FB
Info om hunderacen rottweileren

Rottweileren – tung og tryg

Leder du efter en rigtig sød og kærlig familiehund – og må den godt ligge i den store ende? Så har du sikkert haft kig på Labrador Retriever, Golden Retriever, Schæfer og måske de helt store bamser som Newfoundlænder eller Berner Sennen. Disse hunderacer er kendt som hengivne, lærenemme og joviale dyr som fylder godt i landskabet. Samtidig udgør de gode familiehunde idet de er gode til børn og sagtens kan fungere som legekammerater. Og hvis familien er indstillet på masser af leg og fysisk aktivitet vil en hund fra en af disse racer passe perfekt ind.

 

Du bør dog også inddrage Rottweileren i dine overvejelser. Måske forbinder du den smukke sorte Rottweiler med aggressivitet og angrebslyst. Det ses da også ofte at Rottweileren anvendes som vagthund, og har til formål at skræmme indbrudstyve, hærværksmænd og andet godtfolk væk ved gøen, knurren og truende adfærd. Og i visse miljøer trænes den tunge og stærke hund ofte op som angrebshund. Men faktisk har langt de fleste Rottweilere et roligt og gemytligt sind. Hvis en Rottweiler trænes og socialiseres ordentligt fra den er hvalp får man en glad og venlig familiehund som nærer stor loyalitet over for sine mennesker. Rottweileren er lige så god med børn som de oven for nævnte racer. Og så får du med en Rottweiler en hund som på alle måder søger at beskytte sin familie.

 

Hvor kommer Rottweiler racen fra?

Som navnet på racen måske nok kan antyde stammer den Rottweiler vi kender i dag fra byen Rottweil i Sydtyskland. De romerske legioner medbragte på deres indtog store kvægflokke samt hunde til at holde styr på dem – og efter at romerriget gik i opløsning levede hyrdehundene videre i den sydlige del af Tyskland. I Rottweil blev disse hunde populære på grund af deres gode egenskaber som hyrde- og kvæghunde. Og siden har man avlet på racens egenskaber som tjenestehund. Du ser blandt andet mange Rottweilere i det tyske politi, og hunden bruges også som redningshund eller førerhund rundt omkring i verden.

 

Hvad skal jeg vide inden jeg køber en Rottweiler?

Inden du køber en stor og tung hund skal du selvfølgelig være forberedt på at en sådan kræver en del. Og det er vigtigt at hele husstanden er indstillet på at gøre hvad der skal til for at det nye firbenede familiemedlem kan trives. Først og fremmest er der økonomien. En Rottweiler æder en del – det er den nødt til for at kunne vedligeholde sit tunge korpus. Du bør derfor på forhånd lave plads i budgettet til rigeligt med hundemad.

 

Du skal sørge for at der er plads til hunden i din bolig. En Rottweiler er ikke den ideelle hund til en trang lejlighed. Det kan selvfølgelig godt lade sig gøre at holde Rottweiler på sparsom plads. Men det er nu engang smartest at have et hus med egen have hvis hunden skal have de optimale livsvilkår. Sluttelig er det vigtigt at du som den ansvarlige voksne i familien påtager dig at lufte og motionere hunden. En Rottweiler er et meget socialt væsen med et stort behov for at komme ud og røre sig flere gange om dagen. Da en Rottweiler godt kan blive meget ivrig, og samtidig er bomstærk, vil det ikke være forsvarligt at overlade luftningen af hunden til børnene før de er teenagere.


 

Hvad koster en Rottweiler?

Rottweileren hører faktisk ikke til i den dyre ende hvad angår hunderacer. En Rottweiler kan erhverves formedelst fem til ti tusind kroner. Køber du hvalpen hos en professionel opdrætter vil den være chippet, vaccineret og eventuelt neutraliseret når du overtager den – og den vil have fået oprettet en sundhedsbog hos dyrlægen.

 

Når du kigger efter Rottweiler hvalpe er det en god idé at besøge flere kenneler. På den måde får du et indblik i hundenes adfærd, og vil hurtigt kunne se om den er hensigtsmæssig. Du kan samtidig se om hvalpe såvel som tæve er vel socialiserede og i fornuftig foderstand. Du bør endvidere sikre dig at den opdrætter, du vælger, er medlem af Dansk Kennelklub. Dette er din garanti for at hvalpen er avlet på forsvarlig og reglementeret vis.

 

Avlere, som er medlem af Dansk Kennelklub, er forpligtet til at føre stambøger over deres dyr og få foretaget sundhedstjek af avlsdyr for at forebygge arvelige sygdomme. Og samtidig vil du med en ansvarlig opdrætter være sikker på at dyrene trives i deres første tid.

 

Hvor meget spiser en Rottweiler?

Som tidligere nævnt spiser en Rottweiler godt. Dette er nødvendigt for at opretholde kampvægten og holde maskineriet i gang. En voksen Rottweiler vejer omtrent 45 kg og skal bruge temmelig mange kalorier hver eneste dag. Fodrer du med tørkost skal du regne med mellem 400 og 500 gram foder på dagsbasis. Og vælger du vådkost kan du snildt gange op med tre. Uanset om du fodrer med vådkost eller med tørkost bør du vælge foder varianter særligt rettet mod Rottweilere. Hunde af denne race er som oftest glade for aktivitet – og herved afbrændes en del kalorier.

 

Mange af de kendte hundefoder producenter fremstiller foder til store, aktive hunde i deres forskellige livsstadier. Du kan således i din lokale dyrehandel finde foder og kosttilskud til din Rottweiler, fra hvalp og unghund over voksen til senior hund. Når din Rottweiler kommer op i årene er det i særdeleshed vigtigt at du holder øje med hundens foderstand. Rottweilere har tendens til overvægt og fedme når de bliver ældre, på grund af den lavere forbrænding og ditto aktivitets niveau.

 

Træning og motionering af Rottweiler

Som det måske allerede fremgår er Rottweileren en hund som sætter pris på aktivitet. Derfor er det vigtigt at du sætter tid af til motion og træning – især mens hunden er hvalp. Din Rottweiler bør fra begyndelsen kende sin plads i flokken. Hvis ikke Rottweileren bliver tilstrækkeligt oplært i hierarkiet kan den let blive egensindig. Derfor kan du med fordel tilmelde den hvalpeskole som noget af det første efter den er flyttet ind.

 

På hvalpeskole får hunden både miljøtræning og lydighedstræning, og masser af socialisering med andre hunde og mennesker. Og du lærer hvordan du selv kan vedligeholde de gode takter derhjemme. Senere hen kan du og din Rottweiler deltage i eksempelvis sporkurser eller agility. Rottweileren er en arbejdshund, som elsker at lære og træne med sit menneske – og at blive belønnet for sin indsats.

 

Hvor gammel bliver en Rottweiler?

Da rottweileren tilhører de større hunderacer kan du desværre ikke forvente at din hund bliver mere end højest ti år gammel. En sund og rask hund kan have et godt hundeliv indtil I skal sige farvel – og derfor bør du selvfølgelig gøre dit ypperste for at hunden fodres og motioneres i det påkrævede omfang. Du skal samtidig holde øje med tegn på sygdom hos din Rottweiler. Netop denne race kan få tendens til hofte og albueled dysplasi hvilket er smertefuldt og i visse tilfælde invaliderende. Hvis din hund døjer med denne dårligdom kan det betyde at den ikke kan motionere som den plejer. Og så er det at du skal kigge på kosten, hvis du vil undgå at overvægt, diabetes og hjerte kar sygdomme støder til.

 

Det kræver en del at holde Rottweiler. En er du indstillet på at yde den påkrævede indsats får du til gengæld en venlig, loyal og hengiven hund som vil elske dig og hele din familie – og vice versa. God fornøjelse med din Rottweiler.

Udgivet: 25.06.2022