FB
Kaninrace: Hermelin Kanin

Hermelin Kanin

Hermelin Kaninen er verdens mindste tamkaninrace. Den lille, søde kanin er et særdeles populært kæledyr især blandt småbørnsfamilier. Du kan med stor fordel vælge en Hermelin Kanin som kæledyr hvis der er børn i familien, og hvis du søger et dyr som er nemt at have med at gøre. En Hermelin Kanin vil hurtigt blive en del af din familie. Hvis I passer godt på kaninen vil I få dyrets blide sind og store hengivenhed at føle. Kaniner er generelt intelligente og følsomme dyr som gerne vil lege, kæle og putte. Derfor er en Hermelin Kanin særdeles velegnet som familiens første kæledyr.

 

Blandt de store fordele ved en Hermelin Kanin er at denne kanin hverken har brug for særlig meget plads eller spiser det helt store. Kaninen er således ikke dyr at have på kost, lige som du kan have en Hermelin Kanin i en lejlighed. Du bør selvfølgelig sørge for at kaninen får den rette kost, og at den ikke tilbringer hele dagen spærret inde i sit bur. Og det er samtidig vigtigt at du passer din kanins dyrlæge besøg.

 

 

Egenskaber

En Hermelin Kanin er som nævnt et godt valg for småbørnsfamilien. Al den stund dine børn har lært hvordan man håndterer og behandler et dyr kan en kanin blive alle tiders legekammerat. Hermelin Kaninen har nemlig et på én og samme tid roligt og legesygt temperament – så du kan både lege og nusse med kaninen. Og med sin nysgerrighed og venlighed kan den lille mimresnude hurtigt få charmeret sig ind hos alle.

 

I lighed med andre kanin typer er Hermelin Kaninen et lærenemt og intelligent dyr. Du vil for eksempel uden problemer kunne lære din kanin at besørge i en bakke, lige som en kat. Det betyder at du kan lade din kanin løbe frit omkring i stuen uden at skulle samle op efter den. Du bør dog beskytte dine ledninger med kabelsokker da kaniner godt kan lide at gnave i isoleringen.

 

 

Udseende

Den lille, fine kanin vejer sjældent over halvandet kilo. Kaninen fremstår med sit lille, runde hoved og sine små ører på omtrent fem centimeters længde temmelig kompakt – og helt utroligt nuttet. Pelsen er kort – mellem to og toenhalv centimeter – og i tæt og tyk kvalitet. Hermelin Kaniner fås i farverne sort, blå og hvid samt i de kanin specifikke farver ræverød, vildtgul, vildtgrå, jerngrå og vildtsort. Selv om en Hermelin Kanin kan synes meget kompakt er der her tale om en lille størrelse som skal håndteres med varsomhed. Derfor bør du sætte dine børn grundigt ind i hvorledes de behandler deres nye kammerat inden du hjembringer kaninen.

 

Historie

Det første dokumenterede eksemplar af racen Hermelin Kanin stammer tilbage fra 1800-tallets England, nærmere betegnet Hull. I slutningen af det 19. århundrede var Hermelin Kaninen kun tilgængelig i hvid og med røde øjne, og blev betragtet som adelsklassens foretrukne kæledyr til børn.

 

I begyndelsen af det tyvende århundrede fandt Hermelin Kaninen vej til USA hvor den hurtigt blev populær som show kanin. Opdrættere avlede Hermelin Kanin på kryds og tværs med andre lignende racer for at frembringe nye farver og mønstre. Og sådan fremkom den Hermelin Kanin vi kender i dag. Hermelin Kanin blev som race anerkendt omkring 1940, hvorpå den ikke længe efter blev optaget i Nordisk Kaninstandard som selvstændig race.

 

Pleje og pasning

Hermelin Kaninens korte pelse kræver ikke det helt store ud over en ugentlig børstning for at fjerne løse hår og snavs. Når forårets fældningsperiode indtræder er det dog en god idé at optrappe pelsplejen medmindre du vil have kaninhår over hele huset. Du bør altid bruge en blød børste og børste forsigtigt med hårene når du plejer en lille og skrøbelig kanin. Og det er ikke nødvendigt at udsætte kaninen for den stress som er forbundet med et bad når blot du sørger for at holde dens omgivelser rene.

 

Du bør holde øje med kaninens tænder. Kaniners tænder vokser konstant, lige som det er tilfældet for alle gnaver racer. Hvis du lader kaninen gnave i eksempelvis træ eller pap kan den sikkert sagtens selv holde tænderne nede. Og ellers må I en tur forbi dyrlægen som kan file eller trimme tænderne.

 

Helbred og sundhed

Generelt er Hermelin Kaninen en sund race uden arvelige sygdomme eller dispositioner. Hvis du passer rigtig godt på din Hermelin Kanin har du en god og sund kanin i mellem seks og ti år. Som det gør sig gældende for alle kaniner er det vigtigt at din Hermelin Kanin altid har adgang til frisk vand, hø, og selvfølgelig den rette kost i de korrekte mængder. Du kan altid rådføre dig med dyrlægen omkring valget af foder til din kanin i løbet af dennes forskellige livsfaser.

 

Kaniner bør som hovedregel udelukkende fodres med rigtigt kaninfoder. Du kan supplere med bladgrønt så som for eksempel hovedsalat, men ikke med kål, da dette indeholder for meget kalk og dermed kan virke befordrende for udvikling af nyresten. Dette kan godt være risikabelt for så lille et dyr. Selv om kaniner ofte ses gnaskende på en gulerod i tegnefilm bør du faktisk holde igen med denne. Gulerødder indeholder meget sukker. Og bliver kaninen overvægtig er den i risiko zonen for alle de dårligdomme som følger med denne tilstand, for eksempel hjerte kar sygdomme, nyresvigt og diabetes.

 

Du og din kanin bør aflægge dyrlægen en visit mindst én gang om året. Her kan kaninen få et sundhedstjek, sin vaccination, og måske en trimning af kløer og tænder. Og du kan få en status på kaninens helbred samt råd og vejledning angående fodring af kaninen. Der ud over bør du selvfølgelig hurtigst muligt opsøge en dyrlæge hvis du oplever at kaninen ændrer adfærd eller udviser fysiske tegn på sygdom. Det kan for eksempel være sløvhed, udflåd fra øjne eller næse, en tendens til at savle, opkastninger eller diarre.

 

Find racen til salg

Er du blevet vild med denne skønne kaninrace og har du belsuttet dig for at jagten efter en Hermelin kaninunge skal sættes igang, kan du med fordel klikke ind her og se alle kaniner til salg på dyreportal.dk: Kaniner til salg 

 

Vidste du, at …

… Hermelin Kaninen sin diminutive størrelse til trods faktisk ikke er den allermindste kanin i verden? Den titel tilhører Colombia Basin pygmæ kaninen – en truet art af meget små vildkaniner som sjældent vejer over et halvt kilo stykket.

 

… Dværg Hotot’en er Hermelin Kaninens tætteste konkurrent? Denne lille kanin er i nogenlunde samme vægtklasse og kvalificerer derfor også som miniature kanin.

 

… Hermelin Kaninen er tryllekunstnerens favorit? Når du ser en tryllekunstner hive en hvid kanin ud af hatten er det sandsynligvis en Hermelin Kanin, som på grund af sit rolige temperament og lille statur er ganske velegnet til dette formål!

Udgivet: 01.05.2023