FB
Sådan vælger du hundenavn

Vælg det rette navn til din hund

Skal familien udvides med et nyt medlem af typen med fire ben, en våd snude og en logrende hale? Så er I sikkert godt i gang med at fremskaffe diverse udstyr og tilbehør til jeres nye bedste ven. Det er et stort ansvar at holde hund. Selv den mindste hund kræver en vis investering af både tid, overskud og penge. Derfor er det vigtigt at I har overvejet jeres valg af familiedyr grundigt inden I kaster jer ud i projekt anskaffelse af hund.

 

Når først familiens nye medlem er kommet inden for dørene vil I opleve betingelsesløs kærlighed og hengivenhed som er hele denne investering værd. En hund kan blive mellem ti og femten år gammel, og er den ideelle følgesvend for børnene mens de vokser op. Derfor er familiens yngste sandsynligvis dem der glæder sig allermest til at hunden flytter ind. Måske er de allerede i gang med at finde på et navn til deres nye legekammerat. Her er det dog også vigtigt at der ligger visse overvejelser til grund for valget.

 

Det er nemlig ikke helt ligegyldigt hvordan I navngiver hunden. I det følgende kan du læse mere om hvad du skal overveje når hunden skal have sit navn – og hvorfor nogle hundenavne er bedre end andre.

 

Vigtige overvejelser i forbindelse med valg af hundenavn

Måske kan det synes irrelevant og din nye hund hedder Fido, Karl-Oscar eller Nikolai Ivanovich Lobachevsky. En hund er jo ikke et menneske, og må formodes at være temmelig ligeglad med sit navn. De andre hunde i området vil sikkert heller ikke drille den med det. Så hvorfor tænke over valg af hundenavn?

 

Grunden til at du bør overveje valg af navn til hunden er at navnet er hundens primære identitetsmarkør over for sin flok. Du bruger navnet når du roser hunden eller kalder den til dig. Derfor vil hunden, selv om den ikke har noget abstrakt begreb om hvad det vil sige at have et navn, kunne genkende lyden og reagere på den.

 

Vælg et nemt og genkendeligt navn til din hund

Du skal huske på at navnet skal kunne genkendes af hunden når du vil kalde den til dig. Du bør derfor vælge et distinkt navn som højst består af to stavelser. Nikolai Ivanovich Lobachevsky er derfor udelukket – men Niko, Ivan eller Loba vil være fine navne.

 

Det er navne med tydelige konsonanter og forskellige vokaler, som hunden let vil kunne genkende og lære at identificere sig med. De fleste hunde reagerer på ”spidse” vokaler så som I og Y. Det er derfor en god idé at vælge et navn som indeholder sådanne vokaler – gerne i kombination med distinkte konsonanter.

 

Vælg et forholdsvist unikt hundenavn

Det kan måske være fristende at vælge et navn som Olivia eller Amalia til den søde lille Golden Retriever hvalp. Der er mange som vælger menneskenavne til deres hunde – men dette er ikke helt uproblematisk. Der kan for eksempel opstå forviklinger hvis du lufter hunden i en park eller nær en legeplads hvor der færdes børn. Mange småpiger hedder Olivia eller Amalie. Hunden kan derfor let tro at der bliver kaldt på den når mor eller far kalder på deres døtre. Og så kan såvel børn som voksne hurtigt foranlediges til at tro at hunden går til angreb.

 

Af samme grund er det smart at holde sig fra de allermest populære hundenavne. Hvis flere hundeejere i parken eller i skoven kalder på Rollo, Charlie, Bella eller Molly kan der let opstå forvirring og potentielt farlige situationer. Mange hundeejere vælger at give hunden et modenavn, for eksempel fra en aktuel Disney film eller lignende. Derfor kan der hurtigt være rigtig mange hunde med navne som Pongo, Perle, Vaks, Lady,  Lucky, Rolly, Plet, Pepper, eller Penny i området. Det er således en god idé at finde på et andet og mere originalt navn.

 

Derfor bør du tænke lidt ud af boksen når hunden skal have sit navn. Det behøver dog ikke at betyde at du skal vælge et navn som er helt fremmed for familien. Du kan for eksempel gå efter forkortelser af gamle navne i din familie. Wilhelm kan blive til Willy, Nikolaj til Niko, Benjamin til Benny og så videre.

 

Kan jeg ændre hundens navn?

Når først en hund har lært sit navn at kende er det ikke helt ligetil at lære den et nyt navn. Har du valgt at adoptere en hund fra et internat kan det måske være fristende at give den et nyt navn.

 

Det kan være at du ikke bryder dig om hundens nuværende navn, eller at du ønsker at give hunden en frisk start. Men her skal du tænke på at hunden allerede er vant til dette navn og tryg ved det. Du bør derfor i videst muligt omfang lade den beholde sit navn. Skulle det være tvingende nødvendigt at give hunden et nyt navn er det bedst at vælge et navn som minder om – og helst rimer på – det gamle navn. På den måde øger du sandsynligheden for at navneskiftet vil lykkes.

 

Hvordan lærer hunden sit navn?

Hvis du får din hund fra den er hvalp er det vigtigt at den hurtigst muligt lærer sit navn at kende. Du kan lære hunden at genkende sit navn gennem positiv adfærdstræning og association. Sæt lidt tid af til hver dag at sidde sammen med hvalpen på gulvet og lege eller nusse med den. Ind imellem siger du hundens navn – med en lys og glad stemme. Hver gang hunden reagere ved at kigge op på dig får den en godbid som belønning.

 

Lær hunden at komme når du kalder

En af de vigtigste funktioner ved et hundenavn er som nævnt at det bruges når du skal kalde hunden til dig. Derfor bør du lære hunden at komme hen til dig når du kalder på den allerede fra en tidlig alder. Du kan for eksempel gemme dig et sted i boligen eller i haven, og så kalde på hunden. Når hunden finder dig bliver den belønnet med en godbid. En sjov og hyggelig leg såvel for hund som for ejer.

 

Brug hundens navn varsomt og bevidst

Det er vigtigt at du ikke bruger hundens navn i flæng blot for at få en reaktion. Så vil hunden nemlig blive døv over for sit navn og ikke reagere på det – heller ikke når du vil kalde den til dig. Du må heller ikke bruge navnet når du irettesætter hunden i en vred eller skarp tone. Så lærer den nemlig at associere det med noget negativt. Sig derfor blot FY! i stedet for FY Niko! Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at vælge et hundenavn som du selv har lyst til at råbe i fuld offentlighed når du skal kalde din hund til dig. God fornøjelse med den nye hund!

Udgivet: 27.12.2021