FB
Min hund piver – Hvad gør jeg?

Min hund piver – Hvad gør jeg?

En hund kan pibe, eller pive, som man siger i talesprog, af mange forskellige årsager. Det kan som hundeejer være frustrerende, hvis man ikke ved hvorfor hunden piver, så her får i nogle af de forskellige årsager, ligesom vi kommer med løsningsforslag til, hvad man kan gøre for at få hunden til at stoppe.

 

Hunden piver fordi den vil have opmærksomhed

En af de mest hyppige grunde til, at hunden piver, er fordi den savner din opmærksomhed. Hvis hunden føler sig ensom, kan en pivelyd være en god måde at gøre opmærksom på sig selv. Hunden har brug for opmærksomhed, så hvis din hund piver meget, kan det være, at du skal bruge endnu mere tid med din hund. Det kan være ved at snakke, lege og kæle med den.

 

Hunden vil gerne gøre opmærksom på sig selv

En hund er piver, behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig ting, for hunde kan også pive i ren begejstring. Det kan f.eks. være hvis du kommer hjem efter en lang arbejdsdag, så løber hunden rundt og piver lidt, fordi den er begejstret for, at du er kommet hjem igen. Piven kan altså skyldes, at hunden overhovedet ikke kan vente med at hilse på dig igen, fordi den har savnet dig.

 

Når hunden piver af frygt

En af de ting, som vi bestemt ikke ønsker, er at vores hunde er bange. Ikke desto mindre, så kan en pibelyd skyldes, at hunden er bange. Hvis din hund frygter noget eller er utryg, kan den gøre dig opmærksom ved at pive. Hvis det er tilfældet, skal man som hundeejer forsøge at hjælpe hunden til at stoppe med at være bange. Det kan man gøre, ved at vise hunden, at det den mener er farligt ikke er, eller ved at eliminere den fare, som hunden har udset sig. Nogle hunde piver også når de er alene, fordi de lider af separationsangst. Det er dog oftest hvalpe, der har det problem, og som hunden bliver ældre, finder den ud af, at det ikke er farligt at være alene hjemme nogle timer.

 

Hunden piver fordi den er glad

Lidt ligesom vi nævnte i afsnittet med, at hunden piver fordi den vil gøre opmærksom på sig selv, så kan din hund pive fordi den er glad. Det virker måske ikke helt logisk, men det kan faktisk godt være en årsag til den klagende lyd, som mange hunde mestrer. Nogle hunde begynder at pive allerede ved forventningen om, at der skal ske noget, som de rigtig gerne vil. Det kan f.eks. være hvis du finder hundesnoren frem, og hunden ved, at den skal med ud på tur. Det kan få nogle hunde til at blive vildt begejstret, og i nogle tilfælde kan det udmønte sig i en voldsom piven.

 

Hunden piver fordi den skal på toilettet

Der er nogle hunde, som er rigtig gode til at give signaler, når de har brug for noget. Det gælder f.eks. hvis de har brug for at komme ud, fordi de skal af med noget. Her er der rigtig mange hunde der vælger at pive, fordi de så på den måde kan gøre ejeren opmærksom på deres situation. Ofte vil denne piven hænge sammen med, at hunden signalerer, at den gerne vil ud ad døren. Det er oftest hvalpe der gør dette, da større hunde bedre kan holde sig, og dermed fint kan vente til ejeres lufter den af sig selv. Det kan dog også ske ved voksne hunde, som måske har ondt i maven, og derved pludselig skal af med noget hyppigere end normalt.

 

Hunden piver fordi den har ondt

En af årsagerne til at hunde piver er smerte. Det er en af de ting, som du som hundeejer skal være særligt opmærksom på, hvis din hund piber. Vi ønsker på ingen måde, at vores hunden skal være i smerte, og ofte er de gode til at gøre opmærksom på det, hvis de er. Kan du ikke finde årsagen til smerten, kan det være nødvendigt at kontakte dyrlægen, som kan stille en diagnose på, hvorfor hunden har ondt. Husk dog på, at det også kan være, at din hund piber på grund af en af de andre ting, som kan få hunden til at pive.

 

Hunden piver på grund af opmærksomhed

Hvis du er kommet frem til, at hunden piber fordi den vil have opmærksomhed, så er det et adfærdsmæssigt problem, som du kan træne. Det er vigtigt, at din hund ikke lærer, at den skal pive for at få opmærksomhed. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at ignorere hunden i en sådan situation, da den så finder ud af, at det ikke hjælper at pive. Du skal altså hverken skælde den ud, kigge på den eller klappe den, for så finder den ud af, at det, at den piber, virker.

 

Uanset hvorfor din hund piber, så er det vigtigt at finde årsagen, så man kan afhjælpe problemet. Det kan nemlig være rigtig stressende og irriterende, hvis man som hundeejer skal høre på en hund der piber hele tiden. Der er som nævnt mange årsager, og der er mange løsninger på problemet. Det gælder altså i første omgang om, at du får lokaliseret årsagen til, hvorfor netop din hund piber. Når du har gjort det, kan du meget bedre afhjælpe problemet og finde en løsning på, hvordan du får din hund til at stoppe med at pive.

Udgivet: 26.01.2022