FB
Køb af hest - Vigtig viden

Køb af hest – værd at vide

Mange ridepiger nærer en drøm om en dag at eje deres helt egen hest eller pony. Hvis man virkelig elsker heste, og nyder at tilbringe tid i selskab med det store dyr, er det helt optimalt at have sin helt egen hest i stedet for at skulle dele hest eller pony med talrige andre ryttere på rideskolen.

 

Ønsker du at købe en hest til dig selv eller til dit barn er der dog mange ting du bør være opmærksom på inden du kaster dig ud i denne anskaffelse. I det følgende kan du få et fingerpeg om hvad du kan belave dig på i forbindelse med køb af hest.

 

En hest er dyr – ikke blot i anskaffelse

Du skal regne med at en hest af en god kvalitet kommer til at stå dig i mindst 20.000 kroner i forbindelse med anskaffelse. Og denne engangs omkostning er ikke engang den største udskrivning. Med mindre du selv bor på en gård med plads til hestebokse eller løsdrift skal din nye bedste ven nemlig opstaldes. Mange rideskoler tilbyder opstaldning, så går du eller dit barn i forvejen til ridning er det en god idé at rådføre sig med indehaveren af staldene om mulighed for opstaldning.

 

Priser på opstaldning kan variere en del fra sted til sted og inkludere forskellige services, for eksempel leje af ridehus, ekstra lækker strøelse, affodring af hesten eller måske endda ugentlig udmugning af hestens boks. Du bør sætte dig grundigt ind i hestens behov for kost, og finde ud af om du skal vælge en opstaldnings løsning som inkluderer foder eller om du hellere selv vil forestå indkøb af dette. Og det er dit eget ansvar at holde øje med om hestens behov bliver imødekommet rent kostmæssigt.

 

Dyrlægen – en rigtig pengesluger

Du er nødt til at sætte et vist beløb af hver eneste måned til dyrlægeregninger. Disse kan nemlig sagtens løbe godt og grundigt op når man har med heste at gøre. Og du vil helst undgå en situation hvor du ikke kan betale dyrlægen fordi du ikke har sparet op. Er hesten ikke allerede forsikret når du køber den bør du undersøge hvad en forsikring koster. Med en god hesteforsikring vil du kunne få dækket mange af dine omkostninger forbundet med skader og sygdomme hos din hest.

 

Smeden og hovtrimmeren koster penge

Uanset om du vælger at lade hesten besko, eller om du foretrækker blot at få trimmet dens hove fra tid til anden, skal der også være penge til det. En skoning er ingen billig fornøjelse. Og det samme gælder for trimning af hove. Der ud over skal en hest fra tid til anden have efterset og raspet sine tænder. Ude i naturen slider heste deres tænder på føden. Men lever hesten fortrinsvis af havre eller hestepiller vil det være nødvendigt at få hestens tænder efterset for tandsygdomme, og samtidig raspet så de holder sig pæne.

 

Udstyr til hest og rytter er temmelig dyrt

Selv om der fra tid til anden er gode tilbud på rideudstyr og staldgrej, og selv om du vil kunne finde meget af dette brugt, skal du regne med at punge ganske substantielle summer ud på udstyr og materialer. Foruden sadel, hovedtøj og grime vil du få brug for diverse pleje produkter og udstyr til den daglige røgt. En god strigle, en hovrenser og en svedskraber er et must, lige som du bør investere i en hov-olie og sårsalve i tilfælde af at hesten får sadelsår.

 

Diverse midler mod svamp, muk og hudlidelser står også øverst på listen. Og står hesten ofte på fold i kolde måneder skal du have fat på et eller flere gode dækkener, så hesten ikke fryser. Det kan være rigtig fristende at bruge mange penge på det lækreste og nyeste udstyr til stalden eller ridehuset. Men med mindre du er ekstremt velstående bør du prioritere hestens trivsel først. Du bør spare mere op til dyrlæge, specialfoder og lignende end du bruger på gear.

 

En hest får nemlig ikke færre skavanker med alderen, snarere tvært imod. Ældre heste har en tendens til hurtigere og nemmere at pådrage sig skader og dårligdomme end deres yngre artsfæller. Og så kan du eje nok så mange lækre sadelunderlag – de gavner dig ikke hvis hesten pludselig står halt og har brug for en dyr behandling.

 

Det tager tid at have hest

Det at være hesteejer er ikke blot et spørgsmål om at have et kæledyr som er lidt stort i det. Det er en livsstil. Har du først anskaffet en hest har du samtidig forpligtet dig til at tilbringe mange timer i stalden på ugentlig basis. En hest skal både fodres og motioneres, og have kærlig opmærksomhed fra sit menneske. Ellers risikerer den at blive frustreret, og lægge sig dårlige vaner til.

 

Start din karriere som hesteejer med en part

Mange hesteejere har ikke tid til at opfylde denne forpligtelse til fulde – måske fordi de har flere heste, eller oplever stigende krav fra job eller familie. I så tilfælde er det oplagt at få hjælp fra en anden rytter som kan give en hånd med i stalden og i ridehuset. Hvis du søger en part i en hest har du mulighed for at prøve kræfter med tilværelsen som hesteejer uden at forpligte dig på fuld tid. Du vil få et indblik i hvad det vil sige at skulle tage ansvar for dyrets ve og vel på en helt anden måde end som rytter på et rideskolehold. Og det til en brøkdel af den pris det koster selv at have en hest.

 

En part koster typisk mellem 500 og 1500 kroner om måneden. Du kan betragte parten som en slags generalprøve på hvad det vil sige at have foden i egen stigbøjle, så at sige. Og måske bliver du så glad for din part at du ikke ønsker at skulle ud og finde en helt ny hest.

 

Planlæg din tid når du køber hest

Hvis du alligevel bestemmer dig for at anskaffe en hest bør du tage et kig på din kalender. Alting skal planlægges nøje. Det er tvivlsomt om du får tid til særligt mange andre fritidsinteresser. En hest kræver som nævnt temmelig meget tid og overskud. Og du vil være bundet til dit hjem på en måde som du måske slet ikke er vant til. Hvis du er typen som godt kan lide at tage på forlænget weekend eller lange ferier flere gange om året kan det godt være du skal overveje at sadle om. Ud over det at det langtfra er sikkert at du får råd til den slags udskejelser er det heller ikke sundt for dit og hestens forhold at du er så længe væk fra den.

 

Du kan selvfølgelig vælge at udbyde en part i hesten så du er sikker på at den får motion mens du er på farten. Du skal blot være sikker på at den anden parthaver er indstillet på at dække for dig når du er bortrejst. Og hvis du ikke ønsker at skære ned på dine mange aktiviteter bør du overveje om det at have hest virkelig er noget for dig.

 

Fem gode råd til dig der køber hest første gang

Står du for at skulle anskaffe din allerførste hest bør du tage disse fem råd med på vejen. På den måde kan du forhåbentlig undgå en fejlinvestering.

 

1. Få en fagperson med på råd, for eksempel en berider eller ridelæreren på rideskolen. En dygtig og hestekyndig fagperson kan hjælpe dig med at finde den hest som matcher dit niveau og temperament. Samtidig vil vedkommende have de stærkeste forudsætninger for at kunne gennemskue om hesten lider af sygdomme eller har skavanker som kan få betydning for dens helbred.

 

2. Køb hest hos en god salgsstald eller gennem en privat sælger. Du bør holde dig fra hestehandlere som tager heste med på markeder og sælger dem der. Hestene vil sjældent være i god stand, og lever ofte under dårlige og stressende forhold. Så den type forretning er der ingen grund til at støtte.

 

3. Find en hest i sin bedste alder. Selv om det kan være fristende at købe en unghest og selv ride den til er dette ikke tilrådeligt med mindre du har den rette uddannelse og erfaring. Det er en bedre idé at finde en hest på mellem syv og tolv år, som er blevet redet professionelt til, er miljø trænet og har prøvet flere ryttere.

 

4. Du bør sikre dig at hesten er tryg ved mennesker. Hvis hesten virker utryg og stresset, og måske endda bider eller sparker ud efter dig når du prøver at løfte dens hove, er det ikke den rette hest for dig. Ligeledes bør hesten ikke reagere afvisende over for hverken sadel eller hovedtøj.

 

5. Du bør aldrig købe en hest uden at have set den i aktion. Ved køb af hest bør du sikre dig at hesten går fejlfrit i alle gangarter. Hvis hesten vægrer sig ved galop anspring, eller ikke kan gå over en høj bom, bør du ikke købe denne hest.

 

God fornøjelse med anskaffelse af hest – eller med jagten på en god part!

 

Udgivet: 23.11.2021