Vigtig viden inden du køber kat

Køb af kat – overvejelser du bør gøre dig før du bliver katteejer

Katten er det mest udbredte kæledyr i Danmark. Kattens store popularitet skyldes i høj grad at katten er nemmere at holde end en hund.

 

Mange mennesker forbinder katten med selvstændighed og uafhængighed. En kat skal ikke luftes flere gange daglig og er ikke nær så opmærksomhedskrævende som hunden. Derfor vælger mange familier hvert eneste år at anskaffe sig en lille nuttet killing, eller måske flere af slagsen. Overvejer du at forøge antallet af familiemedlemmer med et blødt og mjavende et af slagsen kan du med fordel læse med i det følgende hvor du kan få råd angående anskaffelse af kat.

 

Er en kat det rette kæledyr for min familie?

Først og fremmest skal du overveje om din familie er gearet til en kat. Selv om en kat ikke kræver samme aktivitets niveau som en hund er der stadig mange forpligtelser forbundet med det at holde kat. Og det er langt fra nogen gratis omgang at være katteejer. Derudover er det værd at tage børnenes alder i betragtning. En kat er sjældent noget godt match til små børn. Deres til tider lidt voldsomme adfærd kan virke afskrækkende på katten. I modsætning til en hund er en kat nemlig både rovdyr og byttedyr, og vil derfor være mere nervøst anlagt.

 

Der vil være en reel risiko for at katten ikke vil trives med tumlinger, og vil tilbringe det meste af sin tid i skjul – hvis ikke den ligefrem stikker af. Dette vil også være en skuffende oplevelse for børnene som måske havde glædet sig til at lege med deres lille nye kammerat. Og derfor bør du overveje at vente med at anskaffe kat til børnene har en alder hvor de forstår hvorledes man håndterer dyr.

 

Forbered kattens hjemkomst

Har du og familien besluttet at en kat er et godt valg bør du forberede hjemmet på den snarlige familieforøgelse. Hvis I bor i lejlighed, er det en god idé at sikre nogle af vinduerne med net eller gitter. På den måde kan I stadig lufte ud uden at risikere at katten styrter ned. Det er også smart at sikre kabler og lignende mod killingens små skarpe tænder – ellers kan det hurtigt gå galt. Og planter, som er giftige for katte, bør placeres på hylder eller lignende hvor katten ikke kan nå dem.


 

Sæt hegn op – for din, kattens og naboens skyld

Som katteejer i Danmark er man forpligtet til at holde katten på egen matrikel. Dette kan godt komme som en overraskelse, især hvis du i din barndom har haft kat og har været vant til bare at lukke den ud. Du bør sørge for at din have enten er behørigt hegnet ind, eller at den er forsynet med et ”katte-voliere”. Strejfende katte er mere udsat for sygdomme, og risikerer at blive kørt ned hvis du bor tæt på en trafikeret vej. Og så undgår du uønsket formering, skulle din ikke-neutraliserede kat løbe på en ditto vild- eller tamkat i nabolaget.

 

Køb det rette udstyr til katten

En kat er knap så krævende eller dyr i drift som en hund når det kommer til udstyr. Du bør dog som minimum sørge for at katten har gode foderskåle samt et kradsebræt. Med sidst nævnte kan du undgå at katten forgriber sig på dine møbler. Og med gode foderskåle i metal eller keramik kan katten slippe for infektioner forårsaget af bakterier som har en tendens til at samle sig i mad og vandskåle.

 

Kattebakken – et must for det gode kattehjem

Selv om du har en plan om at katten skal være udekat bør du anskaffe en kattebakke. Der kan være flere grunde til at sådan en er god at have – og at katten ved hvordan man bruger den. Hvis du har valgt at anskaffe en killing, anbefales det at du holder den inden døre de første uger så den lærer hjemmet og duftene at kende. Killinger kan have svært ved at orientere sig ude i verden – og derfor er det vigtigt at de ved hvor de hører til.

 

En måde hvorpå man kan lokke en bortløbet kat hjem er ved at strø grus, som katten har besørget i, tæt på boligen. Derfor er det smart med en kattebakke. Og hvis katten på et tidspunkt bliver syg eller skadet er det ligeledes en fordel at kunne lade den bruge bakken.

 

Klatretræet – indekattens primære motion

Kattes instinkter fortæller dem at de skal søge tryghed i højden. Derfor er katte eminente klatrere. Og af samme grund bør du sørge for at katten har mulighed for at komme højt til vejrs i et dertil indrettet klatretræ til katte. Ved at klatre, hoppe og møve sig rundt i klatretræet styrker såvel killingen som den voksne kat sine muskler og kløer, og holder samtidig sine reflekser og koordinations evne ved lige. Jo flere klatre anordninger du har plads til i din bolig des bedre. Din kat vil trives optimalt – og du vil have sikret underholdningen hver dag!

 

Find det bedste udstyr til pleje af pels og poter

De fleste katte klarer den daglige vask og rengøring fint selv. Visse langhårede racer som for eksempel Maine Coon, Perser, Norsk Skovkat, Sibirsk Kat og Tyrkisk Van har dog brug for en hjælpende hånd hvis pelsen skal forblive blød og uden filterklumper. Har du valgt en af disse racer bør du således anskaffe en god børste, eventuelt en filterknuser, og måske endda en trimmer. Især ældre katte kan have svært ved at følge med i deres egen pelspleje og kan få deciderede dread locks som følge heraf. Og så er der ingen skam i at trimme pelsen på maven eller give Misser en flot løveklip et par gange om året.

 

Indekatte får ikke altid slidt deres kløer på en måde som kan holde dem nede. Før at undgå nedgroede negle er det derfor en god idé at trimme de lange kløer med en særlig saks i ny og næ. Denne kan købes hos dyrlægen eller i dyrehandlen. Foruden oven for nævnte remedier bør du anskaffe en god transportkasse som kan bruges når du skal hjembringe din nye kat, og i forbindelse med fremtidige dyrlæge besøg. Og så er det altid smart at have stimulerende kattelegetøj i huset så Mis ikke kommer til at kede sig.

 

Køb af killing – hvad skal jeg være opmærksom på?

Når alt udstyr er indkøbt, er det på tide at finde en sød killing eller to. Der er mange fordele ved at vælge et søskendepar. For det første er kattene vant til hinanden og kan søge tryghed hos hverandre i de nye omgivelser. Og for det andet vil kattene kunne underholde hinanden når de øvrige familiemedlemmer ikke er hjemme. Uanset om du vælger en killing fra en opdrætter eller fra en ven hvis kat har fået et kuld er det vigtigt at du sikrer dig at killingerne har det godt i deres opvækst. Du kan aflægge kattene et eller flere besøg i løbet af de tolv uger der går fra de bliver født og til de skal flytte hjemmefra. På den måde kan du selv se om alle de vigtigste betingelser for et godt katteliv er opfyldt.

 

Killingerne såvel som kattemor skal virke trygge i deres omgivelser og over for mennesker. De små killinger skal helst have været i hænder hver dag så de er vant til kæl og håndtering. Og så skal alle katte i huset være i god sundheds og foder stand. Alle seriøse og professionelle opdrættere sørger for at de killinger, som udbydes til salg til private, er neutraliserede, vaccinerede, chippede og optaget i Dansk Katteregister forud for salget. Samtidig har killingen været til sit første sundhedstjek hos dyrlægen og fået oprettet en sundhedsbog.

 

Hvis du synes at tre til fire tusind kroner for en killing er lige i overkanten bør du tage i betragtning at alle disse udgifter ville påhvile dig selv hvis du blot henter en killing i en papkasse. Vil du gerne slippe billigere om ved anskaffelse af kat kan du i stedet vælge at finde en kat på et internat. Her får du samme services med i købet til en langt lavere pris. Og så hjælper du oven i købet med at holde antallet af uønskede katte nede.

 

God fornøjelse med din nye lille katteven!

Udgivet: 24.11.2021