Hvis din hund ikke kan finde ro, kan det være enormt invaliderende - både for dig som ejer, men den kan i den grad også være invaliderende for din hund. Det forholder sig nemlig sådan at størstedelen af hundetræningen handler om, at hunden er aktiv og laver noget, som den er glad for, og som den trives med at lave. Grundet dette forholder det sig nemlig sådan at vi tit glemmer at træne de rolige stunder med hunden. Det er vigtigt for både familiehund og konkurrencehund, at den lærer at slappe af i forskellige situationer, da hundens adfærd kan blive ret så problematisk, hvis man ikke formår at træne dette med sin hund.
Der kan være en hel del grunde til, at din hund har svært ved at falde til ro, og det er derfor vigtigt at kigge på hvilke faktorer, som kan spille ind i din hunds adfærd. Nogle af de faktorer som kan spille ind er: Understimulation, mangel på socialisering og opmærksomhedskrævende adfærd. Dette er meget overordnet set, men det er nogle af de hyppigste ting som gør sig gældende, når man oplever en hund med problematisk adfærd. Det er dog vigtigt at huske på, at det aldrig er hundens skyld, og som ejer bliver man i denne situation nødt til at kigge ind af, og se hvad man kan gøre bedre, for at hjælpe sin hund på bedst mulige vis. Det kan også være andre ting end ovenstående, som spiller en væsentlig rolle. Det kan være, at hunden har smerter, og det er selvfølgelig vigtigt at udelukke det, som noget af det første, hvis man oplever at ens hund har svært ved at finde ro. Hvis man har en hund, der normalt godt kan finde ro, men pludselig virker meget rastløs, skifter stilling hele tiden og slet ikke kan finde ro, så kan det være, at man skal tjekke hunden for smerte - i hvert fald for at udelukke det, som grund til at hunden har det svært med at finde ro.
Hvis det forholder sig sådan at hunden er understimuleret, og har en masse overskudsenergi, kan det være fordi, at den ikke opfyldt sine behov for at bruge hjernen, behovet for at være social eller behovet for fysisk-udfoldelse. Ret så fejlagtigt vil nogle hundeejere tænke at det vil hjælpe på hunden, at den får lov til at løbe efter ting, og derved får brændt noget krudt af. Hunden får rigtig nok bevæget sig, men den kan faktisk ende med at blive endnu mere stresset af det, selvom man egentlig ikke lige skulle tro, at det er sådan det forholder sig. Dette betyder dog ikke, at man slet ikke må kaste med bold, men det skal gøres med måde, og på en kontrolleret måde, som ikke ender med at stresse hunden unødigt. Det er måske bedre for en stresset hund, hvis den får noget hjernegymnastik, og får lov til at gå en god lang tur, hvor den har adgang til at snuse til en masse ting.
Små træningsøvelser med hunden kan også være med til at hjælpe. Søgeøvelser eller øvelser, hvor hunden selv får lov til at tage initiativ til hvad der skal laves, kan også hjælpe, da det er koncentreret arbejdet, og den dermed skal bruges sit intellekt, og det kan gøre hunden “træt” på den helt rette måde. Uro hos hunden kan nemlig meget vel skyldes at den er træt i kroppen, men hovedet kører stadig på fuldt gear, og derfor bliver den rastløs. Hvis den kan få rørt kroppen, og samtidig bruge hovedet, så vil man helt klart opnå de bedste resultater med sin hund.
Det er et ret så relevant spørgsmål, at spørge sig selv om som hundeejer, og dette kan måske svare dig på en del af de spørgsmål, som du sidder med vedrørende din hunds ro. Det forholder sig nemlig sådan, at hvis hunden ikke har oplevet meget de første fire måneder af dens liv, kan mangel på socialisering med andre hunde eller artsfæller være problemet. Det kan være, at din hund stresser meget, når den kommer nye steder hen, fordi det er svært for den at håndtere nye sanseindtryk, fordi den nemlig ikke har oplevet meget igennem sit liv. Men frygt ej - dette kan dog heldigvis trænes og forbedres ved stille og roligt udforske nye miljøer, som hunden ikke er vant til at færdes i. I denne situation er det vigtigt, at man holder øje med, at hunden klarer at håndtere de nye indtryk. Man kan også styrke hundens selvtillid med samarbejdsøvelser.
Det er en rigtig god start at begynde træningen med hunden et sted, hvor hunden føler sig tryg - det kan være derhjemme eller i den lokale park, hvor hunden er vant til at blive luftet. Det forholder sig nemlig sådan, at det er lettere for hunden at finde ro i vante omgivelser frem for et sted med mange forstyrrelser og indtryk, som den ikke er vant til. Det er også en fordel at begynde træningen, når hunden er velstimuleret og har fået motion - en god lang gåtur forud for træningen er en rigtig god idé, og du vil helt klart opnå bedre resultater, hvis kroppen er træt. Når du træner ro med din hund, skal du selv være i ro, og du skal være i overskud. Det vil hjælpe hunden en hel del, hvis du selv har overskud på ro-kontoen. Når hunden ligger stille på sit tæppe, kan det være en stor fordel at belønne hunden på tæppet, hvor hunden ligger. På den måde lærer hunden nemlig, at det giver mening at ligge her, fordi der kommer alle belønningerne, og derved kan hunden tænke at tæppet er noget positivt, og derfor vil den have en tendens til at ligge sig roligt ned der. I det store hele skal træningen foregå i ro, og med gensidig respekt og kærlighed mellem hund og ejer, for at opnå det bedst mulige resultat.
Udgivet: 17.03.2021