FB
Sådan vælger du reptil

Hvilket reptil skal man vælge

Når man har taget en beslutning om, at man ønsker et reptil, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke reptil man vælger. Der findes 5 forskellige typer af reptil, som hver især har deres egne specifikke træk og karakteristika. Du kan selvfølgelig ikke kende dem alle til bunds i dette indlæg, men det giver dig i det mindste en idé om, hvorfor visse reptil måske ikke er det rigtige valg for dig, eller hvilket af dem du skal vælge.

Når man får et reptil som kæledyr, kræver de alle sammen en helt særlig pleje. Reptil er ikke altid er nemme at tage sig af. Du er nødt til at undersøge deres behov og levested for at få et glad kæledyr, der kan leve i mange år. I dette indlæg kan du finde oplysninger om nogle forskellige grupper af reptil, blandt andet skildpadder, øgler, og slanger. De har hver især forskellige vaner og levevilkår, så du kan vælge, hvilken kategori dit reptil passer ind i.



Skildpadder

Herhjemme er det helt almindeligt at anskaffes sig en skildpadde. Da det er et dyr, der ikke kræver så meget pasning og samtidig er meget allergivenligt, for dem der har problemer med pelsdyr. Selvom en skildpadde virker som et nemt dyr, skal man huske at det er et reptil, og de kræver ikke så meget pleje i hjemmet som hunde eller katte, men deres behov skal også opfyldes for at sikre, at de lever i mange år. For et barn kan en skildpadde være et godt kæledyr, da de kan leve længe og kan opbevares i mange år. De skildpadder, som du ser i dyrehandlen, er som regel små, men de kan også blive meget store. Så hvis du beslutter dig for at anskaffe dig en skildpadde og holde den indendørs, skal du sørge for, at dit barn forstår, hvad det betyder.



Firben og øgler

Sammen med skildpadden er firbenet et af de to dagaktive reptil (den anden er slangen). De fleste øgler har en fælles kropstype, hvor de har en lang, slank krop med 4 ben, enten det man kalder reducerede lemmer eller små ben, der er smeltet sammen til noget, der ligner en hale, i stedet for en egentlig hale. Som førstegangskøber er en Agame øgle et godt valg til kæledyr, da den er nem at passe og kan holdes på et relativt lille areal. Især Skægagamer er meget nemme at holde og fodre. Terrariets størrelse afhænger af dyrets størrelse, og det kan udvides, efterhånden som det vokser sig større. Der er mange muligheder for at indrette et terrarie til øgler, som blot kræver en hule og et varmepunkt med sten eller grene, så den kan bevæge sig rundt, og en simpel sandbund. På trods af at reptil ikke helt kan gøres tamme af mennesker, vil de stadig føle sig meget godt tilpas i deres hjem og vil nemt tilpasse sig til daglig håndtering. Samtidig vil de ikke udvikle store tønder, som andre reptil og er derfor heller ikke farlige at håndtere.



Slanger

Slanger kræver meget speciel pleje, så de bør ikke være kæledyr uden tilstrækkelig viden om dem. Derfor ses de ofte som kæledyr for voksne, der har erfaring med reptil, eller som er interesseret i at eje et eksotisk dyr. En slange kan være et godt kæledyr for hele familien, men før du køber en slange, skal du sikre dig, at alle i husstanden ønsker at have den. Slangen kan være nem at holde, når man har baggrundsviden, og hvis man sikre sig at den har det rette terrarie, temperatur og mulighed for rette mad og belysning. Når du køber en slange som kæledyr, skal du beslutte, om du vil have den som kæledyr eller som pynt eller tilbehør til dit hjem. I nogle lande er det ifølge loven forbudt at købe slanger som kæledyr, så undersøg det nøje inden du køber en.



Vandrende pinde

Måske vandrende pinde ikke lige er det første der falder dig ind, når der tales om reptil. Men dette finurlige væsen, der er i mange danske familier er et kæledyr i sin egen ret. En vandrestok er ikke et almindeligt reptil, da den praktisk talt ikke har nogen behov, men under visse betingelser kan den leve i mange år. De er ikke nemme at håndtere og vil kun være glade i deres brede terrarie med grene, blade og andre planter, som de kan bevæge sig rundt på



Så hvad skal jeg vælge af reptil

En ansvarlig person, der er interesseret i at holde reptil, bør foretage tilstrækkelig research om den type reptil, han/hun vælger. Ikke alle reptil er egnede for både begyndere og erfarne dyreejere, men en skildpadde eller et firben kan være et godt valg takket være deres relativt nemme pasningskrav. Hvis du er på udkig efter noget mere eksotisk, kan det også være en mulighed at vælge en slange. Så sørg for, at alle er klar over, hvad der kræves, inden du går i gang med at købe et dyr indenfor reptils kategorien.

Udgivet: 14.02.2022