Pintoracen er typisk den, der tænkes på, når du tænker på de indfødte i Nordamerika. Den nedstammer fra mustangerne og kan også føres tilbage til dem. De blev dog bragt til Nordamerika af europæerne, da de kom til kontinentet, fordi de ikke længere blev betragtet som ”fine nok”. De skulle sendes til det ny-opdagede kontinent for at være vilde heste, men blev taget ind af de indfødte, der brugte dem som transportdyr.
Læs mere i vores leksikon om racen Pinto.
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Der er to racer, der ligner hinanden i farve og aftegning: Pinto og Paints. De tog forveksles ofte, men der er dog en forskel i deres blodlinjer. Mens en hest af racen pinto kan være stort set enhver race, der ender med de rette aftegninger, så skal den hest af racen paints være enten fuldblod eller Quarter hest.
Netop fordi heste af racen pinto i for sig kan være stort set enhver race, så kan den også bruges til en masse forskellige formål afhængig af dens blodline. Nogle vil være bedre som ridehest, andre som trækhest og nogle helt tredje er måske oplagte til familien og nybegynderen. Samtidig kommer de også i mange forskellige størrelser – alt lige fra miniatureheste til engelsk fuldblod.
Fakta og racebeskrivelse:
â–ª Type: Afhænger af den enkelte hest
â–ª Oprindelse: USA
â–ª Anvendelse: rancharbejde, ridehest eller showhest.
â–ª Eksteriørbeskrivelse: Eftersom pintoracen er en uægte race, der primært defineres per dens farve og markeringer, så er der ikke nogle typiske træk i kropsbygning. Det afhænger af den enkelte pintos blodlinje. Dansk pinto-forening er dog begyndt at gå efter ædle, udtryksfulde og harmoniske heste med store brogede partier.
â–ª Farve: Kan være ensfarvede, men forekommer typisk i to forskellige pletmønstre:
Ovaro: Store mørke områder med hvidt.
Tobiano: Hesten er hvid med mindre pletter af alle farver.
Yderligere er der fire andre mønstre, som pintohesten forekommer i: tovero, medicinhat, sabino og splash white. Disse er dog ikke lige så kendte.
â–ª Størrelse: mellem 112 cm i stang og 163 cm i stang
Som sagt kan heste af racen pinto komme fra mange forskellige blodlinjer, og de kan være af mange forskellige racer. Af samme grund betragtes pinto ikke som en ægte race – og der findes ikke ét almindeligt temperament, da det afhænger af den individuelle hests race. Hvis du gerne vil kende racens temperament, så bør du derfor kigge på dens blodlinje og lære om dens potentielle adfærd herfra. Almindeligvis – hvis der skulle gives en fælles beskrivelse af den uægte races temperament – så siges det, at den er intelligent og nem at træne. De har meget afslappede personligheder, og de er derfor også meget elskværdige.
Pinto betragtes i dag som en race, fordi der i flere forskellige kulturer igennem årene er blevet fremavlet heste med disse markeringer og mønstre. På den måde stammer en stor del af pintoheste fra den samme blodlinje. Hvis du har en hest med pintoaftegn, så behøver den dog ikke har have en bestemt blodlinje, og der behøves ikke at findes bestemte racer i dens stambog. Såfremt den har den rette farve, kan den blive skrevet op som hest af racen pinto.
Vil du derimod gerne have din hest skrevet op som en amerikansk paint hest, så kræver det, at den kan identificeres med enten Amerikansk quarter horse eller engelsk fuldblod, da der er andre krav for denne race – til trods for at racerne ligner hinanden i aftegn. Der er relativt strenge krav for, hvordan aftegningerne på din hest skal være, for at du kan få den registreret som pinto. Dog er der ingen krav om, at hestens afstamning skal være kendt eller at dens forældre skal være pinto. Racen dansk pinto er dog begyndt at sætte mål for, hvordan kropsbygningen skal være også.