Modsat eksempelvis hunde, så har kattekillinger brug for deres mor i længere tid. Det betyder, at man først kan tage en kattekilling fra sin mor eller flytte den, når den er minimum 12 uger gammel, med få undtagelser. Foruden alderen på killingen, er der andre ting, som du skal være opmærksom på, hvis du skal have en kattekilling.
I Danmark er det ulovligt at købe og sælge killinger, før de er 12 uger gamle. Det betyder, at folk der gør dette kan straffes for deres overtrædelse. Killinger har brug for deres mor de første 12 uger, og netop derfor er det vedtaget, at de ikke kan flytte før herefter. Du kan ligeledes ikke indføre kattekillinger til Danmark, der er under 12 uger.
Der er en enkelt ting, som kan gøre, at man gerne må flytte killingerne før de er 12 uger. Det må de, hvis de følges ad. Hele kuldet af killinger, såvel som kattemoren skal altså flytte sammen, såfremt man flytter dem før de er blevet 12 uger.
I de første uger, fra de er født til de er tre uger, er det meget begrænset hvor meget moren forlader killingerne. Det gør hun udelukkende for at komme af med noget. I denne periode kan killingerne nemlig ikke spise selv, og de kan heller ikke selv komme af med deres efterladenskaber. I denne periode holder moren kattekillingerne varme, hun giver dem mælk og så slikker hun dem bagi, fordi de på den måde stimuleres til at komme af med deres efterladenskaber. Når kattekillingerne bliver lidt større, 4-5 uger, så begynder de så småt at spise selv. Her kan de spise vådfoder ligesom de begynder at drikke vand. De kan også selv komme af med deres efterladenskaber, og derfor begynder moren at bevæge sig lidt væk fra sine kattekillinger. I denne periode begynder killingerne at lege, og de har i særdeleshed brug for hinanden i denne periode. Såfremt moren skulle gå bort i denne periode, bør man holde killingerne samlet, da de kan have stor glæde af hinanden.
Når killingerne bliver 6-7 uger, begynder kattekillingerne at spise tørkost, ligesom deres leg bliver vildere. Moren trækker sig lidt fra killingerne, men sørger stadig for at være i nærheden hele tiden. Kattekillingerne bliver mere aktive når de er 8-10 uger, men de dier stadig hos deres mor flere gange om dagen. De kan ligeledes godt lide at lege med deres mor, som dog begynder at trække sig lidt. Når killingerne er ca. 8 uger er moren væk fra kattekillingerne i små perioder, men aldrig mere end en times tid. Når kattekillingerne er 10-12 uger, får de den sidste mælk fra deres mor. Moren begynder at afvise dem, men killingerne insisterer på at drikke et par gange om dagen. Det er når de er fyldt 12 uger, at de er klar til at rejse til deres nye hjem.
Når kattekillingerne er 12 uger eller mere er de klar til deres nye hjem, og det er her de nye ejere skal tage sig godt af kattekillingen, som stadig er ung. Når kattekillingen er ca. 4 måneder gammel begynder den at tabe sine mælketænder, og i denne periode, skal man være klar over at kattekillingen kan være lidt besværlig. Normalt kradser, bider og river kattekillingen i alting, på grund af den irritation som tandskiftet giver. En ungkat er meget aktiv og har brug for at blive aktiveret. Derfor bør du altid sørge for, at kattekillingen har noget at beskæftige sig med, særligt når du ikke er hjemme til at aktivere den.
Fra naturens side er kattekillinger ikke vant til mennesker, og derfor er det vigtigt, at killingerne bliver socialiseret med mennesker fra start. Det gælder allerede når de er sammen med deres mor og de andre killinger i kuldet. Når kattekillingen flytter til sit nye hjem, skal den fortsat socialiseres. Her er den vant til mennesker, men den skal lære sine omgivelser at kende. Det kan være, at man har en hund eller at katten skal være vant til at være ude. Disse ting skal den vænnes til. Hvis katten skal være ude, er det vigtigt, at man holder den inde de første uger, så den ved hvor den skal bo. Man bør altså aldrig lukke en nyindkøbt killing udenfor, da man kan risikere, at den forsøger at finde hjem til der hvor den boede med sin mor og de andre killinger.
Katte er ikke just glade for at blive transporteret, og derfor bør man altid have en transportkasse, når man skal hente kattekillingen hjem. Det er samtidig vigtigt at gøre det behageligt for den og tale beroligende med den. Selvom katte ikke kan lide at blive transporteret fra naturens side, så kan de sagtens lære det. Det gælder om at vænne dem til det, og hvis man ved, at man i fremtiden ofte til skulle transportere katten, skal den nok lære det. På den måde er det også nemmere, hvis man f.eks. skal til dyrlægen med katten. Alt i alt er det vigtigt, at man opdrager på sin kat i den forstand, at den vænner sig til de forskellige ting, som den skal kunne håndtere.
Udgivet: 14.02.2022