Hesten er en af verdens ældste trækhesteracer. Den enestående kraftulde hesterace ardenner har sine rødder i den Belgiske højland, hvoraf den har fået sit smukke navn. Det er en bomstærk og utrættelig hesterace, hvis enorme statur og muskuløse krop får den til at se enormt imponerende ud. Racen er nemlig velkendt for dens massive stærke ben, kompakte bygning og brede hestekrop.
Læs mere i vores leksikon om racen Ardenner.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Den smukke ardenner har en langt mere robust bygning end mange andre heste, hvilket også gør netop denne race så genkendelig. Hestens ryg er kort men enormt bred, halsen er på samme vis kort, men også kraftig. Benene er brede og robuste, men hovene ret små i forhold til den massive hestekrop. Racen er fra naturen side ekstra hårdføre og robust, hvilket betyder at de har en lang levetid. Det skyldes deres oprindelse og opvoksning i det barske belgiske højland, hvor de har skulle modstå ekstrem kulde i de hårde vintre.
Udseendsmæssigt er ardenneren en ordentlig krabat. Med en højde på ca. 160 cm og en vægt der kan svinge mellem de 500 og 800 kg. så er det en af de tungeste hesteracer du finder i moderne tid. Farvemæssigt findes den moderne ardennerrace i alverdens velkendte farver. Mest udbredt er de mørke og lysebrune nuancer, men racen findes også i skimmel eller lysere fuksfarver. Racen er samtidig velkendt og lidt for at være både hårdtarbejdende og ekstremt udholdende, og så elsker de masser af motion og action i livet.
Ardenner racen er et resultat af mange forskellige krydsninger af kendte hesteracer. Der er blandt andet blevet brugt araberheste og engelske fuldblodstheste samt den kraftige percheron race fra det nordlige Frankrig til at skabe den ardennerrace, som vi kender i dag. Det er ikke uden grund, at denne hest har dens enorme størrelse og muskuløse statur. Gennem årene er ardenneren blevet krydset med endnu større koldblodsheste som babantehesten og auxiohesten, hvilket er resulteret i en endnu større og tungere hest. En fuldvoksen ardennerhest kan faktisk komme op og veje et helt ton.
Gennem historien er ardennerhesten blevet benyttet til alverdens ride- og trækarbejde verden over. Grundet dens bomstærke krop har den været genial til at trække tunge passagervogne eller landbrugsmaskiner. Derudover blev hesten flittigt benyttet under både første og anden verdenskrig, hvor den muskuløse hest blev brugt til at trække vogne med både tunge våben og kanoner. Krigens barske miljøer var ikke noget problem for den stærke og utrættelige Ardenner, som snildt kunne modstå kulde og hårde vejrforhold. Grundet racens udholdende og arbejdsvillige natur var den derfor en velbrugt arbejdskraft i Europas hårde krigstider.
De første ardennere som blev opdaget i Belgiens højland var langt mindre og lettere end den,som findes i moderne tid. Efter mange års krydsavl og udvikling har den udviklet sig til den ardenner vi kender i dag, som er langt større og stærkere end dens forfædre. Den rustikke hesterace er op igennem tiden flittigt blevet brugt som landbrugsdyr grundet dens stærke trækevne. Da den hestetrukne trækkraft gik på hæld og blev overtaget af motordrevne maskiner, så blev opdrætningen af ardenneren reduceret, og arbejdshesten kunne så småt gå på pension. Ardenneren er fortsat er en populær koldblodshest særlig i Europa, hvor den beundres og elskes af mange. Desværre er det nu til dags en mere sjælden hesterace, som ikke er lige så udbredt som før. Nu i moderne tid kan ardenneren stadig findes på små gårde, til skovbrug eller fritidsridning. Derudover er det også en race, som rejses til kødmarkedet.