FB
Køb af kattekilling


Hvordan passer jeg en kattekilling?

Har du adopteret en killing eller tænker du på at gøre det? Der er ikke noget bedre end at tage en sød hårbolle med hjem. Selvom at du har haft en killing før, er det klogt at gennemgå det grundlæggende igen.

 

Den bedste alder at adoptere

At adskille killinger fra deres biologiske mor og søskende er bedst, når de er omkring 12 uger gamle, netop derfor har Killingebekendtgørelsen gjort det lovpligtigt at en killing mindst skal være 12 uger, før man må finde dem et nyt hjem. Se efter en nysgerrig killing, der er legende og ikke genert. Frem for alt skal du vælge en “kat-itude´”, der supplerer alle familiemedlemmer.

 

Forberedelsen

Inden du introducerer din nye killing for sine nye omgivelser, skal du gemme ting, hun måske kan tygge, sluge eller kvæles i. Opbevar papir håndklæder, toiletpapir, kuglepenne, blyanter, elastikker, smykker, balloner og andre små ting uden for potens rækkevidde. Hvis du har andre kæledyr, skal du sørge for, at de har set dyrlægen for nylig, så de ikke deler en infektion med deres nye søskende.

 

Flere tips til katte beskyttelse:

-                     Luk toiletbrættet, vaskemaskine og tørretumbler.

-                     Luk køkken- og badeværelsesskabe, da husholdningsartikler som blegemiddel, vaskemiddel osv. kan være meget skadelige.

 

Vælg et værelse, væk fra andre lodne familiemedlemmer, hvor killingen kan tilpasse sig sit nye liv. Hvis søvn er et problem, kan du prøve det sjove trick med at pakke et tikkende ur ind i et tæppe ved kattens seng. Placer den i nærheden, sammen med mad, vandskåle, kattebakke og legetøj.

 

Undgå legetøj med små, roterende dele, der let kan løsnes. Dinglende snore, garn eller bånd kan være sjov leg, ​​men pas på, at de ikke vikler sig rundt om halsen. Små udstoppede dyr og aktivitetsbolde gør sig godt som legetøj, da de er sikre og stimulerer motionen.

 

Hvis killingen skynder sig hurtigt ind på værelset, har den muligvis stadig brug for mere tid til at tilpasse sig. Hvis den går ind og ud afslappet, uden hast eller anstrengelse, ved du, at killingen er klar til at udforske resten af ​​huset.

 

Mød pårørende

En killing kan tage op til to uger at slappe helt af i sine nye omgivelser, begræns derfor menneskelige interaktioner de første par dage, og introducer hende derefter langsomt for familiemedlemmer, helst en ad gangen, så hun lærer alles berøring. Lær små børn at holde killinger med den ene hånd bag forbenene, den anden under bagpartiet. De har også brug for at vide, at de ikke må rykke i hår, ører eller hale. Og selvom der kan opstå raserianfald, bør børn på fire og under slet ikke håndtere killingen, især ikke uden opsyn.

 

Kan vi følge med?

Katte har et instinkt for at udforske, så lad killingen færdes et værelse ad gangen i første omgang. Placer hendes åbne bur i det rum, hun undersøger, hvis hun bliver nervøs og har brug for et hastigt tilbagetog. Lad killingen udforske, mens du stille og roligt ser nøje med. Hvis hun begynder at kradse i din dyre dyne, skal du lægge hende forsigtigt på gulvet for at lære hende, at din seng er ikke er uden grænser.

 

Foder og spisetider

Killinger har brug for masser af næringsstoffer og energi - cirka to til tre gange mere end katten, fordi de vokser så hurtigt. 30% af deres samlede energi skal komme fra protein, sørg derfor for at give dem mad, som er specielt lavet til dem det første års tid, f.eks. Tørfoder til killinger eller næringsfyldt dåsefoder til killinger. Resten af killingens kost skal komme fra tør- og vådfoder af høj kvalitet, fyldt med protein og essentielle aminosyrer for at hjælpe hende med at få sunde ernæringsstøtter.

 

I modsætning til hvalpe, spiser killinger ikke al deres mad på én gang, så du sagtens lave en daglig buffet i madskålen. Tørfoder er praktisk, fordi det ikke ødelægges, hvis det sidder i skålen i et stykke tid. Sørg også for, at frisk vand altid er tilgængeligt. Du vil også forhindre dine andre dyr i at stjæle killingens mad ved at sætte hendes skål i et område, de andre ikke kan nå eller komme til.

 

Pottetræning

Killinger graver instinktivt for at begrave deres levn, men de kan stadig have brug for lidt træning, når de skal af med deres affald. Når killingen er færdig med at spise, eller har taget en lur, skal du introducere den for dens kattebakke. Hvis ikke det kommer naturligt, skal du vise hvordan. Du skal muligvis gentage denne proces flere gange, med jævne mellemrum. I de første uger skal du give killingen den samme mad, fodringsplan og affald, som hun havde før adoptionen. Du kan langsomt gå over til andre affaldsprodukter og mad, efter hun er blevet justeret.

 

Første kontrol

Det er klogt at planlægge et dyrlægebesøg forud, inden killingen bringes hjem, så man hører svar inden for et par dage efter hendes ankomst. Din dyrlæge vil lede efter øremider, lopper, orme hende og give hende alle de nødvendige kure og vaccinationer.

 

Han/hun vil også bestemme det bedste tidspunkt at sterilisere eller kastrere. Sterilisering hjælper med at beskytte killingen mod risikoen for kræft i bryst, livmoder og æggestokke, og kastrering reducerer risiko for prostatakræft.

 

Kan jeg træne min kat?

Ligesom hunde, kan man faktisk træne sin kat. Træningen er et aktiv sammenspil mellem dig og din kat. Modsat hunde, er katte ikke specielt ivrige efter at lære, men hvis man har tiden og lysten, kan man sagtens lære den nogle tricks og ordre. Hvis du beslutter dig for at træne din kat, skal du væbne dig med tålmodighed og altid have godbidder klar, til at belønne. Man kan altid gå i gang med at træne sin kat, det er dog en fordel at gøre det så tidligt som muligt, da katte er mere nysgerrige som killinger.

 

Frem for alt, nyd hvert dyrebart øjeblik med det seneste medlem af din udvidede familie!

 

Huskelisten:

Mad- og vandskåle

Foder til en uge

Kradsetræ/bræt

Legetøj til at fremme motion (f.eks. “Tryllestav”, bolde, aktivitetsbold m. godbidder)

Kattebakke, skovl og grus

Katteseng

Pelsbørste

Negleklipper

Halsbånd m. navn og adresse


Find din nye bedste ven

Køb kat eller kattekilling på dyreportal.dk. Gå på opdagelse i et af Danmarks bedste udvalg af alle katteracer. Se alle katteracer her
Kob-kat

Udgivet: 27.06.2022