Høns, også kaldet høner, hvis der kun er hunner i flokken, er de mest almindelige fugle at holde, og har været det i århundreder. De er praktiske nyttedyr, som mange også anser som godt selskab, og flere og flere vælger at holde dem bare for fornøjelsens skyld. Hvad end du overvejer dem for æg, kød eller selskab, så er den her fugleart én af de mest velkendte, og derfor er det også den, der er nemmest at lære om. Du får din grundviden her, så du nemmere kan beslutte dig for, om høns er noget for dig.
Læs mere i vores leksikon om racen Høns.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Hvis du ikke har holdt fjerkræ før, er høns et godt sted at starte. Hønsene har en lang historie med mennesker, og de er ikke så forfærdeligt krævende. Du kan nemt komme i gang med at holde dem, og mange steder sælger foder, indhegninger og udstyr til lige netop denne art, så du kan komme godt i gang.
Noget, du skal overveje, inden du køber fuglene, er, om du kun vil have hunnerne, eller om du også vil have en hane. Når du har både hunner og en han, kaldes gruppen for høner, og der er fordele og ulemper ved at anskaffe dig en han. Du vil selvfølgelig kunne høre det hyggelige kykkeli-ky, når hanen galer – men vær opmærksom på, at det ikke kun sker om morgenen. Med en hane i hønsegården vil du kunne få befrugtede æg, som kan resultere i kyllinger. Her er det op til dig at afgøre, om det er noget, du har lyst til; kyllinger kan nemlig være et stort arbejde. Hvis du vælger at holde høns som nyttedyr, fx for æggene, men er vegetar, og derfor ikke ønsker at slagte dem, kan en hane gøre din diæt kompliceret. Så kan du nemlig ikke garantere, at æggene ikke er befrugtede.
Det er ikke et stort fænomen i Danmark, men flere steder verden over bliver det i stigende grad populært at give levende kyllinger som påskegaver. Kyllinger er ikke gaver og må ikke gives til nogen, der ikke har erfaring med fjerkræ eller har kapacitet og lyst til at holde dem.
Kyllinger er søde at have i hønsegården, og hvis du ikke har en hane, men gerne vil have kyllinger, kan du bytte nogle af æggene ud med købte, befrugtede æg. Så kan de blive udruget til foråret, og du får nye høns i gården!
Du vælger selv, hvor mange fugle, du vil have. På grund af industri er der ikke strenge krav til, hvor meget plads, de skal have, med et minimumskrav på kun 0,6 kvadratmeter, men jo større en indhegning, du kan give dem, jo bedre. Der er en vis stolthed i et flot hønsehus, og du kan gøre det til en sjov ting i haven, du vil nyde at komme ud til. Tilfredse fugle giver en rolig gård.
Sørg for at reparere hegn og låge, så snart de viser tegn på slid. Hvis hønsene slipper ud og blander sig med andre fugle, kan det resultere i sygdom og lignende problemer. Giv dem hønsefoder og evt. majskolber eller lignende i en foderspiral, og sørg for, at de altid har noget, der kan aktivere dem – fx en hønsegynge eller hønselegetøj.
Hvis du bor lidt ude på landet, og du kan holde øje med dine høns, kan du lade dem gå frit rundt. De skal stadig have et hønsehus, de vender hjem til, men fritgående fugle trives ofte ganske fint i fredelige omgivelser.
Hvis du har børn, så sørg for, at de ved, hvordan de skal håndtere fuglene, og lær dem, hvordan de skal interagere med dem. Børnene skal ikke være bange, men de skal have en sund respekt og kende dyrenes grænser.
Du kan købe høner, både hanner og hunner, fra gårde og avlere - ellers hos et sted som Dyreportal.dk, hvor man selv kan sælge og købe høns. Du kan enten vælge at købe dem som æg og udruge dem selv, eller du kan købe fuldvoksne fugle og springe lidt frem i processen. Nyudklækkede kyllinger vil knytte sig mere til dig og have nemmere ved at tilpasse sig end voksne høner, men begge dele er en mulighed.