Internatkatte

Internatkatte – den mest hengivne race

Er du på udkig efter et nyt firbenet familiemedlem – og skal det være af den type som har fire ben og siger miav? Så kan du med stor fordel rette blikket mod et af landets mange dyreinternater og kattehjem.

 

Hvorfor skal jeg finde min nye kat på et internat?

Der er mange gode grunde til at vælge en internatkat. Først og fremmest er du med til at redde liv når du adopterer en kat fra et internat frem for at købe den hos en avler. Landets internater formelig bugner af katte som har mistet deres hjem, eller måske aldrig rigtig haft et. Mange af de katte, som sidder på internaterne rundt omkring i Danmark, sidder der fordi deres ejere er døde eller af forskellige årsager ikke kunne have dem længere. Det kan for eksempel være på grund af allergi eller flytning. Endnu flere af disse katte er blevet dumpet af uansvarlige ejere, og dernæst reddet af gode mennesker. Og du vil muligvis kunne redde en sådan kat fra at lide en ulykkelig skæbne ved at give den et kærligt hjem.

 

 

Internatkatte er søde, sunde og veltilpassede

En internatkat fejler således ingen ting – den er udelukkende havnet på internatet på grund af uheldige omstændigheder, og vil blive lykkelig for et blivende hjem hvor den er elsket og værdsat. Internater i Danmark vil altid sørge for at passe godt på dyrene og se til at velfærden er på sit højeste. Kattene vil dagligt være i menneskehænder således at de er vant til kæl og nus. De katte som ikke kan håndtere dette vil blive sat til adoption som gårdkatte eller til husstande uden børn hvor de primært kan fungere som musejægere.

 

Samtidig gør personalet på internaterne meget ud af at screene potentielle adoptanter og matche dyrene dertil. Det betyder at du med hjælp fra internatet vil kunne finde præcis den kat som vil passe til netop din familie, uanset om denne tæller et eller flere børn eller måske endda andre kæledyr. Du vil altid kunne adoptere en internatkat med god samvittighed og samtidig være sikker på at du får en sød og vel socialiseret kat som hele familien vil elske. Dette kan du aldrig helt være sikker på hvis du blot køber en killing fra en gård hvor kattene løber frit uden den store menneskelige kontakt. Og du er slet ikke garanteret et sundt dyr.

 

En internatkat er billigere i anskaffelse end en kat fra en avler

Uanset om du gerne vil adoptere en voksen kat, som tidligere har haft et hjem, eller om du foretrækker en lille killing eller to fra et internat, kan du være sikker på at katten er neutraliseret, vaccineret, chippet og øremærket. De fleste internater tilbyder der ud over at sørge for kattens første sundhedstjek således at en sundhedsbog er blevet oprettet.

 

Alt dette får du med for en pris som ligger væsentligt under hvad du skal betale for tilsvarende ydelser når du vælger at købe en racekat fra en avler. Og når du køber en killing fra et uofficielt kuld vil du i langt de fleste tilfælde selv skulle afholde udgifter i forbindelse med disse nødvendige tiltag.

 

Hvilke katte findes der på danske internater?

De danske internater rummer alle typer katte. Den mest almindelige katterace i Danmark er selvfølgelig den helt almindelige danske huskat som egentlig ikke er en race i sig selv. Huskatten vejer typisk 3 – 4 kilo og er forholdsvis korthåret. Dan danske huskat findes i alle farvekombinationer – men den mest kendte er nok den fine makrelstribede kat som igennem årene har været elsket af danske børn.

 

Du kan dog også finde katte af forskellige andre racer på internater. Selv om de fleste racekatte finder nye hjem ved direkte omplacering via raceklubberne er det ikke usædvanligt at du finder katte af racer så som Maine Coon, Hellig Birma, Siameser, Perser, Tyrkisk Van, Norsk Skovkat, Sphynx, Ragdoll og British Shorthair på internaterne. Mange katte entusiaster går målrettet efter racekatte, så disse bliver ofte revet væk nærmest før de får lov til at sætte pote på internatet. Og her er det værd at bemærke at en helt almindelig dansk huskat eller et gadekryds kan være nøjagtig lige så sød, kælen og hengiven som den fineste racekat.

 

Kan jeg finde en kattekilling på et internat?

Mange mennesker tror fejlagtigt at det kun er gamle katte man kan finde på et internat. Men her må de altså tro om igen. Især i løbet af foråret og sommeren vælter det ind med dumpede killinger og drægtige hunkatte som selvfølgelig får lov at føde deres kuld hvorpå de bliver steriliserede.

 

Det kan altså sagtens lade sig gøre at finde en killing på tolv uger hos et internat. Ønsker du at prøve hvordan det er at have en hunkat med killinger kan dette også lade sig gøre. Der er noget helt særligt ved at følge et kuld killinger fra de bliver født til de selv kan løbe omkring og lege. Og du behøver ikke at være katteopdrætter for at få glæden ved denne oplevelse.

 

Nogle internater og kattehjem kan nemlig tilbyde dig at blive plejemor for en drægtig hunkat. Når killingerne er tolv uger gamle er de gamle nok til at komme ud til nye familier. Internatet eller kattehjemmet forestår såvel neutralisering og vaccination som formidling af killingerne samt neutralisering af hunkatten, som du får lov at beholde. Hvis der ikke er nogen kattemor inde i billedet, kan du også få lov selv at flaske de små killinger op. Du vil få oplæring i hvordan man blander og giver modermælkserstatning til spæde killinger, og hvordan du skal socialisere dem. Du skal dog være forberedt på at skulle fodre mange gange i døgnet – også midt om natten, lige som når man har små børn i huset.

 

Hvor kan jeg finde et godt katteinternat?

Du finder dyreinternater og kattehjem over hele Danmark. Mange af disse er drevet af de større organisationer så som Dyreværnet, Dyrenes Beskyttelse, Ingers Kattehjem eller Kattens Værn. Men der er også mange små private initiativer rundt omkring i landet.

 

De fleste internater og kattehjem har hjemmesider hvor du kan se billeder af de dyr som udbydes til adoption. Her kan du få et godt overblik over hvilke katte du kan forvente at møde på internatet.

 

Du bør altid aflægge dit lokale internat en visit inden du beslutter dig endeligt. Det er vigtigt at du og katten møder hinanden på forhånd inden I påbegynder jeres nye liv sammen. Og internatet skal også sige god for dig som adoptant. Husk at et kæledyr er en varig forpligtelse – også selv om det kommer fra et internat, og ikke fra en avler. God fornøjelse med din nye firbenede ven!

Udgivet: 25.11.2021