FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Dales til salg

Pålidelig, stærk og udholdende er de bedste ord man kan bruge for at beskrive den varmblodede hesterace Dales. Med dens rødder tilbage i det Nordøstelige England, har denne unikke ponyrace charmet sig ind verden over og er nu til dags en populær ride- og arbejdspony. Hesteracen er kendt for dens arbejdsvillige sind og dens forkærlighed for lange gåture i naturlandskabet.

Læs mere i vores leksikon om racen Dales.

Køb dales

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

Ride ponyen fra de Penninske bjerge

Dales-ponyen stammer fra bjerglandskaber i det nordøstlige England, hvor den var en populær hesterace til distanceridning, landbrugsarbejde og transport i mange år. Racen er velkendt for dens stærke muskulatur, udholdenhed, modighed og høje intelligens. Man skal ikke lade sig narre af racens lavere højde, da denne race er kraftfuld bygget til at kunne trække op til et helt ton.

Derfor er det også en populær ridehest blandt voksne på lange distancer. Vi er enormt heldige stadig at kunne se Dales-ponyen nu til dags, da racen næsten blev udryddet tilbage i 1950erne. Grundet industrialiseringen behøvede man ikke længere dales-ponyen som arbejdshest, og racen begyndte så småt at forsvinde. Heldigvis blussede avlen af dales-ponyer op igen, da langtursridning blev populært, og ingen gør det bedre end den utrættelige dales-race.

 

Racens interessante historie

Man mener at racens forfædre faktisk kunne stamme helt tilbage fra romertiden. Vi har ikke meget viden om hesteracens funktion tilbage i tiden, men det kunne tænkes, grundet dales udholdenhed og styrke, at det har været en populær krigshest blandt romerne. Den moderne race, som vi kender i dag, stammer oprindelig fra England, hvor den gennem historien blandt andet har været en populær hesterace at benytte inden for minearbejde. Hestens stærke brede ben og fleksible gang gjorde den til en sikker ridehest i det ujævne bjergterræn omkring minehulerne. Grundet dens styrke kunne den trække vognlæs med tungt bly til minerne, som arbejderne ikke selv var i stand til at transportere.

I historien har dales-racen været brugt til mange andre arbejdsforhold. Før dales blev den populære ride pony som vi kender i dag, blev den brugt af lokale bønder i krig, til træk og til landbrugsarbejde. Da maskiner og køretøjer tog over og man ikke længere havde brug for dales-ponyens arbejdskraft blev flere hundrede af ponyer slagtet i midten af 90erne, hvor man nær så en ende på racens korte levetid. Heldigvis blev racen genoprettet før det var for sent og dales er fortsat en højtelsket og populær race i dag.


Dales-ponyen i nutidens billede

Dales benyttes stadig som arbejdshest den dag i dag, men den er mest kendt som ride- og fritids pony. Dales elsker lange gåture og den er velbrugt til distanceridning, da den stærke hesterace ikke nemt udtrættes. Man ser også dales blive brugt til hesteshows, dressur, spring og andre events. En dales-pony er for eksempel populær at bruge til ferieridninger eller lange trekking ture. Racen besidder nemlig et dejligt og roligt gemyt og kan samtidig bære enormt mange kilo på lange distancer. Så hvis du skal på ferietur i bjergene, så kunne det sagtens ske på dales hesteryg. Dales-racen er også en tålmodig hest, og derfor er den nem at ride uanset om du er nybegynder eller ekspert inden for ridekunsten. Dales er nem at interagere med, lærer hurtig nye tricks og bevæger sig i et roligt og kontrolleret tempo.


Racens markeringer og kendetegn

Rigtig mange forveksler dales-ponyen med Fell ponyen, da de to har mange ligheder og også er nære slægtninge. Dog er dales en smule større og besidder en mere robust statur. Inden for verden af bjerg ponyer er dales en af de største og stærkeste af arterne. Dales er også berømt for at have en af de stærkeste skeletter sammenlignet med dens ellers mindre størrelse. Dales krop er muskuløs og har en mellemlang længde. Formerne er runde og kraftige og hesten står på lange tynde lemmer, som ender i store hårde hove.

Dales har et mindre ponyhoved som er smalt og meget karakteristisk med tynde små øre og øjne der sidder langt fra hinanden. Du kan finde dales-racen i mange naturlige farver, men den mest udbredte er sort. Den findes også i mørkebrune eller grå nuancer, og racens ses også med hvide mærker omkring hovedet.