En Welsh Partbred er en hest der er registreret med minimum 12,5 % Welsh blod i sine gener, det er også den konstitution der kaldes Welsh sektion F eller WPBR. Det er en efterspurgt krydsning, hvor der ønskes de godmodige og alsidige egenskaber som Welsh ponyen med ynde har med sig. Undenunder her kan se alle salgsannoncer inden for hesteracen, hvis du vil sælge racen kan du oprette en gratis salgsannonce her.
Læs mere i vores leksikon om racen Welsh Partbreed.
Vil du automatisk påmindes så snart der kommer nye annoncer der matcher dine ønsker?
Opret en kæledyrsagent ud fra dine søgekriterier herunder.
Welsh ponyen uden forædling er en race der har eksisteret i århundrede mellem de walisiske bjerglinende områder. Det er en hest der har skulle anvende styrke og udholdenhed, samtidig med at den har skulle kunne være nøjsom. Welsh ponyen findes i et stort antal i Danmark. Her er der omkring 3000 registrerede individer og tallet er voksende. Det er en pony der er kendt for at være en stor hest i en lille krop, med personlighed og gåpåmod der med smukke gangarter og det udtryksfulde hoved både egner sig som en godmodig familiepony og en hest med potentiale indenfor sportens verden.
Når de walisiske heste skal registreres, så kigges der i Danmark langt efter hvordan tingene gøres og derfor er der også en mulighed for at krydse andre racer med den i forvejen populære Welsh pony. Formålet med en Welsh Partbred er, at bidrage med nye egenskaber til det smukke udseende og fantastiske sind som gør sig gældende for den oprindelige Welsh pony. Resultatet er svært at tage fejl af, for generne er stærke hos Welsh ponyen når det kommer til temperamentet og robusthed og der opstår derfor uendeligt mange elskede ponyer og sågar heste, der indeholder Welsh blod.
Fakta og racebeskrivelse
1. Type: varierende type, afhængigt at racesammensætning
2. Oprindelse: Welsh Partbred er opstået som følge af krydsninger med blandt andet araberen tilbage i 1800-tallet i og omkring Wales. Første gang de forskellige sektionerne blev registreret officielt, var i 1902, hvor også Welsh Partbred fik sit eget register.
3. Anvendelse: Allround og egner sig godt til konkurrence der kræver kraftige bevægelser
4. Eksteriørbeskrivelse: Racen kan som udgangspunkt have forskellige eksteriørbeskrivelser. Formålet med krydsningen er dog, at der bevares nogle af de samme træk som gør sig gældende for den oprindelige Welsh pony. Her lægges der særligt vægt på et feminint hoved med tydelige markeringer. Her skal øjnene være store og udtryksfulde samt have mørke aftegninger omkring. Ørerne skal være små og opretstående, eventuelt let indadgående i spidsen. Kroppen skal gerne være højtstillet og vise et dybt bryst med god luft under sig. Lemmerne skal være tørre og vise en flyvende gang med stor knæaktion.
5. Farve: Alle farver accepteres og i modsætningen til de øvrige Welsh sektioner indenfor racen, er det her tilladt at have brogede aftegninger.
6. Størrelse: Størrelse varier afhængigt af krydsning men som oftest under 165 cm i stang.
Det helt store mål med at krydse den oprindelige Welsh pony med andre racer og dermed opnå en Welsh Partbred er, at bringe det godmodige temperament, gode sind og energiske bevægelser videre til afkom. Det lykkedes i langt de fleste tilfælde, da Welsh ponyens gener der koder for temperamentet er stærkt i flere generationer. Det er en hest der er kendt for at have et godt drive og kan vise sig frem på show- og konkurrencebanerne. Dem der har haft en Welsh i hænderne ved dog også, at de er noget af de mest rolige og let håndterlige der findes i stalden. Det er en hesterace der oftest knytter sig stærkt til en enkelt person.
En Welsh Partbred er populær på konkurrencebanerne. Her gøres der gavn af de flyvende bevægelser og store udholdenhed samtidig med den effektive tænd og sluk knap som Welsh Partbred har taget med sig fra den oprindelige Welsh pony. Det er både ridning og kørsel der er tale om, når der snakkes om konkurrencebaner der indeholder succesfulde Welsh Partbreds. Blandt andet så har racen vist sig dygtig på kørebanen, hvor der er vundet store medaljer i ind og udland, ligesom der flere gange har været tale om en Welsh Partbred der har stået øverst på vinderskamlen ved dressurstævnerne til verdensmesterskaberne.