Marsvinets sprog og lyde

Hvad prøver dit marsvin at fortælle dig?

Marsvinet er et socialt dyr, der har det bedst, når den går sammen med en artsfælde. I naturen er de flokdyr og bliver derfor også meget hurtigt ensomme uden selskab. Det sociale gen kommer især til udtryk i marsvinets snakkelyst. Den har mange forskellige lyde, der betyder forskellige ting, og bruger både sit sprog til at kommunikere med artsfælder og med sine mennesker. Den bruger i høj grad også sit kropssprog til at fortælle hvad den føler og i det hele taget vil man opleve, at marsvinet er alt andet end et passivt lille kæledyr, som bare står ovre i hjørnet. Det er et dyr, som man kan bygge et meget nært forhold til og som man kan lære at forstå og kommunikere med. Men hvad betyder det når marsvinet snakker? Læs med her:

 

Lydene

Marsvinet kan producere en lang række lyde med hver deres betydning, og her vil vi se nærmere på nogle af de mest almindelige lyde:

 

Hyggelyden: Vi starter med en af de bedste lyde der kan komme fra et marsvin, nemlig en blid og hyggelig pludren eller grynten, der giver udtryk for velvære og at marsvinet har det rigtig rart. Lyden har samme funktion som kattens spinden, og er en meget positiv lyd, der lader dig vide, at alt er godt.

 

Gi’ mig mad-lyden: Marsvinet lærer hurtigt både dig og køkkenets lyde at kende, og den forstår at gøre opmærksom på sig selv, når den gerne vil have del i hvad end du lige har taget ud af køleskabet. Lyden betyder ”Hey menneske! Er det ikke snart tid til en snack?” og når ét marsvin begynder, vil de andre ofte hurtigt slutte sig til koret. Lyden er en masse høje pivelyde hurtigt gentaget efter hinanden, og hvert piv lyder nærmest som en dør der knirker.

 

Pas på!-lyden: Denne lyd kommer ud som en dyb brummen, der næsten kan forveksles med en knurren. Den bruges både til at give udtryk for utryghed, til at advare om mulige farer, men også for at signalere når de er klar til at parre sig. Det er altså en ret alsidig lyd. Når marsvinet føler sig truet akkompagneres lyden ofte af en rysten med numsen og langsomme og stive bevægelser.

 

Tænderklapren: Marsvinet kan klapre tænder og det betyder ikke at den fryser. Det er nærmere marsvinet, der fortæller omgivelserne, at den ikke bryder sig om hvad der sker. Den fortæller dig og de andre marsvin, at i skal holde jer væk indtil den er kommet i bedre humør.

 

Klagelyd: Denne lyd minder meget om andre lyde der kommer fra marsvinet, men den har en distinkt klagende tone, der ikke er til at tage fejl af. Man kan nærmest høre den sige ”Lad lige være med det der!”. Lyden bruges ofte hvis andre marsvin kommer for tæt på eller overskrider dens grænser, eller hvis mennesket samler den op, lige mens den havde det så godt nede i høet.

 

Fårekylling eller fuglekvidr-lyden: En lyd fuld af mystik. Man er stadig ikke sikker på hvad denne lyd betyder, men umiddelbart vil den ikke være en lyd der giver grund til bekymring. Lyden bliver ofte brugt om natten og somme tider kan man opleve, at når ét marsvin bruger lyden laver de andre den advarende brummelyd.



Kropssproget

Ejere af marsvin vil ofte ret hurtigt lære de små dyrs lyde at kende, og det generelt nemmere at afkode budskaberne i den kontekst de bliver lavet i. Så når man først har marsvin i huset, så vil de begynde at reagere på de lyde, mennesker og marsvinevenner der findes i hjemmet, og derfor bliver deres snakkekoder ofte også mere eller mindre formet af det hjem de bor i. Men det er ikke kun lyde, marsvinene bruger til at kommunikere med dig. Marsvin har et stort forråd af kropssprog den kan bruge til at fortælle dig hvordan den har det. Nogle af de mest almindelige er:

 

De slikker på dig: Når et marsvin eksempelvis slikker på din hånd men du holder den er det et tegn på at den godt kan lide dig, og forsøger at pleje dig. Det er dens måde at sige ”Tak for nusseri, menneske, her er lidt tilbage igen”. Dog kan det snyde, og nogen gange kan den bare godt lide den salte smag af din hånd. Men det er stadig hyggeligt!

 

Den slapper af når du holder den: Hvis den ligger sig godt til rette eller slapper helt af i dit skød, når du holder den, så er det et tegn på fuldstændig tillid og tryghed til dig som menneske, og det er en af de største roser du kan få som marsvineejer.

 

Den bakker væk fra dig når du forsøger at samle den op: Betyder at den er utryg ved dig eller din metode til at få fat i den, og at det nok er bedst at lade den være lidt til den er blevet tryggere, inden du forsøger at samle den op igen. På samme måde betyder kast med hovedet, at du skal holde op med at ae eller klappe den.

 

Den bider når du holder den: Det kan godt føles en smule sårende når ens marsvin langer ud efter en på den måde, men det kan betyde forskellige ting. Måske skal den virkelig tisse, måske har den ikke lyst til at blive holdt, eller måske er den blevet forskrækket over noget. Ofte betyder biddet, at den gerne omgående vil tilbage i dens bur i sikkerhed igen.

 

De gnider sig op af forskellige genstande i buret og tisser på ting og andre marsvin: Dette er måden de afmærker territorium og udviser dominans. Marsvinet er flokdyr og en markering af hvem der er øverst i hierarkiet er meget naturlig. Du skal altså ikke blive forfærdet første gang du ser dit marsvin tisse en tår på en af dens kammerater.

 

Marsvinet er altså et meget kommunikerende lille væsen. Hvis man ved hvordan man aflæser det lille dyrs lyde og kropssprog så har man grundlaget for et tæt og godt forhold mellem marsvin og menneske, hvor det lille dyr faktisk kan tale til dig på sin egen måde, og du kan forstå hvad den fortæller dig. Det er da vidunderligt, er det ikke?

Kob-marsvin


Udgivet: 21.12.2021