FB
Kaniner - Alt der er værd at vide

Kaninen – et populært familiedyr

Kaninen er et populært valg når det handler om kæledyr til familier med børn. Dette skyldes ikke mindst kaninens overskuelige størrelse og de forholdsvis få krav den stiller til sin ejer.

 

En kanin skal ikke luftes flere gange om dagen, og kræver minimal aktivering. De søde små uldtotter indbyder til kæl og hygge – og det er nærmest umuligt at være i dårlig humør når den lille springfyr hopper omkring i stuen. Med en kanin i huset keder man sig aldrig. Der er dog visse faktorer som bør tages under overvejelse inden man vælger at anskaffe en kanin. I det følgende kan du læse mere om de sjove gnavere, og finde ud af om kaninen er det rette dyr for dig og din familie.

 

Kaninens historie som kæledyr

Kaniner har i århundreder været opdrættet og holdt af mennesker, først som husdyr til fødevarer og senere hen som kæledyr og familiedyr. Siden Victoriatiden har kaniner været holdt som kæledyr – først i Europa, siden i resten af verden. Næst efter hunden og katten er kaninen det mest populære kæledyr i Danmark. Og det er ikke uden grund.

 

Kaniner er gode kæledyr

De søde og sjove små dyr er nemlig særdeles charmerende. Kaninens nysgerrige og venlige sind gør den vellidt blandt især børnefamilier som har brug for en godmodig legekammerat til de små. Og dens mange krumspring og narrestreger gør kaninen til et underholdende indslag i husholdningen. Kaniner er mere intelligente end man måske skulle tro, og faktisk også endog særdeles lærenemme. Det betyder at du for eksempel sagtens kan lære din kanin at benytte en bakke når den skal besørge, lige som det er tilfældet med en kat.

 

Kaninen er også et vældig socialt dyr som knytter sig til sin familie. Du vil derfor opleve stor hengivenhed fra familiens kanin, som sagtens kan finde på at hoppe op på skødet for at kæle. Dertil kommer at kaninen er en del billigere i anskaffelse som en hund eller en kat – og en del mindre omkostningstung at have på kost. De fleste helt almindelige kaniner er ikke videre plejekrævende idet pelsen er forholdsvis kort og nærmest selvrensende.

 

Du bør dog altid være opmærksom på at en kanin stadig er et levende og følende væsen som er 100% afhængig af dig for at kunne trives. Det betyder at du er forpligtet til at sørge for at kaninen til hver en tid er i god foderstand, og samtidig holde øje med dens sundheds tilstand. Er du indstillet på at bruge tid og penge på din kanin – for eksempel at købe foder og strøelse samt sørge for dens vaccinationer og sundhedstjek hos dyrlægen – er du klar til at anskaffe en kanin.

 

Hvor kan jeg købe en kanin?

Kaninen hører ikke til blandt de kæledyr som er dyrest at anskaffe. I mange tilfælde kan du få kaniner gratis hos en nabo hvis kanin har fået unger. Udover du kan købe kaniner her på portalen, kan du også tjekke Den Blå Avis eller lignende medier, hvor mange kaninejere averterer med kaninunger. Du kan også vælge at give en kanin fra et dyreinternat en god familie. Og endelig kan du, hvis du ønsker en raceren kanin med stamtavle, købe en sådan hos en kanin avler.

 

 

Hvad koster en kanin?

Prisen på en kanin kan i sagens natur variere en del. Du kan som nævnt sagtens finde en gratis kanin uden at skulle gøre dig den helt store umage med at lede. Ønsker du en helt særlig kanin, for eksempel fra en bestemt race, kan du godt komme op og betale et par hundrede kroner eller fem for en kaninunge. Der er ikke så høje udgifter forbundet med kaninavl som der er med eksempelvis opdræt af hunde. Derfor er en kanin typisk en del billigere i anskaffelse end en hund eller en racekat. Du skal dog stadig påregne udgifter i forbindelse med anskaffelse af bur, indkøb af foder, og så selvfølgelig de obligatoriske besøg hos dyrlægen.

 

Hvilke kaninracer findes der?

Der findes rigtig mange forskellige tamme kaninracer i verden. Mange af disse er fremavlet som husdyr primært for deres fine kød. Især i Frankrig er kaniner en populær spise. Herhjemme er kaninen mestendels populær som kæledyr, hvorfor vi ikke i nær så høj grad opdrætter tamkaniner med henblik på at spise dem. Kaniner fås i fem forskellige størrelser, nemlig dværgracer, små racer, mellemstore racer, store racer og kæmperacer. De kaniner, der anvendes som kæle- og selskabsdyr, stammer fortrinsvis fra kategorierne dværgracer og små racer samt kæmperacerne.

 

Disse tæller blandt andre Løvehoved Kanin, Hermelin Kanin, Dværgvædder Kanin, Chinchilla Kanin, Hollænder Kanin og Engelsk Schecke samt de helt store Belgisk Kæmpe Kanin, Tysk Kæmpe Schecke og Fransk Vædder Kanin. De sidste tre kan komme op og veje i omegnen af de ti kilo, og hører derfor til i den tungere ende. Kæmpekaninerne anbefales som kæledyr til børnefamilier idet de store dyr er sværere at bære rundt på og derfor ikke vil være nær så udsatte for forkert håndtering som de helt små kaniner.

 

De kaniner, som falder ind under kategorierne stor og mellemstor race, anvendes fortrinsvis som spisekaniner og opdrættes derfor med henblik på slagtning. Den danske hvide landkanin findes i kategorien mellemstor race, og er så småt på vej tilbage, idet det er blevet populært at producere sit eget kød. Foruden de oven for nævnte racer finder vi kategorien racer med afvigende hårstruktur. Til denne kategori hører blandt andre Satin Kaninen som brillerer med sin skinnende hårpragt, Angora Kaninen med den utroligt lange og bløde pels samt Rex-racerne som er kategoriseret ved en superkort, tæt og blød pels.

 

Skal jeg have en eller flere kaniner?

Kaniner er temmelig sociale dyr. Hvis du og din familie regner med at være væk fra hjemmet mange timer i løbet af dagen er det derfor en god idé at anskaffe to kaniner. Det kan være en fordel at vælge to fra det samme kuld, da de så er vant til hinanden. Hvis du har flere kaniner i huset skal du sørge for at de er neutraliseret. Såvel han som hun kaniner kan kastreres eller steriliseres når de er omtrent fire måneder gammel – dog tidligere for hannerne, såfremt testiklerne er faldet ned. Det er meget vigtigt at du får kaninerne neutraliseret hos dyrlægen for at forhindre uønskede unger. Lader du intakte kaniner gå sammen vil de med sikkerhed parre sig. Og så har du pludselig rigtig mange kaniner.

 

Pasning og pleje af din kanin

Når du anskaffer en kanin er det vigtigt at du er indstillet på at forestå kaninens trivsel i det daglige. Det betyder at du, foruden at holde kaninen i den rette foderstand, også skal passe og pleje dens pels i det omfang det er nødvendigt. Og så skal kaninen med jævne mellemrum til dyrlægen så dens helbred og sundhedstilstand kan få et tjek. Det er smart at tegne en kæledyrsforsikring på hver kanin. På den måde vil du hen ad vejen kunne spare penge på dyrlægeregninger, skulle kaninen blive syg eller komme til skade.

 

Skal kaniner børstes eller vaskes?

De fleste kaniner nyder en tur med børsten en gang om ugen. Hvis du børster kaninens pels kan du fjerne skidt og løse hår. Kaninen sætter pris på en blød børste som ikke river hårene ud. Og det er de færreste kaniner som bryder sig om at blive vasket.

 

Nogle kaniner, for eksempel Løvehoved Kaniner med dobbelt manke, Angora Kaniner eller andre kaniner med længere pels kræver lidt mere pleje hvis ikke pelsen skal filtre og samle snavs, og for at undgå at der dannes hårboller i kaninens mave. Du bør holde kaninens omgivelser rene således at snavs ikke sætter sig i pelsen. Så slipper du nemlig også for at skulle bruge så lang tid på at rengøre kaninen.

 

Hvad stiller jeg op med kaninens tænder og kløer?

Kaniners tænder vokser hele dens liv, hvilket er tilfældet for alle gnavere. Derfor bør du sørge for at kaninen altid har noget at gumle på, for eksempel grene, træværk uden imprægnering, eller pap uden blæk. På den måde sliber kaninen selv sine tænder så de beholder en formålstjenlig længde. Skulle kaninens tænder have nået en længde hvor de er til gene for dyret kan dyrlægen klippe, slibe eller raspe dem. Det samme gælder for kaninens negle. Du kan dog godt selv klippe negle på en kanin. Men hvis du ikke bryder dig om det kan dyrlægen altid hjælpe.

 

Hvor stort skal kaninburet være?

Den ideelle størrelse på et kaninbur varierer i sagens natur en del alt efter hvilken race du vælger. En Hermelin Kanin på et kilo vil ikke kræve nær så meget plads som en Belgisk Kæmpe Kanin som godt kan snige sig op over de ti kilo. Du bør vælge et bur som kaninen frit kan bevæge sig rundt i. En kanin vil foretrække at have en separat ”toilet-sektion” i en del af sit bur, så den ikke behøver at sove eller spise i nærheden af sin afføring.

 

Samtidig bør du ikke lade kaninen være i buret hele tiden, men give den lov til at komme ud og udforske verden hver dag. Du kan lære din kanin at bruge en bakke når den skal besørge, så du ikke behøver at bekymre dig omkring dine tæpper eller gulve. Tager du kaninen ud i haven er det vigtigt at du sørger for en god indhegning. Og kaninen bør ikke bo ude hele året rundt.

 

Rengøring af kaninbur – hvor ofte, hvordan og hvorledes?

Du bør ”muge ud” i kaninburet hver dag. Det betyder at du ikke behøver at skifte hele bunden, men blot rense den før nævnte ”toilet sektion”. En til to gange om ugen er det en god idé at gøre buret grundigt rent og skifte underlag og strøelse. Dette er den bedste måde hvorpå du kan forebygge diverse dårligdomme hos kaninen.

 

 

Hvilke sygdomme får en kanin?

Der findes flere forskellige almindelige kanin sygdomme hvoraf nogle er arveligt betinget. En af disse er forvoksede tænder, som hyppigt ses hos kanin racer med meget korte snuder. Denne lidelse kan forebygges ved at fodre med rigeligt græs og hø så kaninen kan gumle nogenlunde konstant. Dyrlægen kan hjælpe med at slibe eller raspe tænderne. Og i svære tilfælde kan tænderne fjernes under narkose.

 

En anden kendt lidelse hos kaniner er trommesyge. Kaninens fordøjelses system er temmelig sart hvilket betyder at kaninen ved forkert fodring nemt kan udvikle enten diarre eller forstoppelse. Trommesyge er en alvorlig tilstand hvor kaninens mave udspiles af luft. Dette kan skyldes gasudvikling som følge af fodring med kål, eller forstoppelse i tarmen. Du bør øjeblikkelig tage kaninen med til dyrlæge eller på dyrehospital hvis den udviser tegn på trommesyge, og at den hurtigt får smertelindring.

 

Den drægtige kanin og de nyfødte unger

Måske drømmer du om at opleve kaninunger fra de er helt små. Det er også rigtig hyggeligt med små kaninunger i husstanden. Du bør dog altid sikre dig at der er aftagere til ungerne, da der kan være temmelig mange per kuld. Og du bør have en plan for at holde din han og hun kanin separat mens ungerne er små.

 

Hvor længe er en kanin drægtig

Fra det tidspunkt din kanin bliver parret vil den være drægtig i cirka tredive dage. I denne tid vil hun ifølge sit instinkt bygge rede så at hun og de små har et trygt og sikkert sted at være. Du bør derfor sørge for at der er masser af redebygnings materialer til rådighed. Og du bør sikre at der i bunden af reden er et håndklæde eller et tæppe så mor og unger kan holde varmen.

 

Hvor mange unger får en kanin?

Kaniners kuld kan være temmelig store – helt op til fjorten unger per kuld. Det er altså vigtigt at du har ligeligt plads i buret til såvel redebygning som til de mange unger når de bliver store nok til at løbe omkring. Kaninens unger fødes nøgne, døve og blinde. De helt små baby kaniner er 100% afhængig af deres mor. Det er derfor vigtigt at sørge for et stressfrit miljø som giver den diegivende kaninmor mulighed for at passe sine unger.

 

Efter ti dage har ungerne fået pels og har åbnet øjnene. Efter to uger er de klar til at smage på hø og græs. En uge senere kan de spise piller og græs samt drikke vand, og er derfor ikke længere nødt til at die hos deres mor.

 

Hvordan passer jeg den lille kanin-familie?

Det er som nævnt vigtigt at du sørger for et trygt og lunt miljø for den diegivende mor og hendes unger. Kaniner bliver nemt stressede – og dette gælder især for kaniner i udsatte og sårbare positioner. Kaninmor kan have brug for ekstra næring i den hårde tid, hvorfor du for eksempel kan skifte hendes almindelige foderpiller ud med junior foder som indeholder ekstra fedt og kulhydrater. Du kan også supplere med ekstra grønt og urter.

 

Du bør ikke røre unødigt ved de små unger. Har du brug for at tjekke deres helbred skal dette foregå i ro og mag mens du samtidig beroliger moren. Hvis kaninmor stresses kan hun foranlediges til at forlade reden og ungerne. Såvel mor som unger har behov for motion når ungerne bliver store nok. Derfor skal du sørge for at de har et stort indhegnet areal hvor de kan udfolde sig og udforske verden.

 

Hvornår må kaninunger flytte hjemmefra?

Kaninunger er klar til at blive fjernet fra hjemmet når de er omtrent otte uger gamle. Du bør dog altid tage udgangspunkt i ungernes sundheds tilstand og vægt inden du sætter dem til salg eller forærer dem væk. Det er vigtigt at du, såfremt du vælger at beholde ungerne lidt længere, skiller hunner fra hanner da de allerede er kønsmodne omkring ti ugers alderen. Ellers risikerer du pludselig at have mangedoblet din kanin besætning!

 

Er du blevet lidt hooked på tanken om at anskaffe en eller måske flere kaniner kan du med stor fordel tjekke et internat i nærheden af dig. Her vil der med sikkerhed sidde op til flere søde kaniner som blot venter på et kærligt hjem. God fornøjelse med din nye kanin!

Udgivet: 15.08.2022