FB
Kæledyr til den travle familie

De fem bedste kæledyr for den travle familie

Hvis du og din familie i løbet af de seneste år har snakket om at anskaffe et kæledyr er dagen sikkert kommet hvor I skal til at beslutte jer endeligt. Er I enige om at det er vejen at gå, og er du som forælder klar til at påtage dig størstedelen af ansvaret for det nye firbenede familiemedlem, vil det næste naturlige skridt være at finde ud af hvilket dyr det skal være. I bør dog stadig tænke jer godt om inden I styrter ud og anskaffer en hundehvalp eller en kattekilling. Du siger nemlig ja til andet og mere end en lille fluffy pelskugle som kan lyse hele hjemmet op.

 

Ikke alene er en hund eller en kat temmelig dyr i anskaffelse – i hvert fald hvis den skal komme fra et seriøst opdræt, være neutraliseret og chippet, og have alle de nødvendige vaccinationer. Du skal også regne med en løbende udgift de næste 10 til 15 år. Og endelig kræver et kæledyr både tid og overskud. Derfor er det smart at overveje om det netop er en hund eller en kat som skal berige familien. Der findes nemlig mange fine alternativer – og dem kan du læse om herunder.

 

Et kæledyr er en årelang forpligtelse

Uanset hvilket kæledyr du og din familie anskaffer skal du være forberedt på en del arbejde i forbindelse dermed. Hunde er selvfølgelig det mest krævende familiedyr der findes, både når det gælder økonomi, tid og overskud – og det med afstand.

Hunde skal luftes flere gange om dagen, og skal for mange racers vedkommende aktiveres hver dag. Du skal samle op efter hunden på jeres gåture – en tjans som mange lykkeligt overser når de køber hund. Og så skal du i begyndelsen af din karriere som hundeejer bruge en del tid på træning og socialisering af din hvalp.

 

Katte er måske mindre krævende på det sociale plan. Du skal dog stadig fodre, passe og nusse din kat hvis den skal trives. Har du indekat skal bakken skovles hver dag, og skiftes med jævne mellemrum. Og din udekat skal have en indhegning i haven så den ikke strejfer.

 

Marsvin, kaniner, hamstere og andre gnavere, som bor i bure, skal have renset disse temmelig ofte. Akvariefisk skal fodres og have skiftet vand. Og stuefugle skal have nyt underlag i bunden af buret.

 

Samtidig skal du være forberedt på at skulle tage fri i forbindelse med dyrlæge besøg. Du vil skulle planlægge med pasning af dyret i forbindelse med afholdelse af ferie. Og du skal belave dig på en livsstil som ikke levner den helt store plads til spontaneitet. I det følgende kan du læse om de fem mindst krævende kæledyr til familier som har travlt i hverdagen. Hvis du holder dig oven for beskrevne forbehold for øje skal det nok lykkes at finde et kæledyr som I alle kan holde af.

 

Akvariefisk – det nemmeste kæledyr

Selv om akvariefisk ikke just kvalificerer som et nuttet pelsdyr, som kan kæles og leges med, kan de smukke og farverige fisk alligevel bringe glæde i familien. Et akvarium er et spændende møbel som kan gøres helt eventyrligt med flotte dekorationer, spændende belysning og eksotiske planter. Og således kan børnene sagtens have glæde af at iagttage fiskene i de fine omgivelser.

 

Den helt store fordel ved akvariefisk er at de ikke kræver den helt store pleje. Fisk skal sjældent til dyrlæge, og du behøver faktisk ikke at tegne en dyr forsikring på dine fisk. Børnene kan nemt lære at fodre fiskene. Og det at skifte vand en gang hver fjortende dag er faktisk ikke den helt store post. Der er selvfølgelig en del udgifter forbundet med det at anskaffe akvarium og tilhørende udstyr samt fisk, bundplanter og pynt til akvariet. Men til gengæld er vedligeholdelses omkostningerne ikke videre høje.

 

Fugle – hyggelige og sociale

Et andet populært valg når det kommer til de knap så krævende kæledyr er stuefugle. De fleste fugle, du kan købe i tam version, er specifikt fremavlet som selskabsdyr. Derfor er denne type fugle vant til at leve i bur, og er således nemme at holde. Børnene vil elske de smukke og søde undulater, som faktisk er en slags papegøjer i mini version. I lighed med deres større fætre er undulater meget intelligente fugle som kan lære at udføre kunster og endda gentage ord og sætninger. Undulater knytter sig til deres mennesker og bliver hurtigt håndtamme. Og så er det nemt at holde undulater hvad angår såvel affodring som rengøring af bur.

 

Kaniner – søde og bløde

Kaniner liger højt på listen over kæledyr som er forholdsvis nemme at passe og ikke koster det store at holde. En kanin kan fint bo i et bur i stuen så længe den får lov at komme ud og røre sig mindst én gang om dagen. Og en kanin kan faktisk lære at gå på bakke hvilket betyder at du ikke behøver lede efter kanin ekskrementer overalt. Når du har en eller flere kaniner er underholdningen altid i top. Kaniner elsker at hoppe, springe og klovne rundt. De fleste kaniner er glade for børn, selvfølgelig al den stund børnene har lært at håndtere kaninen korrekt. Med en kanin i huset bliver hjemmet lidt mere hyggeligt. Du bør dog stadig påregne dyrlæge udgifter når du har kanin. Ikke alle kaniner får slidt kløer og tænder i tilstrækkeligt omfang. Dyrlægen skal derfor file tænder og klippe kløer på kaninen med jævne mellemrum. Og så kan kaninen, lige som en hund eller en kat, selvfølgelig blive syg.

 

Marsvinet – en jovial fætter

I samme kategori som kaninen finder vi marsvinet – den sjove sydamerikanske gnaver som har charmeret sig ind i danskernes hjerter genne mange årtier. Marsvin er i lighed med kaniner nemme at holde, og knytter sig til mennesker på samme måde som katte og hunde. Især børn elsker de lidt kluntede marsvin med deres små søde lyde og mimrende snuder. Som marsvineejer opdager du hurtigt hvor lidt dette dyr kræver i forhold til mange andre kæledyr. Og så er marsvin billige i drift.

 

Katte – søde og selvstændige

Blandt disse dyr er katten nok det mest krævende. Du kan dog stadig sagtens forsvare at holde kat selv om du og din familie har en travl hverdag. En kat trives nemlig fint i eget selskab, eller sammen med en anden kat. Bor familien i hus kan du lade katten komme ud i haven hvis denne er tilstrækkeligt indhegnet – og ved hjælp af en kattelem kan katten lukke sig selv ind og ud af boligen som den lyster. Bor I i lejlighed bør I dog overveje at have mere end én kat, så katten ikke bliver ensom i løbet af dagen.

 

I modsætning til en hund kræver en kat ikke lange daglige gåture og aktivering. Du bør dog stadig sørge for at give katten kærlig opmærksomhed i form af kæl og leg. Og så er det en god idé at lade katten forsikre, også selv om den aldrig kommer uden for. Uanset hvilken type kæledyr du vælger er det som nævnt vigtigt at du som den voksne i familien er dig dit ansvar bevidst. Alt for mange dyr havner på de danske internater fordi deres ejere ikke kunne håndtere dette ansvar. God fornøjelse, og held og lykke med at finde det rette familiedyr!

Udgivet: 25.11.2021