FB
Indret bolig til indekat

Indret din bolig til din nye indekat

I Danmark vælger mange familier at anskaffe sig en kat – eller måske flere – som hyggeligt familiedyr. Katte er søde, nemme og selskabelige, hvis de håndteres rigtigt. Og der er rigtig mange fordele ved at vælge en kat i stedet for en hund. Katte er knap så krævende som hunde når det handler om såvel tid og arbejde som udstyr, foder og forsikring. Derfor er der ikke nær så store udgifter forbundet med at holde kat som der er ved at anskaffe en hund. Det er for eksempel ikke påkrævet ved lov at du som katteejer tegner en ansvarsforsikring. Samtidig har du ikke nær de samme udgifter til dyrlægen – og det er de færreste katte som konsumerer samme mængder foder som hunde.

 

Giv din indekat de bedste betingelser

Dertil kommer at en kat ikke stiller samme krav til daglig luftning som en hund. Mange katteejere vælger at lade deres katte være fuldtids indekatte. Dette kan lade sig gøre hvis katten fra den er helt lille er opdraget som indekat. Hvis du ønsker dig en indekat er det altså vigtigt at du gør opdrætteren opmærksom herpå. Så vil killingen ikke få lov at komme ud i løbet af sin opvækst, og dermed være vant til et liv som indekat helt fra starten.

 

Ønsker du at adoptere en kat fra et internat gælder det samme. Internatet vil sagtens kunne finde en kat, som er vant til indendørs livet, til dig. Og så har du mulighed for at give katten et trygt og hyggeligt liv. Dette er på ingen måder dyrplageri. Mange katte trives rigtig fint som indekatte. Det kræver blot at du indretter hjemmet således at katten får de bedste muligheder for at udfolde sine instinkter.

 

Hvad skal jeg bruge for at give min indekat et godt liv?

Der er mange produkter på markedet som er udviklet med indekatte på sinde. Uanset om du bor i hus, lejlighed eller lejebolig bør du gøre hvad du kan for at indrette hjemmet til glæde for jer begge. Du bør altid sørge for at katten har mulighed for at komme op i højden. Katten føler sig tryg når den er højt oppe – jo højere des bedre. Et kradsetræ i flere etager, forsynet med sjove huler, køjer og platforme, giver katten mulighed for at træne sine muskler gennem klatring og hop. Samtidig vil katten kunne søge tilflugt i de hyggelige huler, placeret lige under lofthøjde – og i sikkerhed for børn, støvsugere og andet som måtte forstyrre den. Således udgør et kradsetræ et vigtigt element i forhold til kattens trivsel som indekat.

 

Giv katten mulighed for at gå trygt på toilettet

Som indekat har man ikke mulighed for at besørge i det fri – men alle katte kan lære at gå på kattebakke. Du bør finde en god, rummelig bakke med en vis højde, og gerne en kant foroven. På den måde kan du undgå grus over hele huset. Bakken bør skovles mindst én gang om dagen, og det gamle grus erstattes med friskt. Med jævne mellemrum bør du skifte al gruset ud og rense kattebakken i bunden. Så slipper du for at katten besørger alle andre steder end hvor det er meningen.

 

Det er en god idé at placere kattebakken et sted hvor katten ikke risikerer at blive forstyrret mens den besørger. Katte er både byttedyr og rovdyr, og kan nemt føle sig udsatte i den situation. Hvis du har mulighed for at stille bakken i et skab med døren på klam er det optimalt – og ellers kan din kattebakke med fordel anbringes på badeværelset, hvor også mennesker går hen når de skal besørge.

 

Find den bedste opstilling af madskål og vandskål

Mange katteejere placerer madskål og vandskål i umiddelbar nærhed af hverandre. Dette er dog en fejl. En kat vil per instinkt ikke være tilbøjelig til at drikke vand som findes i nærheden af maden. Dette skyldes at katten oprindeligt er ådselsæder. Og hvis et ådsel ligger nær et vandløb vil vandet i dette sandsynligvis være forurenet.

 

Der for bør du placere vandskål og madskål i en vis afstand. Ønsker du at imødekomme kattens instinktive behov for frisk rindende vand kan du med stor fordel investere i en vandfontæne – især hvis du har Maine Coons. Katte af denne race, som stammer fra kolde egne, vil instinktivt slå på stillestående vand fordi der sandsynligvis er is på. Og dette kan føre til en del vandpjaskeri.

 

Beskyt din kat mod ulykker med net og gitre til vinduer, altaner og terrasser

Hvert år kommer mange katte til skade som følge af fald fra altaner eller vinduer i flere etagers højde. Hvis du gerne vil undgå ”nedfaldskatte” bør du sikre vinduerne i g over første sals niveau samt din altan. Bor du i hus, og har du indhegnet have, behøver du ikke at sætte net eller gitter i vinduerne i stueplan. Katte kan fint hoppe både ind og ud af sådanne vinduer – og så slipper du for konstant at skulle åbne døren.

 

Voliere net – den nemme løsning

Hvis du ønsker at sikre din altan kan du, uanset om du bor i hus eller lejlighed, gøre dette ved hjælp af såkaldt voliere net. Denne type net er let, transparent og stærkt nok til at katten ikke kan bide det over. Voliere net til altaner og vinduer kan købes i alle velassorterede dyrehandler. Da materialet er nærmest gennemsigtigt vil et kattenet på altanen ikke skæmme din udsigt. Og voliere net er let at montere selv om du ikke er den store gør det selv mand. Hvis du ikke ønsker at din altan skal være udstyret med kattenet på permanent basis kan du købe lister og montere nettet herpå. Så er det nemt at sætte nettet op når Mis skal ud og nyde solen på altanen – og fjerne det igen når I for eksempel skal have gæster.

 

Indsatser og gitre til dine vinduer

Hvis du i dit hus har vinduer i første sals højde, eller hvis du bor i lejlighed og ikke ønsker at din kat skal kunne komme ud gennem vinduet, findes der forskellige muligheder for at sikre såvel topstyrede som sidehængte vinduer. Hvis dine vinduer er af den topstyrede slags, hvor bunden vipper ud når vinduet skal åbnes, kan du købe særlige indsatser som forhindrer katten i at klemme sig ud. Disse sættes på siderne samt i bunden, hvis man vil være helt sikker. De klassiske sidehængte vinduer, som er almindelige i lejligheder, kan med stor fordel beskyttes med et gitter som monteres på vinduesrammen ved hjælp af velcro i hele vinduets højde på dettes inderside. Så har du mulighed for at åbne vinduet uden at katten hopper ud. Og du kan nemt afmontere gitteret når vinduet skal vaskes eller pudses.

En anden mulighed er at montere kattenet som en slags rullegardin som du trækker ned og fastgør til små kroge når vinduet skal åbnes. Denne løsning kan også bruges til din franske altandør hvis du er bange for at katten enten kan klemme sig ud mellem tremmerne eller hoppe op på gelænderet. Der er i det hele taget rigtig mange muligheder for at give din kat et sundt liv som indekat – eller for at beskytte din udekat mod faldulykker. God fornøjelse med at finde det rette kattenet, voliere net eller gitter!

Udgivet: 23.06.2022