FB
Unghundetræning

Unghundetræning – for hunde i ”teenage-alderen”

Når du får en lille ny hundehvalp i hjemmet er det oplagt at tilmelde den hvalpetræning. Hvalpetræning på en hundeskole medvirker til en god socialisering af hvalpen idet den lærer nye hunde og mennesker at kende under venlige og afslappede forhold. Træning af den lille hvalp er nødvendigt når der skal skabes et grundlag for dannelse af hundens personlighed. En hund, som ikke forstår at lystre simple kommandoer, og som ikke bliver udfordret fysisk og kognitivt, vil ganske enkelt ikke trives.

 

Hvis hunden ikke lærer at genkende sit eget navn og lystre din stemme og dine kommandoer fra en tidlig alder vil du ikke få den hund du drømmer om. Livet med hunden vil ikke blive det eventyr som det kunne blive med den rette træning. Du vil for eksempel ikke kunne kalde hunden til dig. Dette kan være en stor hæmsko hvis du ønsker at gå tur med hunden uden snor i en af de dertil indrettede hundeskove. Og du vil ikke kune gå tur med hunden i snor uden at den trækker, hvilket kan være direkte farligt.

 

Når du træner din hvalp helt fra du får den hjem vil den hurtigt lære grænsrene at kende. Den rette træning er essentiel for hvalpens trivsel, og skaber grundlaget for en afbalanceret og harmonisk hund som er både trofast og social. Samtidig vil du med hvalpetræning kunne lære din hund at kende, og styrke jeres fælles bånd. Gennem øvelser og fælles aktiviteter lærer du og din hund at samarbejde og udvise lydhørhed over for hinanden.På den måde får du lagt en god basis for et stærkt og kærligt forhold som kan holde i mange år. Hvalpetræning er således nærmest obligatorisk for dig som vægter hundens trivsel højt, og på samme tid gerne vil skabe en gensidig forståelse hund og menneske imellem. Både du og hvalpen bliver klogere på jer selv og hinanden. Du får en hund som kender de mest basale kommandoer, og som lystrer din stemme. Og hunden får en oplevelse af at høre til, at blive bekræftet, og at blive værdsat.

 

Byg videre på hvalpetræningen med unghundetræning

Mange hundeejere tror fejlagtigt at et par måneders træning i hvalpeårene er fuldt tilstrækkeligt. Men faktisk forholder det sig sådan at det at være hundeejer er en livslang opgave. Det nytter ikke noget at stoppe hundens ”uddannelse” så snart hvalpetræningen er overstået. Hunden har brug for at få udfordringer og anerkendelse gennem hele sin tilværelse – i hvert fald hvis den skal trives både fysisk og mentalt. Derfor er det en god idé at fortsætte træningen. Foruden den træning, du kan give hunden i hjemmet, kan du med stor fordel tilmelde din seks måneder gamle hund det der kaldes unghundetræning.

 

Hvad er unghundetræning?

Unghundetræning er træning som tager over hvor hvalpetræningen slutter. Når din hundehvalp har gennemgået den grundlæggende opmærksomhedstræning, lydighedstræning og kontakttræning, og har været igennem socialisering og miljøtræning, er den klar til at blive tilmeldt unghundetræning. Unghundetræning bygger videre på hvalpetræning, og det er derfor smart at have gennemført dette første trænings modul hvis du melder din unghund til en hundeskole. Samtidig kan du være sikker på at de andre deltagere også har gennemført hvalpetræning, og at de tilmeldte unghunde er socialiserede og velopdragne.

 

Hvornår skal man starte på unghundetræning?

Typisk vil du kunne påbegynde unghundetræning når hunden er omtrent et halvt år gammel. I denne alder begynder hundens kønsmodning – og lige som det gør sig gældende for unge i puberteten, vil hunden her være både grænsesøgende, ustabil og distræt. Du kan opleve at hunden fuldstændig glemmer den træning som den har gennemgået på hvalpeskolen. Dette er en af grundene til at det er så vigtigt at vedligeholde træningen.

 

Samtidig kan du opleve at hunden reagerer anderledes end den plejer, også på ting den kender. Den kan gå hen og blive bange for ting den ellers er vant til at ignorere. Hos unge hanhunde, som bliver udsat for et sandt testosteron bombardement, kan adfærden udvikle sig til aggressivitet – især hvis der er andre hanhunde i nærheden. Den ændrede adfærd kan skyldes de store hormon mængder som pumper rundt i kroppen på hunden og påvirker dens hjerne. Lige som det gør sig gældende med teenager børn, er det vigtigt at du formår at yde den rette støtte til en hund i pubertetsalderen. Og dette kan lade sig gøre gennem unghundetræning.

 

Hvordan foregår unghundetræning?

Unghundetræning foregår som regel i klubber eller på private hundeskoler. Du vil som regel kunne få tilbudt unghundetræning samme sted som du gik til hvalpetræning da din hund var lille. Er du heldig, kan det være at hunden kommer på samme hold som nogle af de gamle ”klassekammerater”, hvilket kan bidrage til følelsen af tryghed. Under unghundetræning repeteres meget af indholdet fra hvalpetræningen. Som nævnt ovenfor kan unghundens hukommelse godt trænge til en opfriskning hvad angår de helt basale kommandoer og færdigheder. Og så er repetitionen tryghedsskabende for hunden, som hurtigt vil finde sig til rette inden den skal til at lære noget helt nyt.

 

Spændende og sjove øvelser til den unge hund

Der ud over handler unghundetræning meget om lydighed og samarbejde. En af de mest kendte øvelser til dette formål er zig zag, hvor du lærer hunden at løbe zig zag mellem dine ben mens du bevæger dig fremad, skridt for skridt. Zig zag øvelsen styrker hundens evne til at fastholde sin opmærksomhed på dig, samtidig med at balancen og koordinations evnen får et boost. Hunden glæder sig over at være tæt på sin ejer – og du kvitterer selvfølgelig med rosende ord, godbidder og klik mens I træner.

 

Agility træning på begynder niveau samt udvidet miljøtræning er medvirkende til at udvikle hundens motorik og balance. Gennem øvelser på forskellige underlag samt diverse andre fysiske udfordringer lærer hunden at blive fortrolig med sin egen krop, holde fokus, og forcere forhindringer uden at føle angst eller bekymring derved. Endelig vil du på en hundeskole kunne få en introduktion til sportræning af din hund. Lugtesansen er vigtig for din hund når det handler om at orientere sig – faktisk måske den vigtigste af hundens sanser. Når lugtesansen stimuleres gennem spor- og søgeøvelser får hunden et boost til sin selvtillid. Og du kan glæde dig over en hund som trives, samtidig med at den udvikler nyttige færdigheder.

 

Kan jeg tilmelde min hund unghundetræning selv om den ikke har gået til hvalpetræning?

Det kan godt lade sig gøre at deltage i unghundetræning med en hund som ikke har gået i hvalpeskole. Har du eksempelvis overtaget en unghund fra et internat eller i forbindelse med adoption af gadehunde er det ikke for sent at tilmelde den træning. Der skal som regel blot lægges en mere intensiv indsats hvis det tabte skal indhentes under unghundetræningen. Flere hundeskoler tilbyder træning af unghunde som ikke har gennemgået hvalpetræning. Til dette formål bør du altid udsøge dig en hundeskole under ledelse af en erfaren træner med ekspertise inden for problematisk adfærd. Samtidig er det en god idé at tilmelde hunden et hold hvor der ikke er alt for mange andre deltagere. Hvis hunden ikke er socialiseret fra den tidlige hvalpealder, kan det godt være stressende for den at være i selskab med mange andre hunde på én gang – især når den er i den alder hvor hormonerne har frit spil i krop og hjerne.

 

Hvilke kriterier skal min hund opfylde for at deltage i unghundetræning?

Som tidligere nævnt skal hunden være cirka seks måneder gammel før den kan deltage i unghundetræning. På den måde sikres det at alle hunde på holdet har samme alder og niveau. Hunden skal være omfattet af en lovpligtig ansvarsforsikring for at kunne starte på en hundeskole. Du er som hundeejer ifølge gældende dansk lov forpligtet til at tegne en ansvarsforsikring for din hund. Og denne skal du altså også kunne fremvise førend hunden kan tilmeldes unghundetræning.

 

Der ud over stiller de fleste hundeskoler krav om at hunden gennem vaccination eller immunitet er beskyttet mod sygdomme så som hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Du skal kunne fremvise enten en gyldig vaccinationsattest eller en såkaldt titertest, som er et dokument der bekræfter tilstedeværelsen af beskyttende antistoffer. Hvis du ønsker at træne på en af de til Dansk Kennel Klub hørende hundeskoler skal du ydermere kunne fremvise dokumentation for medlemskab af denne klub. Og du skal kunne godtgøre at hunden er social og har et temperament som tillader forsvarlig omgang med andre hunde og mennesker i forbindelse med unghundetræningen.

 

Træn din unghund derhjemme

Hvis du ønsker at få det optimale ud af unghundetræning er det ikke nom blot at deltage i holdtræning en eller to gange om ugen. Træning af din unghund er en kontinuerlig proces, som skal vedligeholdes på daglig basis. I det følgende kan du læse gode råd til hvordan du sørger for at din hund holder de gode takter i hverdagen, og hvordan du kan hjælpe den med at opbygge en harmonisk personlighed og et afbalanceret temperament.

 

Positiv forstærkning uden konflikt

Det er vigtigt at undgå daglige konflikter med ”teenager-hunden”. Jeres forhold må aldrig komme til at bygge på frygt eller vrede. Dette kan gøre hunden sky og uligevægtig, og den vil have svært ved at indgå i relation med såvel dig og din familie som med andre hunde og mennesker. Det er klart at du skal være tydelig i din markering af grænser overfor hunden. Det er dog mindst lige så vigtigt at du husker at give hunden ros når den opfører sig hensigtsmæssigt. Når hunden af sig selv går op i sin hundeseng bør der falde rosende ord og smil af på vejen. Når den gnaver på et stykke hundelegetøj i stedet for en sko eller et bordben bør du ligeledes rose hunden. Og når den hilser på andre hunde eller mennesker uden at gø, hoppe op eller på anden måde udvise voldsom adfærd bør du rose den i høje toner.

 

Træning og leg i herligt samspil

Rigtig mange former for træning behøver ikke at have så meget med hård disciplin at gøre, men kan sagtens antage karakter af leg. Når I sammen løber rundt i haven kan du træne lydigheds- og opmærksomhedstræning ved at kalde hunden til dig, eller lade den apportere og aflevere. Disse to lege er et hit hos langt de fleste hunde. Du bør være opmærksom på at hunde, selv de unge og energiske af slagsen, godt kan blive overgearede af voldsom leg. Da hunden er frisk og stærk, og der ud over bygget til denne form for aktivitet, er der dog en vis sandsynlighed for at du bliver fysisk udkørt før hunden når dette stadie. Skulle det ske at hunden begyder at udvise tegn på agitation kan du kalde den til orden og bede den lægge sig. Giv hunden et ben eller en tyggepind den kan gumle på – dette skulle aflede dens opmærksomhed samtidig med at der i forbindelse med tygge arbejdet udskilles beroligende signalsoffer i hundens hjerne. Og så skulle den gerne falde til ro.

 

Eksempler på lærerige lege, som kan styrke hundens indlæring, er

 

Gemmeleg

Hvis hunden kender og kan adlyde ”Bliv”-kommandoen kan du bede den blive siddende mens du selv gemmer dig bag en busk eller lignende. Herefter kan du kalde hunden til dig – og huske at rose den når den finder dig.


Apport

Langt de fleste hunde elsker at hente bolde, pinde eller legetøj når du smider det. Du kan lære hunden at hente genstanden til dig. Her skal du rose hunden når den afleverer pinden eller legetøjet. Du bør være opmærksom på om den pind eller gren, du benytter til formålet, er solid så den ikke splintrer i hundens mund. Det bedste er selvfølgelig at bruge legetøj godkendt til formålet.


Agility træning og forhindringsløb

Når du stiller forhindringer op, som hunden skal forcere, styrker du hundens balance og koordination. Og du behøver ikke en særlig bane til formålet. Denne aktivitet kan sagtens udføres hjemme i haven, ved anvendelse af eksempelvis trappestiger, omvendte baljer og andet godt fra redskabsskuret. Byg en sjov bane hvor hunden skal hoppe op på ting, kravle under ting, eller løbe igennem eksempelvis tunneller. Du kan i den anledning lære hunden simple kommandoer som bruges i forbindelse med professionel agility, så I er godt rustet hvis I på et tidspunkt sammen vil optage denne morsomme fritidsaktivitet.

 

Der ud over kan du og din hund med stor fordel træne de øvelser som I lærer på hundeskolen, for eksempel zig zag og spor, hjemme i privaten. Rigtig god fornøjelse med uddannelsen af din unghund.

Udgivet: 17.03.2022