FB
Tæver i løbetid

Tæver i løbetid

Ligesom mennesker har deres månedlige periode, så har tæver det faktisk også. Godt nok har tæver ikke deres periode lige så ofte, som mennesker har det, men det er godt at være forberedt på når tæven kommer i løbetid, som hundens periode hedder på fagsprog. Der kan opstå mange spørgsmål vedrørende dette, og vi har forsøgt at lave et fyldestgørende indlæg, som kommer omkring det meste som vedrører din tæve, som er i løbetid.

 

 

Når din tæve kommer i løbetid, kan en række af spørgsmål melde sig, og det kan være svært at vide, hvordan man præcis skal bære sig ad. For hvor længe er en hund i løbetid? og hvornår starter din hunds løbetid? Vi vil i dette blogindlæg forsøge at komme rundt om de mest stillede spørgsmål omkring hunde og løbetid.

 

Tæver er i løbetid, når de træder ind i fertilitetsdelen af deres produktivitet cyklus - det betyder altså at hunden også har en cyklus som vi mennesker. Der er dog nogle afvigelser der lyder på at løbetiden i gennemsnit varer i tre uger af gangen, og en hund vil normalt komme i løbetid omkring hvert halve år. De fleste hunderacer er første gang i løbetid, når de er seks måneder gamle men dette kan selvfølgelig variere en hel del. Når løbetiden indtræffer kan den normalt identificeres, ved at hunden bløder fra skeden, svulmet vulva (bagparti) og en øget trang urinering. Tæver bløder dog ikke meget når de er i løbetid, og det kan derfor være, at du slet ikke bemærker blødningen hos hunden, når den står på.

 

En tæve kommer altså i gennemsnit i løbetid hver syvende måned i løbet af dens liv. Dette kommer dog an på en række forskellige faktorer, og derfor kan man ikke vide sig sikker på hvor tit det er. Du kan derfor med fordel notere, hvornår første løbetids-periode fandt sted, så du på den måde kan holde styr på, hvornår den næste løbetid hos tæven indtræffer. Selve løbetids-perioden strækker sig over to-tre uger, efterfulgt af en hvileperiode og en periode, hvor den er uden for brunst.

 

At en tæve går i løbetid betyder at den er frugtbar. Løbetiden strækker sig over tre uger, hvor tæven er klar til at parre sig, hvis man ønsker hvalpe. Det er altså lige omvendt end ved os mennesker, hvor hunden kan blive gravid under løbetiden, og hos mennesker er det der man som hovedregel ikke kan blive gravid. Når løbetiden starter hos tæven, begynder hundens blødninger også. Hvis du vil vide helt præcist, hvornår din hund har ægløsning - og dermed kan blive gravid, er det en god idé at få taget en blodprøve hos dyrlægen, der vil kunne sige noget om det helt præcise tidspunkt i forhold til, hvornår tæven har størst mulighed for at blive gravid. Efter din hund har født, vil der gå op til tre måneder, før at den kan komme i løbetid igen.

 

Et af de første tegn man bemærker, hvis en tæve i løbetid, er, at hun vil tiltrække opmærksomhed fra ikke-kastrerede hunde i en meget stor radius. Tævens opførsel vil også ændres fra ikke, at ville lade hanhunde bedække hende til ikke at gøre nogen modstand, og det skal man altså være ret så opmærksom på, når man går tur med hunden, og man bør under ingen omstændigheder lade tæven løbe rundt løs med mindre det er i et indhegnet område, hvor hun ikke kan slippe ud, og ingen hanhunde kan slippe ind.

 

Det vil altså sige, at hanhunde vil gå overraskende langt for at komme til en hunhund i løbetid, og de kan lugte det på lang afstand. Når tæven er i løbetid, frarådes det derfor, at man efterlader hende udenfor uden opsyn. Udover dette vil du være nødt til at have hende i snor hele tiden, mens I går tur, så der ikke sker uheld på den front. Normalt vil andre hundeejere, du møder, være i stand til at styre deres hunde, men duften af en hunhund i løbetid kan forårsage aggressiv opførsel hos nogle hanhunde, og sådan en situation kan være svær at styre.

 

Hvis du ikke ønsker at sterilisere din tæve, og samtidig ikke ønsker, at den bliver gravid, kan det være en god idé at investere i hunde-bleer, for at mindske at den pletter rundt omkring i forbindelse med blødningen, og andre gener blødninger ellers kan skabe for dig som ejer, men bestemt også for hunden. Udover dette er det værd at nævne igen, at du  bør holde et godt og et meget nøje øje med din hund, når I er ude at gå, og i den grad sørge for, at den ikke kommer i kontakt med hanhunde, da det kan resultere i ufrivillig graviditet. Nogle ejere vælger at holde deres tæve en smule isoleret, når løbetiden finder sted, men så længe du ikke lader din hund gå ubevogtet nogle steder, bør du kunne kontrollere situationen, så længe du er rimelig meget på vagt hele tiden under gåturen.

 

Hvis du ikke ønsker at dine tæve skal komme i løbetid hvert halve år, kan du med fordel få foretaget en hormonel sterilisation hver femte måned, som fungerer på din tæve, ligesom p-piller gør på mennesker. En del hundeejere vælger at få steriliseret deres tæve helt, da man så fuldstændig slipper for alle disse problemer og gener som løbetiden medfører. Det anbefales, at man tager valget, vedrørende sterilisation af tæven inden anden løbetid indtræffer, da det kan hjælpe til at forebygge kræft hos tæven. I gennemsnit er tæver i løbetid mellem seks år og ni år igennem dens liv, hvorefter fertiliteten falder, og du vil opleve, at der går længere tidsintervaller mellem løbetiderne, og til sidst vil den simpelthen udeblive fuldstændigt.


Køb din hund her

Skal du sælge eller købe hund kan vi hos dyreportal.dk hjælpe dig se mere på vores side. Se alle hunde til salg

Udgivet: 18.01.2022