De egern der er at se i de danske skove er dem man kalder et europæisk egern, eller på dansk blot et almindeligt egern. Der er her tale om en lille gnaver, i familie med en mus, et chinchilla eller en kanin. Det lille egern måler gerne omkring 20-22 cm i kroppen, dertil kommer halen, der nogenlunde er ligeså lang som egernet selv. I Danmark er det ikke unormalt at de de røde egern hoppe fra gren til gren i træerne, ellers har du måske i hvert tilfælde set deres efterladenskaber på din gåtur i skoven, hvor grankogler er kastet ned efter at være blevet skrallet for frø. Mere sjældent er det at møde den sorte eller den grå variant af det nuttede væsen.
Læs mere i vores leksikon om racen Egern.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Det er slet ikke så svært at kende et egern og eventuelt adskille det fra de andre gnavere. Højest sandsynligt har du nok også hørt om den lille gnaver i skolen og set en masse billeder af et egern. Ellers kan du kende et egern på de små strittende ører, der har en bedårende hårtot på toppen. Derudover har den en lang og meget busket hale. Den sidder som oftest som en krog langs ryggen, men ellers bruger egernet den til at holde balancen når den skal anvende sine muskuløse bagben til at springe fra den ene gren frem til den anden. Sammen med de lange knurhår og de mange følehår den har siddende på mere eller mindre hele kroppen, kan den nemt orientere sig når den bevæger sig hurtigt rundt i skoven.
Det lille egern er ikke den mest sociale gnaver du kan finde. Den lever meget gerne alene og er meget opmærksom på at skulle opretholde sit territorium, så ikke der er andre egern der kommer ind over grænsen og spiser den mad der er i omgivelserne. Det er udelukkende når egern kommer ind i parringssæsonen, at den tillader at andre egern, af det rette køn, kommer ind over grænsen. Den bygger en solid rede i midten af sit territorium, hvor der lige præcis er plads til at et egern kan sove hele vinteren og at der eventuelt også er plads til ungerne når foråret kommer. Derudover vil det opleves, at der er lidt mere primitive hvilesteder rundt omkring, der eventuelt blot kan være lidt kviste på en stor gren.
Det er ikke helt sikkert hvornår det lille egern er kommet til Danmark. Måske har den endda levet her altid? I hvert tilfælde, så er egernet noget som vikingerne kendte til og som de fortæller om i deres sagaer og beretningsfortællinger. Det store livstræ, der forbinder himlen, jorden og har rødder ud til hver en egn, har nemlig et lynhurtigt egern boende. Den bliver kaldt Ratatosk, hvilket betyder gnavtand. Det nordiske er er meget vel beskrevet, men det er ikke nødvendigvis på den gode måde, for på det store træ, piler det lille egern frem og tilbage, for at fortælle sladder og røverhistorier fra den ene ende af verden til den anden.
Det er aldrig en god idé at tage et almindeligt dansk egern indenfor, det er der professionelle der skal tage sig af hvis det måtte blive nødvendigt. I stedet er det dog muligt at have jordegern som kæledyr, hvilket er en gnaver der er en smule mindre end det almindelige danske egern, men som ellers ligner det meget og har præcis den samme adfærd. Her er der tale om et meget aktivt dyr, der gerne hopper rundt i buret dagen lang. Ligesom de danske egern, så er et jordegern noget reserveret og kræver en hel del viden og håndtering dagligt, for at det er muligt at gøre den håndtam.
Det er slet ikke umuligt at finde et jordegern som du kan få med hjem i stuen, som oftest til stor fornøjelse for hele familien. Du kan eventuelt tage et kig på dyreportal.dk, hvor det er muligt at sætte alle slags dyr til salg online. Det er ganske gratis, både for sælgeren og for dig som potentiel køber. Alle annoncerne på dyreportal.dk er gennemgået inden de bliver tilgængelige, ganske enkelt for at øge sikkerheden for de besøgende, så der ikke er falske profiler, ulovlige dyr eller sælgere, der slet ikke findes i virkeligheden.