle, der bruger den til køresport. Det er en hest med en naturlig balance, gode bevægelser og et livligt, men samtidig afbalanceret temperament.

 

10. Fakta om Pintoen

En pinto kendes bedst som en broget pony, men de findes faktisk i de fleste størrelser. Det danske pintoforbund startede tilbage i 1992 og siden da er denne hesterace blevet mere og mere populært. Denne ponyrace bruges både til kørsel og ridning, og både i konkurrence og til fritidsridning.

Hesteracer

Leder du efter en af ovenstående hesteracer, kan du med fordel benytte dig af dyreportal.dk. Vi har samlet en oversigt med heste til salg i Danmark. Se alle heste og ponyer her

Udgivet: 25.11.2021