Egentlig er en litauer ikke en race. Det er derimod en massebetegnelse for heste, der kommer fra Litauen. Hvis du derfor støder på en litauer, vil det være meget forskelligt, hvad du ser. Det kan nemlig både være ponyer såvel som heste. Ligesådan kan både farve, temperament og type også variere en hel del. Når en hest er litauer, kan du nemlig kun være sikker på én ting; nemlig at hesten kommer fra Litauen.
Læs mere i vores leksikon om racen Litauer.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
En af de mest kendte hesteracer fra Litauen er trakehneren. I dag anses denne race for at være en tysk race, men faktisk stammer den fra det tidligere Østpreussien, som i dag er Litauen. Racen er nemlig resultatet af, at det østepreussiske kongehus forsøgte at fremavle en hest, der var velegnet til kavaleriet. Her var det nemlig vigtigt, at man havde stærke heste, som kunne holde til meget. Denne avl påbegyndte kongehuset i starten af det 18. århundrede, og så forsatte avlen frem til det 20. århundrede. Herefter kom anden verdenskrig, som kraftigt reducerede antallet af kavaleriets heste. Dog opdagede den tyske regering racens mange kvaliteter. Derfor besluttede de sig også for at videreføre avlen i Tyskland.
Fakta og beskrivelse
â–ª Type: Oftest varmblodsheste
â–ª Oprindelse: Litauen
â–ª Anvendelse: Det afhænger af den enkelte hest
â–ª Eksteriørbeskrivelse: Det vil ligeledes også variere fra hest til hest
â–ª Farve: Alle tænkelige hestefarver
â–ª Størrelse: Der er ingen krav til størrelsen, da hesten ikke er en godkendt race
Da en litauer ikke er en race, er der heller ikke noget avlsforbund, der har defineret, hvordan hestens temperament bør være. Derfor kan en litauers temperament også variere en del. Det kommer helt an på, hvilke racer den enkelte hest er blandet af, eller om betegnelsen dækker over en specifik race, som eksempelvis trakehner, der blot er importeret fra Litauen. I så fald vil det typisk være nemmere at opnå viden om hestens temperament.
Ligesådan vil temperamentet naturligvis også afhænge af den enkelte hest. Her vil især dens stamtræ spille ind på, hvilket temperament hesten har. Derfor er det vigtigt at undersøge stamtræet, inden man køber en hest. Man bør også møde hesten, så man kan se det i virkeligheden. Når du tager disse forholdsregler, så har du den bedste chance for at ende med en hest, som har de egenskaber, som du søger. Det giver de bedste resultater for alle parter i handlen.
Der er mange heste, der bliver eksporteret fra Litauen til eksempelvis Danmark. Derfor vil du også kunne støde på denne hest rundtomkring i både ind- og udland. Ofte vil der være tale om en varmblodshest, der er egnet til ridesport. Men da det netop ikke er tale om en race, er det ikke muligt at konkludere noget endeligt om heste fra Litauens evner og anvendelse i dag. Derfor skal du altid undersøge den enkelte hest og dens stamtavle, hvis du vil vide mere om den. Her kan du se, hvilke racer den er blandet af, så du ved, hvad du får.