FB
Regler i hundeskove - Guide



Regler i hundeskove

Hundeskove er inden for de seneste år blevet mere og mere populære og ses efterhånden i flere byer rundt i landet. Og det er ikke uden grund, at hundeskovene vinder frem. Hundeskove er nemlig et fantastisk tilbud til folk med hunde, hvor man har mulighed for, på lovlig vis, at slippe sin hund løs, uden at skulle bekymre sig om, at den løber væk. Samtidig er hundeskoven et sted, hvor hunden får mulighed for at blive socialiseret med andre hunde, mens både du og hunden, får god motion.



Hundeskove i hele landet

I Danmark er der ca. 500.000 husstande, som holder hund. Det er rigtig mange hunde i et forholdsvis lille land, som kun er knap 43.000 km² stort. Derfor ser vi i øjeblikket en stigning i antallet af hundeskove, som springer frem alle steder i landet. I dag findes hundeskove ikke kun i nærheden de store byer som fx Aarhus, København og Aalborg, men også i mange af de mindre byer rundt i hele landet. Der er altså god mulighed for at besøge en hundeskov, uanset hvor du bor. Men inden du spænder selen om den firbenede og drager afsted, er der nogle regler i hundeskovene, som du bør være opmærksom på.



Sådan er reglerne i hundeskove

I hundeskove gælder der nogle andre regler, end der gør, i en almindelig skov. Men hundeskoven er ikke et lovløst sted, hvor man bare kan gøre, som det passer en. Der er regler som skal overholdes, ligesom der er alle andre steder. For at både du og din hund får en god oplevelse i hundeskoven, er det vigtigt at du som hundeejer er bekendt med de regler, som gælder. Sæt dig derfor altid grundigt ind i reglerne, før du besøger en hundeskov. Det vil gøre oplevelsen bedre for både dig, din hund og alle de øvrige gæster i hundeskoven.



Forskellige regler i hundeskovene

Det er ikke nødvendigvis de samme regler, som gælder i alle hundeskove. De kan variere alt efter hvem der administrerer og ejer den pågældende hundeskov. Naturstyrelsen ejer en stor del af de danske hundeskove, men der findes også hundeskove som ejes og administreres af kommuner eller af private skovejere. Undersøg altid hvilke regler, der gælder, i den konkrete hundeskov, du besøger.



De mest gængse regler i hundeskove

Uanset hvilken hundeskov du besøger, er der nogle regler, som går igen de fleste steder.



Du skal kunne kontrollere dine hund

I de fleste hundeskove er der en regel om, at du gerne må have din hund fri, men kun hvis du har fuld kontrol over den. Kan du ikke kalde din hund til dig eller begynder den at opføre sig uhensigtsmæssigt overfor skovens øvrige hunde eller mennesker, skal du være i stand til at stoppe denne adfærd. Er du ikke det, er det ikke tilladt at have hunden fri.



Din hund skal være under opsyn

En anden regel, som ligeledes gælder i langt de fleste hundeskove, er, at du altid skal have din hund under opsyn, mens du færdes i hundeskoven.

Det er altså ikke nok, blot at have kontrol over hunden – du skal også hele tiden kunne se den, så du kan holde øje med, hvad den foretager sig. Skulle din hund fx komme i et sammenstød med en anden hund, er det vigtigt, du hurtigt opdager det, så du kan skride ind. Derfor skal din hund være under konstant opsyn fra dig som hundeejer.



Overhold hundeskovens areal

Når du færdes i en hundeskov, uanset hvem denne administreres af, er det vigtigt at du sørger for at din hund holder sig inden for hundeskovens areal. Hunden må gerne være fri inden for hundeskovens areal, hvis du har kontrol over den samt har hunden under opsyn, men den må ikke forlade hundeskovens areal. Gør den det, gælder der nemlig nogle andre regler, og her må hunden ikke være løs. Sørg derfor altid for, at din hund bliver inden for hundeskovens areal, og husk på, at ikke alle hundeskove er indhegnede.



Ikke alle hunde er velkomne

Som udgangspunkt er alle hunde og mennesker velkomne i langt de fleste hundeskove. Der er dog enkelte hunde, som ikke må færdes i hundeskovene. Her skelnes der ikke til hundens race, men derimod til hundens adfærd. Hunde, som ikke er lydige, må således ikke færdes i hundeskovene. Det gælder samtidig også hunde, som er bidske eller hunde som har øvrige adfærdsproblemer, som gør, at de ikke er egnede til at færdes i en hundeskov med andre hunde.



Hundeloven gælder også i hundeskove

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at nævne, at den almindelig hundelov naturligvis også gælder i hundeskove. Det vil sige, at du som hundeejer altid skal være i stand til kalde din hund til dig, hvis du har den fri. Det betyder også, at din hund ikke må genere andre dyr eller mennesker. Endelig betyder det at din hund skal adlyde dig med det samme, hvis du giver den en ordre.



Brug din sunde fornuft i hundeskove

Med almindelig sund fornuft, kommer man heldigvis langt.

Vis derfor altid hensyn til dine medmennesker og have forståelse for, at nogen mennesker godt kan være bange eller utrygge ved din hund, selvom du ved, at den er sød og rar. Alle skal kunne færdes trygt i naturen, heriblandt også i hundeskove.


Se vores komplette guide med hundeskove i hele landet
Se alle hundeskove i Danmark


Rigtig god tur!

Udgivet: 31.08.2021