FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Irsk Varmblod til salg

Leder du efter en dejlig hest til landbrug eller andet? Hos dyreportal.dk finder du hesteracen Irsk varmbold som er en populær og velkendt race i over alt i verden. Søger du viden om hesten kan du både læse i bunden af siden men du kan også tjekke vores hesteleksikon og finde alt nødigt viden om netop denne race.

Læs mere i vores leksikon om racen Irsk Varmblod.

Køb irsk varmblod

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

Irsk varmblod

En irsk varmblod er et nationalt kendetegn i Irland og kendt verden over. Det er den officielle hest fra Irland, som er fremavlet og trænet til at arbejde i landbruget, sammen med mennesket. Irsk varmblod har igennem historien hjulpet bønder med at udføre hårdt arbejde på landet. Den har gjort livet og dagligdagen lettere for mange mennesker, igennem flere generationer. Irsk varmblod bliver kvalificeret i 4 forskellige klasser verden over, alt efter hvilke standarder den lever op til. Dette system har man taget i brug for at gøre racen internationalt stabil, med de samme standarder og krav verden over. Klasse 1 er den bedste klasse, hvor hesten er gået igennem mange prøver og tests, af blandt andet dyrlæger og andre kvalificerede fag folk.


Brug af hesten

I dag bruges irsk varmblod til at producere sportsheste, som skal bruges til konkurrencer og stævner. Hesten er særligt god til hop og spring, hvor den har leveret mange gode resultater. Den blev også brugt i første verdenskrig, og omkring denne periode havde man fokus på at avle hesten større og kraftigere, hvilket er tydeligt i dag, da det er en stor kraftig hest. I moderne tid havde man ikke længere brug for hesten, da den blev erstattet af maskiner, og derfor blev mange heste slagtet for føde i stedet, og hestene blev sendt til udlandet, da man ikke længere havde arbejde til dem.


Historie og fortid

Historien om den Irske varmblodshest går helt tilbage til 1800-tallet, hvor hesten blev benyttet som arbejdshest. Formålet med avl af racen var at skabe en solid hesterace, som kunne udføre diverse opgaver på landbruget og på gårde. Den kunne løse alt fra at trække ploven på marken, til at fragte varer frem og tilbage. Den blev også brugt som et transportmiddel med saddel på. Derfor var der mange forskellige arbejdsopgaver for hesten, som varierede fra dag til dag. En stor del af avlen gik ud på at gøre hesten økonomisk og billig at have som arbejdsdyr, for de fattige bønder som ikke havde de store ressourcer til rådighed. Derfor blev hesten vant til at spise græs på markerne om sommeren, og om vinteren fik den, hvad man kunne samle sammen af diverse planteføde. Man fik også vænnet dem til at spise resterne af kalvefoderet, hvilket sparede mange penge da bønderne ikke behøvede at købe dyrt hestefoder. Det var en smart og populær løsningen på problemet, og den kommer stadig bønder til gode i dag.


Karakteristik og udsende

Hesten ser ens ud i alle lande, da man har standardiseret, hvad der kende tegner en irsk varmblod. Derfor er man sikret en stabil og god hesterace, der er avlet ensartet over hele verden, med samme kvalitet og egenskaber. Hesten er kraftfuld og stærk med god energi og lyst til at udføre en opgave. Hesten er en kvalitetshest, som er atletisk og udeholdene. Dens hud er stram og pæn, og benene muskuløse med stærke knogler, der kan klare spring og hårde afsæt, så den ikke får skader så nemt. Den har en god elegant gang, der understreger, hvor sund og god racen er. Den er særligt kendt for dens temperament og hårdførhed. Hesten bruges som et fundament, når man skal avle andre racer, da den irske varmblod er en stabil kvalitetsrace, som man kan regne med. Derfor er den oplagt til at styrke nye racer, så de også bliver stærke og robuste heste, som kan udføre mange slags arbejde.