FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Nordsvensk til salg

Skal vi finde en nordsvensk-hest til dig? Den nordsvenske brugshest er en koldblodshest med en smuk, muskuløs krop. Racen er en af Sveriges nationale hesteracer og har en lang historie i de nordiske lande bag sig. Racen har været stærkt truet, men det lykkedes at redde racen, og i dag er den nordsvenske kendt for at være en hårdtarbejdende hest med et meget roligt temperament. 

Læs mere i vores leksikon om racen Nordsvensk.

Køb nordsvensk

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

En arbejdshest med mange egenskaber

Den nordsvenske er en arbejdshest, hvilket også ses på den stærke, muskuløse krop. Både kæber, hals, ryg og ben er muskuløse og er et fint bevis på den nordsvenskes store udholdenhed. Oprindeligt blev den nordsvenske brugt til skovarbejde, hvor den hjalp med for eksempel at trække træstammer. Senere er hesten også brugt til kørsel, og den egner sig også fint til ridning. 


Den nordsvenske er en rolig ridehest

Den nordsvenske er en koldblodshest, og koldblodsheste er kendt for at være lidt tungere og træge i deres bevægelser end varmblodsheste. Derfor kan det godt kræve en lidt anden tilgang til træningen, når man skal gøre en koldblodshest til en god ridehest. Til gengæld får man ofte rolig og meget komfortabel hest, hvilket også ses ved den nordsvenske. Den er kendt for netop at være rolig, venlig, ærlig og nem at arbejde med.


Fakta og racebeskrivelse


Type: Mellemsvær hest

Oprindelse: Sverige

Anvendelse: Egner sig særlig godt til skovarbejde, kørsel og ridning

Eksteriørbeskrivelse: En muskuløs, mellemstor hest. Den har et mellemstort hoved med en lige profil. Hovedet er kileformet grundet brede, muskuløse kæber. Halsen er mellemlang og muskuløs, ryggen er lang. Den nordsvenske har en velmarkeret manke og venlige øjne. Brede ledgange og stærke sener i benene hvilket giver en energisk og taktfuld gang.

Farve: Kan være alle farver undtagen broget. Typisk sort, brun, mørkebrun, fuks, gulbrun eller sortgul.

Størrelse: Hopperne har en gennemsnitshøjde på 153 cm, mens hingstene har en gennemsnitshøjde på 157 cm.


Hesteracens historie

Den nordsvenske kan spores langt tilbage som en svensk - og muligvis skandinavisk - landrace. I 1800-tallet kom racen dog under pres, hvilket skyldes flere forskellige forhold i samfundet. 1800-tallet var præget af krige og territoriale uenigheder, og man ønskede derfor krigsheste. Resultatet blev, at man begyndte at fremavle heste, der netop egnede sig til krige ved blandt andet at blande den nordsvenske med ædlere heste fra Strömsholm. Dermed begyndte der at blive færre og færre heste af den rene nordsvenske race. Ud over dette så krævede jordreformen heste med styrke. Og selvom den nordsvenske er en stærk hest, så var der større og tungere racer fra Europa og Centralasien, der var mere attraktive til dette job.

Importen af de udenlandske arbejdsheste betød dog, at man næsten fik fortrængt den nordsvenske race fuldstændig. Til sidst stod man overfor det problem, at der var meget få heste tilbage af den oprindelige, rene nordsvenske race. En løsning blev en rekonstruktion af racen. Man kunne dog ikke bare udelukkende avle på de tilbageeksisterende heste, da det ville give for meget indavl. Derfor blev man nødt til at bruge heste, der lignede den nordsvenske - her brugte man den Norske Guldbrandsdala, senere kaldet Döle hesten. På denne måde lykkedes det at få racen bygget op og deraf reddet.


Racen nordsvensk i dag

På et tidspunkt udviklede den nordsvenske race sig i to forskellige retninger. Der var den store, grove hest, som typisk opholdt sig i Dalarna, Varmländ og Dalsland. Det er denne, der stadig er kendt som den nordsvenske. En del af racen udviklede sig dog til en lettere udgave, der egnede sig godt som til travløb og i dag er blevet den selvstændige race koldblodstraveren. Den nordsvenske er i dag en udbredt hest i hele Skandinavien. Med dens stærke krop og rolige temperament er den en smuk og alsidig hest med mange gode egenskaber.