FB
Vælg det rette fuglebur

Udstyr til stuefugle – en kort guide

Mange danskere vælger at anskaffe en eller flere fugle som selskabsdyr. Fugle er i forhold til eksempelvis hunde meget lette at passe, de er ikke videre krævende, og samtidig er der ikke det samme ansvar forbundet med det at have fugle i bur. Der er dog stadig en del ting der skal være styr på i forbindelse med anskaffelse af stuefugle. Og selv om fuglene ikke stiller samme krav, hverken når det handler om tid, arbejde eller økonomi, er der stadig tale om levende væsener som har krav på de bedste betingelser. I det følgende kan du læse mere om hvilke typer udstyr du bør købe til dine fugle, her under fuglebure, og hvorledes du indretter et sådant.


 

Vælg det rette fuglebur

Inden du anskaffer dig fugle bør du sørge for at rammerne er på plads. Det betyder at du først og fremmest skal ud og investere i et fuglebur. Når du står for at skulle vælge det fuglebur som skal udgøre den sikre og trygge base for dine nye fjerklædte venner bør du ikke gå på kompromis med kvaliteten. Du bør sikre dig at buret har den rette størrelse – og at det kan indrettes med fuglenes bedste trivsel for øje.

 

Hvor stort skal fugleburet være?

Du bør altid tage udgangspunkt i fuglens race og type når du står for at skulle vælge et bur til den. Der ud over kan det ikke anbefales kun at anskaffe én fugl. Fugle er sociale dyr som har brug for selskab. Derfor bør du anskaffe mindst to fugle. Og så skal buret selvfølgelig have en størrelse der tillader fuglene at bevæge sig rundt. Der er selvfølgelig forskel på fugles størrelse – og en flok zebrafinker behøver ikke et nær så stort og rummeligt et bur som et par kakaduer eller papegøjer. Der bør dog altid være plads til at samtlige fugle kan sidde på pindene. Og buret skal som minimum kunne indrettes med fuglebad, foderautomat, drikkedunk og redekasse.

 

De absolutte mindstemål for et fuglebur er 60 x 30 x 60 centimeter. Du bør dog om muligt vælge et noget større bur, hvis fuglenes trivsel skal være optimal. Der skal være plads til gynger, klokker, og andet legetøj, som fuglene kan underholde sig med – og til at de kan flyve fra pind til pind uden at kollidere. Ellers bliver de små væsner hurtigt stressede.

 Samtidig er det vigtigt at du lader fuglene flyve frit i stuen fra tid til anden, så de kan få strakt vingerne. En fugl bør ikke tilbringe hele sit liv bag tremmer. Du bør derfor lukke fuglene ud til en daglig flyvetur – husk at lukke alle vinduer. Har du valgt eksempelvis undulater eller andre fugle af papegøje slægten kan du desuden med stor fordel bruge lidt tid på at lære den forskellige kunster, da sådanne fugle elsker at lege og blive udfordret. Og skal fuglen kunne underholde sig selv kan du lægge bolde, grene og andre stykker legetøj ind i buret.

 

Hvilken type bur skal jeg købe?

Ud over størrelsen på buret er der andre og mindst lige så vigtige parametre at tage hensyn til når du vælger fuglebur. En af dem er burets dimensioner. De færreste små stuefugle flyver lodret op og ned – en undulat flyver for eksempel som oftest frem og tilbage i det vandrette plan – og derfor bør buret til dine undulater være bredere end det er højt. Har du nymfeparakitter bør du dog vælge et højt bur da de godt kan lide at sidde i forskellige niveauer.

 

Et undulat bur bør ikke anbringes i et bur hvor afstanden mellem tremmerne i gitret er over 1,5 centimeter. Hvis tremmeafstanden bliver for stor vil fuglen kunne komme i klemme og risikere at dø, enten ved kvælning eller som følge af indre kvæstelser. Der ud over bør undulatens bur være forsynet med fladt tag, da undulater godt kan lide at sidde oven på buret i forbindelse med flyveture i stuen. Og så bør tremmerne i buret være vandrette, da undulater elsker at klatre. Uanset om du holder undulater, kanariefugle, nymfeparakitter eller andre slags stuefugle bør du aldrig vælge et bur med rund eller buet top. Selv om disse bure er vældig dekorative kan de forvirre fuglene, og give anledning til stress.

 

Hvordan skal jeg indrette fugleburet?

Det er vigtigt at buret er indrettet med alt hvad fuglene behøver for at trives, helt fra begyndelsen. Foruden selve buret, som bør være at typen med aftagelig bund, skal du have fat i fuglesand, fodertrug eller foderautomat, drikkedunk eller vandbeholder, og gerne en eller flere redekasser samt et badebassin til fuglene.

 

Selv om et udvendigt fodertrug kan virke plads besparende, og mange fuglebure er udrustet med disse, anbefales de ikke af eksperter. Fuglen kan mase sig ud af buret via denne type trug. Lykkes det for fuglen at komme ud kan den forvilde sig ud af vinduet eller blive til aftensmad for familiens kat. Og lykkes det ikke kan fuglen sidde fast i truget og lide en langsom, pinefuld død. Derfor bør du fjerne det udvendige fodertrug og erstatte det med et indvendigt ét af slagsen. Samtidig er det en god idé at sikre hullet, hvor truget har siddet, med enten ståltråd eller plexiglas så fuglen ikke kommer ud ad den vej.

 

Giv fuglen masser af legetøj i sit fuglebur

Især undulater er fugle som hurtigt kommer til at kede sig hvis der ikke er underholdningen inden for rækkevidde. Dine undulater vil sætte pris på alle slags legetøj til fuglebur, for eksempel klokker, bolde, reb og gynger – du kan sågar indrette buret med en miniature basket ball bane. Der ud over er det vigtigt at fuglen kan få mulighed for at slibe sit næb og hvæsse sine kløer. Til det formål kan du sætte grene fra usprøjtede træer ind i buret. Du kan også købe gynger med siddepinde ud af kalk, hvor kløerne slibes automatisk hver gang fuglen tager en gyngetur.

 

Undulater er forholdsvis kloge fugle, og vil synes at et spejl er top underholdende. Det samme gælder alt hvad der kan lave larm og ballade så som bjælder og klokker. Og hvis du virkelig vil give din undulat mulighed for at folde sig ud findes der deciderede aktivitets centre som fuglen kan more sig med i løbet af dagen.

 

Husk at holde buret rent

Det er vigtigt at du skifter underlaget i fugleburet på regelmæssig basis. På den måde kan du forhindre vækst af bakterier eller svamp som kan true såvel fuglenes som dit eget helbred. Det er nemmest hvis du dagligt fjerner løse fjer, afføring og lignende fra bunden, og en gang om ugen fjerner hele bundlaget i buret.

 

Du bør samtidig rengøre såvel madtruget som vandbeholderen. Er der overskydende foder i truget skal dette smides ud og erstattes med nyt da foder let kan fordærve. Gamle grene bør fjernes efter et stykke tid. Og fuglens legetøj bør også vaskes med jævne mellemrum. Husk at en fugl også er et levende væsen som kræver ansvarlig behandling. Så får du til gengæld hyggeligt selskab og en sjov ven i hjemmet. God fornøjelse med dine fugle!

Udgivet: 26.01.2022