Fuldblodsaraberen er svær at få godkendt i stambogen. Hvis blot farven er ukorrekt, så vil du ikke kunne få den skrevet ind. Derfor opstod pinto araberen – en fuldblods araber, der er broget. Pinto araberen har de samme kvaliteter og egenskaber som en almindelig fuldblodsaraber, og dens kropsbygning er ligeledes tilsvarende.
Læs mere i vores leksikon om racen Pinto Araber.
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
I dag er Pinto araberen en hest, der avles blandt andet hos Dansk pinto-forening. De fremavles ved at krydse en hest med pinto afmærkning – der derfor betragtes som værende af pinto hesteracen – med en fuldblods araber. Igennem årene er det lykkedes at skabe pinto arabere med 99% araber blod.
Pinto araberen kan bruges indenfor en lang række discipliner. Den udmærker sig både til dressur, spring, western, jordarbejde samt galopløb. Den har et fantastisk temperament, der dog er misforstået af mange. Når først du har lært den at kende, og har vundet dens tillid, så kan du være sikker på at have en ven for livet.
Fakta og Racebeskrivelse:
â–ª Type: varmblodshest
â–ª Oprindelse: USA
â–ª Anvendelse: engelske discipliner.
â–ª Eksteriørbeskrivelse: Pinto araberen har mange lignende karakteristika som araberen. Den har et forholdsvist lille hoved med en bred pande, lavt ansatte store og mørke øjne, der er meget nærværende og sidder langt fra hinanden. Hos hopperne er ørerne i reglen længere end hos hingsten, men begge har indadvendte spidser. Kindbenene er store og markerede og har en god afstand imellem sig. Typisk kan du finde plads til en knyttet hånd i mellemrummet. I avlen ønsker man en kurvet næseryg, men du kan også sagtens finde pinto arabere med en lige næseryg. Foreningen mellem hovedet og halsen skal forløbe i en smuk bue, så der er god plads luftrør og dermed masser af plads til vejrtrækning. Halsen skal være af god længde, og den skal forenes med en velmarkeret mange i en smuk bue. Kroppen er kortere end mange andre heste, da den har én mindre lændehvirvel og 3-5 færre hale hvirvler. Den er samtidig dyb med god ribbenshvælving, og så har den en lang skulder, der er skrå og har god bevægelsesfrihed. Ryggen er som sagt kort og lige, og lænden er muskuløs. Den har en let opadvisende retning, hvor den møder et forholdsvist langt og lige kryds. Halen bæres højt og er et af araberens kendetegn. Benstillingen på en araber skal være lige, men mange har tendens til kohaser. Dette godtages, hvis gangen er lige til trods.
â–ª Farve: Broget
â–ª Størrelse: Gennemsnittet ligger på ca. 150 cm i stang. Størrelsen kan dog variere mellem 146 cm i stang og 160 cm i stang.
Temperamentet er en af de ting, som heste sjældent vurderes ud fra, når det kommer til at blive optaget i en stambog. Hos araberen tillægges temperamentet imidlertid lige så meget værdi, som dens eksteriør. Hos hingsten er et fredsommeligt temperament at foretrække. Den skal være opmærksom, villig og livlig, men den må aldrig gå på kompromis med dens værdighed.
Hos hoppen ser man gerne et omsorgsfuldt temperament, da det vil gøre den velegnet som mor. Den må ikke være ondskabsfuld mod andres afkom eller i en flok. Araberens temperament er misforstået blandt mange, der ser det som en nervøs og utilregnelig hest, der ikke er til at ride. Dog skyldes dette ofte, at araberen er meget følsom, og rytterens energi smitter af.
Pinto araberen er en race, der er skabt, fordi en broget araber ikke kan indgå i fuldblod araberens stambog. Der er meget strenge krav for, hvordan en pinto araber skal se ud for at indgå i denne stambog – et af dem er, at den skal være broget. Samtidig skal den have 50% arabisk blodlinje, hvorfor racen kan betragtes som værende en araber, der fik den forkerte farve. Den bruges i dag på ridebanen, hvor den konkurrerer i både spring og dressur samt andre discipliner. Den bruges også til avl blandt andet i Dansk Pinto forening.