Når man taler om en Sportspony - Blanding er der ikke tale om en hesterace, men nærmere om, at man i avlen og avlsforbundet ønsker at fremavle den bedst egnede ridepony ved at blande forskellige hesteracer. I denne sammenhæng kan man derfor ikke tale om en hesterace med specifikke racemæssige træk, men derimod om fysiske og ridemæssige egenskaber, som ønskes fremavlet til ridning i form af spring, dressur og kørsel. Dét man dog kan sige generelt om denne Sportspony - Blanding er, at den er op til 148 cm. i stangmål og kan have alle farver. Desuden avler man en type frem, hvor dens vilje og temperament skal kunne være foreneligt med, at børn og unge kan ride på den.
Læs mere i vores leksikon om racen Sportspony - Blanding.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Når alvsforbundet fremavler Sportsponyen, går de efter visse træk hos den, som værdsættes blandt ryttere og avlsfolk og disse er især:
â–ª Stor udstråling
â–ª Store rammer
â–ª Velfungerende pony
â–ª Godt fundament
â–ª Stor udstråling
â–ª Harmonisk
â–ª Ædel
â–ª Udtryksfuld
Disse træk er enormt populære hos børn og unge, der som ryttere bruger den i dressur, spring og kørselskonkurrencer. Der lægges især vægt på, at der skal være et godt temperament i relation til børn, hvilket gør den til en rolig, harmonisk og stabil hestetype, som alt i alt altid er meget velfungerende.
Eftersom man kan avle de af Sportsponyens træk frem, som er mest ønskværdige, går man her efter nogle fysiske træk som er harmoniske og stærke. Den måler op til 148 cm. i stangmål og kan have alle farver. Den har nogle kropspartier, som er store og dens hoved skal have en bred pande og man ønsker, at ørerne er små. Fordi denne pony bliver brugt til dressur, hvor den skal kunne gå i korrekt holdning, ønsker man også, at der ikke er for meget fyld ved halspartiet og at halsen er lang og velformet.
Dens ryg skal være eftergiven og lang, så den udviser fleksibilitet og elasticitet, når den bevæger sig. Dette er især noget, som dommerne kigger efter i dressurkonkurrencer. Dens lænd skal være stærk og elastisk med god muskulatur, og dens kryds skal være langt. Alle disse fysiske egenskaber gør, at den har en god balance og går taktfast og griber godt foran sig, når den går i alle gangarter, hvilket også påskønnes indenfor dressursporten. Ydermere lægger man vægt på, at hesten er god til at bære sig selv og har et godt afsæt.
Man kan så spørge sig selv, hvordan man sikrer sig, at disse ovennævnte træk reelt er til stede hos Sportspony - Blanding, og dette er noget, som avlen af Sportsponyer gør et stort nummer ud af at realisere. De afprøver for eksempel ponyerne i forhold til, hvordan de er er bruge til championater samt sadelkåringer. De har også for nyligt lanceret et springpony-program, der også afprøver ponyernes evner udi springning som disciplin.
Sportsponyen avles i Danmark og dens udbredelse og oprindelse er hovedsageligt Danmark. Eftersom det ikke er en decideret race, ligesom Dansk Varmblod, kan man ikke afgrænse den til at have sit eget stamtræ som andre hesteracer har. Hvis du ønsker at vide mere om denne type af hest, kan du med fordel kigge på Dansk Sports Ponyavl, hvor du finder datoer for hingstekåringer, championater, nye føl, der er født, dyreskuer og andre aktiviteter forbundet til Sportsponyer.
Eftersom Sportsponyen er en blanding af forskellige hesteracer, kan man ikke rigtigt datere den tilbage til en konkret avl eller stamtræ. Denne hestetype kan man nærmere kalde for brugsorienteret, hvor man i avlen søger efter den optimale ridehest til alle aldersgrupper og især børn og unge på grund af dens højde på op til 148 cm. Denne højde kategoriseres som en kategori 3 hest, hvilket tillader den at deltage i dressur og springkonkurrencer for ponyer og ikke for heste.