FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Gelderland til salg

Den venlig Gelderland er kendt for sit springtalent og føjelige temperament. Det er en hest, der gennem tiden har udviklet sig fra at være en køre- og arbejdshest til i dag at være en af de mere eftertragtede racer indenfor dressur- og springridning. Længere nede på siden finder du salgs annoncer indenfor racen. Skal du sælge din heste? Det er gratis på dyreportal.dk at sælge sin hest. Opret en annonce på under 5 minutter.

Læs mere i vores leksikon om racen Gelderland.

Køb gelderland

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

Hesteracens oprindelse

Gelderland-hesten er fremavlet på baggrund af mange forskellige racer tilbage i 1800-tallet. De racer, som man typisk brugte i starten var andalusiere, normannere og Norfolktravere. Racen kan spores tilbage til Geldern i Holland, heraf navnet Gelderland.


I starten var der fokus på at få skabt en hest, der egnede sig godt til kørsel og landbrug. Det var hestens primære opgaver. Hesten var et praktisk dyr, der enten blev brugt til at transportere varer eller mennesker, eller blev brugt ude i marken. Den var et arbejdsredskab og et transportmiddel, og den skulle derfor være stærk, udholdende og føjelig.

Senere blev fritidsridning populært, og derfor var det selvfølgelig nødvendigt at hesten tilpassede sig. Den daværende Gelderland blev derfor også krydset med lettere og mere atletiske racer, så den kunne leve op til de nye krav, der blev stillet til heste. Resultat blev en elegant vognhest med et naturligt springtalent.

 

En intelligent, muskuløs hesterace

En Gelderland er kendetegnet ved et middelstort, langt hoved med store udtryksfulde øjne, brede næsebor og en krum næseryg, som alt sammen er med til at give hesten et intelligent ansigtsudtryk. Halsen er stærk og velrejst, brystet fyldigt og dybt og ryggen er lige og lang. Alt i alt er kroppen bred og muskuløs. Halen er høj ansat, og der ses ofte slående hvide aftegninger i ansigtet og på benene. Ellers er racen kendetegnet ved hovedsageligt at være rød eller kastanjebrun. Den kan dog også være buk, sort eller grå.

Gelderland-hestens godmodige temperament

Gelderland-hesten har et rent hjerte. Den er bedst kendt for at være godmodig og venlig. Dens største ønske er at behage, hvilket gør, at den nemt kan blive meget velopdragen, hvis du er lige så investeret i at træne den, som den er i at få træning. Det er nemlig en race, der besidder masser af energi, og derfor vil elske meget træning og høj træningsaktivitet.


Racens gode karaktertræk

Gelderland-hesten er blevet kendt som en race, der byder på en god kombination af udseende, energi og aktion. Angående dens udseende så udstråler racen intelligens, udholdenhed og standhaftighed. Dens energi er høj, og den holder sig gerne i gang. Den er føjelig og ønsker at behage, hvilket er et meget tiltalende karaktertræk, da den dermed er nemmere at opdrage.


Gelderland bliver opfattet som en elegant og raffineret race. Dens bevægelser er forfinede, og den har et højt skridt, særligt i trav. Det er dermed et yderst pænt syn, når den Gelderland kommer gående forbi.


Gelderland-hesten i dag

Racen blev fremavlet til at være en kørehest, og den er stadig kendt som en udpræget kørehest den dag i dag. Dog er den også en behagelig og velegnet ridehest. Det er ikke den hurtigste hest, men den er til gengæld særligt god til springning. Gelderland-hesten ses ofte deltage i både dressur, springning, og eventsports-konkurrencer på internationalt niveau.


Gelderland er dog en truet race. I 2017 talte avlsbestanden kun 600 hopper og 35 hingste, så ønsker man at beholde denne prægtige hesterace, skal man sørge for, at der fortsat avles på racen med det store springtalent.