Blanding – når hesten er et gadekryds. Inden for hesteverden blander man ofte hesteracer. Nogle gange sker det bevidst, i så fald er der ofte en avler, der gerne vil kombinere to racers egenskaber i én hest. I andre tilfælde kan det naturligvis også ske utilsigtet, hvis eksempelvis et hegn går i stykker, så en hingst får mulighed for at løbe over til en anden hoppe. Derfor bliver resultatet nogle gange også helt fantastiske, og andre gange lidt mindre heldigt.
Læs mere i vores leksikon om racen Blanding.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
I dag findes der mange hesteracer, der er klart adskilte fra de øvrige andre racer, og som ofte har et avlsforbund tilknyttet. Dog er langt de fleste hesteracer faktisk blandinger af flere forskellige racer. Særligt forbund som Dansk Varmblod eller Dansk Sportspony består i virkeligheden af mange forskellige blandingsracer. Her er de blot blevet optaget i forbundet, fordi avlsforbundet har værdsat hestens kvaliteter.
Fakta og beskrivelse
â–ª Type: Kan være alle typer. Det afhænger af den specifikke blanding
â–ª Oprindelse: Det afhænger af de racer, der er blandet sammen.
â–ª Anvendelse: Varierer fra hest til hest på baggrund af dens individuelle blodlinje.
â–ª Eksteriørbeskrivelse: Det vil også afhænge af dens specifikke blodliner
â–ª Farve: Det vil også komme an på, hvilke racer der er blandet
â–ª Størrelse: Størrelsen vil være afhængig af hvilke racer, der er blevet blandet
Hvilket temperament en blanding har, vil naturligvis komme an på, hvilke racer der er blevet blandet. Nogle gange blander man netop racer i håb om at få et bedre temperament. Det kan være, at en race har sublime egenskaber i forhold til selve kropsbygningen, men også er kendt for at have et svært temperament. I så fald kan nogle avlere finde på at blande racen med en anden race for at fremavle en bedre type hest.
I dag findes der mange blandinger, som dog ikke står anført som "blandingsrace”. Der er nemlig flere avlsforbund, hvor hesten kan blive optaget, hvis den lever op til en række kriterier. I Danmark har vi eksempelvis Dansk Varmblod og Dansk Sportspony. Her kan en blandingshest- eller pony godt blive optaget på baggrund af dens egenskaber eller resultater. Det kræver naturligvis, at hesten eller ponyen lever op til de kriterier, som avlsforbundet udstikker.
Gennem tiden har flere blandingsracer gjort det godt i ridesporten. Blandt andet i Irland har man kombineret racen Irish Draught med fuldblod. På den måde har man fremavlet en mere sportsegnet hest, der har klaret sig fænomenalt inden for ridebanespringning og military. Denne hest bliver kaldt for Irsk Sportshest, men egentlig er der tale om en bevidst blanding. Ligesådan har vi også flere blandinger herhjemme, der har klaret sig godt i sporten. Vi har nemlig Dansk Varmblod og Dansk Sportspony, hvor flere racer – og blandinger – har mulighed for at blive optaget.