Den Tyske Oldenburg er en hest, der ofte forbinde med den, der ses på stævnepladsen herhjemme. Denne er dog den forædlede model, der er blevet opdrættet til at kunne bruges på ridebanerne. Før i tiden var den Tyske Oldeborg en arbejdshest – hvilket dens udseende endnu bærer præg af – og den går mange år tilbage i historien.
Læs mere i vores leksikon om racen Tysk Oldenburg.
Vi har fundet resultater til dig
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Den Tyske Oldenburg kan spores helt tilbage til det 15. århundrede, hvor vi første gang hører om den i den tyske historie. Målet med racen har været at skabe en arbejdshest i Ostfriesland igennem at tage hopper, der er en krydsning af racen friser samt andalusiske og orientalske hingste og krydse dem med racen Alt-Oldenburger-hingste, der eksisterede dengang i Oldenburg. Igennem de næste århundrede går racen fra at blive kåret i hingstekåring, der opstår en avsorganisation og stambøgerne fra de to racer bliver lukket for at kunne skabe én renavl af den Tyske Oldeborg.
I 1960’erne begynder antallet af falde, til trods for at det ikke er mange år siden, at man begyndt at ville fokusere på en renavl. Det skyldes dog en ændring i samfundet, der resulterer i, at avlsarbejde stopper i 1971. Heldigvis kastrerede man ikke hingstene, selvom de ”kun” skulle bruges som køreheste, og derfor var man i stand til at kunne redde den truede race fra at uddø, ved at krydse tre af hingstene med de eksisterende hopper. I 1981 allerede begynder man at indføre hingstekåringer igen.
Fakta og Racebeskrivelse
â–ª Type: Tysk varmblod tilsvarende den danske varmblod – en blanding af mange forskellige racer
â–ª Oprindelse: Området Oldenburg i Tyskland
â–ª Anvendelse: De renstammede Tyske Oldenburgere – går fra 87% op til 100% - bruges primært som køreheste. Den forædlede Oldenburger, der er krydset med fuldblod eller anglomannere bruges primært som rideheste.
â–ª Eksteriørbeskrivelse: Den renavlede Oldenburg er stor og kraftigt bygget. Den har udseende efter en køre-ridehest med en velrejst hals og en smidig og muskuløs overlinje. Den har tørre og føre lemmer, og en taktfast bevægelse med masser af aktion bagfra. Den forædlede Oldenburg har store kropspartier og en velrejst hals. Den har en smidig og muskuløs overlinje ligesom den renavlede, samt gøre og tørre lemmer. Dens bevægelser er taktfaste med rygsving, og den har frihed i skulder og albuer samt undergriben. Den har god bæring samt et flot afskub bagfra.
â–ª Farve: Farven er typisk brun, men racen forekommer også i sort, rød og skimmel.
â–ª Størrelse: typisk mellem 160 cm i stang og 170 cm i stang.
Den renavlede Tyske Oldenburg har et særdeles arbejdsvilligt temperament, hvilket også ses i den forædlede Oldenburg. Denne har ovenikøbet en karakterfasthed, der sættes pris på i ridesportens verden. Racen skal have et særdeles afbalanceret temperament, og den skal kunne tændes og slukkes på rytteren eller kuskens kommando. Det gør den til en fantastisk hest at arbejde med, da du kan finde energien frem, når den skal bruges, men du har en rolig og stabil hest, hvis du for eksempel tager den med på tur.
Efter den store nedgangsperiode fra 1960’ern til 1981 så er der virkelig sket en udvikling for racen, og i 2005 er der hele 1140 kårede hopper i Tyskland samt 85 kårede hingste af racen, hvorfor man bestemt kan snakke om en hurtig udvikling fra den ene yderlighed til den anden. Imidlertid er racen dog også kendt i Danmark, hvor den – som et af de få steder i verden – eksisterer som en renstammet race. Stambogen for de renstammede er dog lukket, men der er givet tilladelse til, at der må skabes en forædlet udgave, der er bedre egnet som ridehest fremfor som arbejdshest. Her bruger de fuldblodsheste, men det er stramt styret af DOA, der i alt har 80 hinste opført på deres hingsteliste for 2006 for både Danmark og Norge.