FB
Filtrer din søgning

Filtrer din søgning

Pris

Lokation

  • Hovedstaden
  • Sjælland
  • Syddanmark
  • Midtjylland
  • Nordjylland

Shagya til salg

Den unikke Shagya, også kaldet Shagya-araber, er ikke en hesterace, som man ofte støder på. Racen er en helt speciel sportshest og kan i dag oftest findes i de Østeuropæiske lande samt Tyskland. Hesten har også sin oprindelse i den Østeuropæiske del af verden. Specifikt i Ungarn.

Læs mere i vores leksikon om racen Shagya.

Køb shagya

Vi har fundet resultater til dig

Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.

Karaktertræk ved den smukke hesterace

Udseendemæssigt er Shagya-araberen kendt for en højtløftet hale, sunde knogler og en god udholdenhed. Derudover er hesteracen smuk, elegant og stærk. Hesten besidder et ædelt hoved, en lang hals og tørre lemmer. De ønskede personlighedstræk hos en renavlet Shagya er intelligens og samarbejdsvillighed, samt en nem tilknytning til sin fører.


Hvad er hestens formål i dag?

I dag er hesteracens funktion oftest en ridehest og/eller kørehest, da racen er nem at skabe kontakt med. Med tiden er hesten blevet kendt som en sportshest indenfor disciplinerne dressur, military og distanceridning grundet Shagya-racens personlige kvaliteter, smukke udseende samt oprindelse som en militærhest. 


Shagya-racens oprindelse og historie

Den smukke hesterace er blevet opdyrket i Østeuropa i mere end 200 år, men startede ud i Ungarn. Det er en race, som er blevet dyrket med et specifik formål, nemlig ønsket om at kreere en let og elegant hest, som stadig var enormt stærk.  


Racens start som en militærhest

Grunden til, at en hesterace med disse specifikke kvaliteter var så efterspurgt i området, var fordi det ungarske militær ønskede at opdrætte en hesterace, som besad de bedste kvaliteter fra Beduin-Araberen, hvilket var egenskaber som elegance, en rolig temperament og atletik. Derudover ønskede de at gøre den højere og bedre til at hoppe, så den kunne bruges som kavaleri hest.


Sådan startede man med opdrætningen

Opdrætningen skete især på et stutteri, nemlig statsstutteriet i Babolna. Her begyndte man på en meget specifik proces for at få de helt rigtige kvaliteter frem i denne hesterace. Man valgte at bringe nøje udvalgte fuldblodsaraber hingste, som besad de specifikke karaktertræk man kiggede efter, ind i området fra ørkenen. Hvorefter de blev parret med lokale hopper, der allerede havde orientalsk blod i sig. 


Racens navn er bestemt ikke en tilfældighed

Racen fik sit navn på grund af én hingst ved navn Shagya, som blev importeret til Ungarn i 1936 fra Syrien. Denne hingst fik mange afkom, som besad de ønskede kvaliteter, og dette er grunden til, at racen fik sit navn. I dag er det stadig muligt at se at næsten alle af denne hesterace stadig besidder Shagyas blod i sig.

 

Hesteracen blev testet fra starten

Under starten af opdrætningen af denne hesterace, udsatte man afkommet for mange præstationstests. Dette gjorde man for at opretholde den høje kvalitet af disse afkom:

De blev testet i dressur, for at etablere deres samarbejdsvillighed samt lydighed.

▪ De blev sendt på en 480 milelang tur, som tog 10 dage. Her blev de sendt ud i alt terræn, højst sandsynligt for at teste deres udholdenhed.

▪ Hingstene blev også udsat for adskillige afkom-teste, hvor man avlede dem med mange hopper, for at teste kvaliteten af deres afkom. 

▪ Samt andet. Man ved alt dette, da der blev lavet nøje optegnelser over alt, hvad hesteracen blev testen for. Derefter fik de en score, og hvis hesten ikke var af højeste kvalitet, blev den solgt videre. 


En Shagya Araberen er ikke en traditionel raceren hesterace

Helt teknisk, kan man ikke kalde racen for en ‘ren’ race, da det jo oprindeligt er en blandingshest, som også beskrives i dens historie. Dog kaldes den stadig en raceren hesterace, da den har en nøje dokumenteret blodlinje, som viser, at den moderne Shagya kun er blevet avlet med andre indenfor samme race.