Taranteller, bedre kendt som fugleedderkopper, er en edderkoppefamilie der kan blive på størrelse med en tallerken. Familien bliver ofte kaldt taranteller, men den faktiske tarantel er en art, der går under navnet Lycosa tarantula og som kommer fra ulveedderkoppefamilien. Taranteller er blevet mere og mere populære som kædelyr for børn fordi de er kønne, spændende og nemme at holde.
Læs mere i vores leksikon om racen Tarantel.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Leder du efter en Tarantel? Så er du kommet det helt rigtige sted. På Dyreportal.dk kan du finde en masser forskellige edderkoppearter – herunder også taranteller til salg som du kan hygge dig med at passe, og som helt sikkert bliver en interessant del af familien. Skulle du i modsætning til at købe en tarantel ønske at sælge en, har du også gode muligheder for at gøre det her – alt du behøver er at oprette en gratis salgsannonce her og give det noget tid.
Mange kender bedst tarantellerne på deres udseende. De er store edderkopper med meget kraftige brune hår, selvom nogle arter kan være mere farverige, og et par stykker endda kan være klædt i blåt. Noget, der virkelig gør taranteller specielle, er deres giftkroge. I stedet for at vende horisontalt vender de hos taranteller vertikalt, altså op og ned. Dette medfører, at de i stedet for at bide med giftkroge dolker deres bytte.
Taranteller har derudover et exoskelet, hvilket betyder deres skelet sidder udenpå resten af deres krop, og de skal så at sige "skifte skelet" når de vokser. Deres krop er derudover delt i tre – deres cephalothorax som er en sammenvoksning af deres bryst og hoved, deres bagdel og deres leddelte ben. Hvis du vil læse mere om tarantellers anatomi, anbefaler vi at du slår dem op på internettet eller låner et dyreleksikon på biblioteket. De er helt klart værd at kigge nærmere på.
Nogle slægter af taranteller har deres primære jagtgrund på jorden, hvor andre jager i træer. De bruger for det meste baghold som metode til at fange byttedyr og deres kraftfulde bid og skabe hugtænder til at dræbe det. De spiser for det meste store insekter og andre dyr som tusindben og mindre edderkopper. De allerstørste taranteller dræber og spiser nogle gange små hvirveldyr som firben, mus, flagermus, fugle og endda små slanger.
Tarantellerne forekommer mest i tropiske klimaer som Mexico, Mellemamerika og Sydamerika samt Afrika, store dele af Asien og selvfølgelig i Australien. Nogle arter findes dog udenfor de tropiske og subtropiske områder, som f.eks den allersydligste del af Europa som Portugal, Tyrkiet og Italien. Alle taranteller kan producere silke. Hvor de trælevende arter typisk opholder sig i et lille telt af silke de selv spinder, beklæder de jordlevende arter deres huler med silke for at stabilisere strukturen og lette klatringen på hulen.
â–ª I middelalderen var folk overbevist om, at tarantellens giftige bid gav kramper som man kunne svede ud ved at danse dansen tarantellaen.
â–ª Bidet fra en tarantel, som sjældent bider mennesker, kan være smertefulde og medfølge hævelse, men det har aldrig medført et dødsfald.
â–ª Der er ca. 900 arter taranteller ud af 40.000 registrerede edderkoppearter. 8 af dem lever i Europa.
â–ª Man har fundet eksempler på små jagtedderkopper der har dræbt taranteller ved at bore sig ned gennem deres cephalothorax og ind i deres hjerner ovenfra.
â–ª Deres dyreklasse hedder ”spindlere” eller på latin; ”Arachnida” efter et gammelt græsk sagn omkring en kvinde ved navn Arachne der blev forvandlet til en edderkop.